>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

משחקי הגאווה באנטוורפן 2013 OUT GAMES (צילום: OUT GAMES 2013)
משחקי הגאווה באנטוורפן 2013 OUT GAMES|צילום: OUT GAMES 2013
93 שנה חלפו מאז אירחה אנטוורפן שבבלגיה בפעם האחרונה את המשחקים האולימפיים. היה זה בשנת 1920, זמן קצר אחרי מלחמת העולם הראשונה וסימני המלחמה בלטו: המדינות המפסידות לא הוזמנו להשתתף, כמות המשתתפים הייתה נמוכה מהמצופה והעיר סבלה מגירעון תקציבי ענק עם סיום האירועים.

בשבוע שעבר התמלאה העיר שוב באלפי ספורטאים מכל העולם ששטפו את רחובותיה וילאו את האצטדיונים ואולמות הפסורט כדי לקחת חלק ב"משחקים אולימפיים" מסוג קצת אחר: ה-OUT GAMES, אולימפיאדת הגאווה הגדולה.

אנטוורפן משחקי הגאווה (צילום: רועי יולדוס רוזנצוייג)
דגלי הגאווה שטפו את העיר|צילום: רועי יולדוס רוזנצוייג

היו ביניהם שחקני כדורגל, כדורסל, מתאגרפים, שחקניות טניס, קופצות למרחק, מתאבקים, מתאגרפים ושחקני פינג פונג; רקדנים מקצועיים, שחיינים ואצנים. הם הגיעו מ-118 מדינות, מקצוענים יותר ופחות, גברים ונשים, סטרייטים וגייז, טרנסג'נדרים וביסקסואלים, אך לכולם מכנה משותף: הגאווה.

אני הגעתי אל העיר בטיסה ישירה של בריסל איירנליינס מתל אביב לבריסל, ומשם בנסיעה של 40 דקות עד אנטוורפן. עם הגעתי לעיר פגשתי עיתונאים מכל העולם שהוזמנו על ידי משרד התיירות של עיריית אנטוורפן לטעום (תרתי משמע) את החוויה הבלגית.

>> תמונות ממשחקי ה-WORLD OUT GAMES

העיקר ההשתתפות

משחקי הגאווה ה-3 במספר, התקיימו במשך 12 ימים, ונכחו בהם למעלה מ-5,000 ספורטאים שהשתתפו ב-32 תחרויות ספורט שונות באווירה נעימה במיוחד. את סיסמת המשחקים המסורתית "מהר יותר, גבוה יותר, חזק יותר" החליפה אווירת "שוויון לכולם". כך, למשל, כל המשתתפים זכו במדליה, בלי קשר להישגיהם בתחרות. ההשתתפות היא קובעת, לא הניצחון.

משחקי הגאווה באנטוורפן 2013 OUT GAMES (צילום: העמוד הרשמי של ריינבול תל אביב)
יפה להם ורוד|צילום: העמוד הרשמי של ריינבול תל אביב

בנאומו מול קהל המשתתפים, חזר סגן ראש העירייה, פיליפ היילן, על החשיבות שבהעברת מסר האחווה והסובלנות המונהג במדינה, גם לשאר מדינות העולם. "עלינו לזכור שמדינות רבות לא נהנות מזכויות בסיסיות כשם שנהנים חברי הקהילה הגאה בבלגיה", אמר.

ריינבול משחקי הגאווה (צילום: העמוד הרשמי של ריינבול תל אביב)
ריינבול על כר הדשא. ניצחו את הקבוצה האנגלית|צילום: העמוד הרשמי של ריינבול תל אביב
את ישראל יצגה נבחרת הכדורגל הגאה RAINBALL, שלקחה חלק במשחקים. "החלטנו לצאת להשתתף במשחקי ה WOGA זמן קצר יחסית אחרי שנוסדנו", סיפר שחקן הנבחרת בן שמש ל-mako גאווה רגע אחרי סיום המשחקים. "ראינו בייצוג ישראלי במפעל גדול עם תפוצה כ"כ רחבה חשיבות גדולה. מטרת הנסיעה הזאת הייתה בעיקר ההשתתפות וייצוג מדינת ישראל ובגלל חוסר הניסיון שלנו, לא הצלחנו להגיע לתוצאות מרשימות".

קבוצת ריינבול שיחקה מול קבוצות אנגליות, אמריקאיות ובלגיות. מתוך המשחקים בהם השתתפה, וניצחה את הקבוצה האנגלית Leftfooters. את השער הבקיע הקשר המרכזי של הקבוצה, רן חן.

לא רק ספורט: מסיבות, היסטוריה ומצעד גאווה

לדברי שמש, על אף התוצאות במשחקים, לא תמצאו הרבה אנשים שלא שמעו על המשלחת הישראלית. "היה חשוב לנו מאוד ליהנות מהחוויה כמה שיותר ולכן ניצלנו כל הזדמנות לשים פלייבקים של עומר אדם, ריטה ולהרים שם את המקום. כשעברנו ברחובות העיר שחקנים מקבוצות אחרות כל הזמן עצרו אותנו ושאלו אם אנחנו מהמשלחת הישראלית שעושה כ"כ הרבה רעש. אז כן, זה אנחנו".

משחקי הגאווה באנטוורפן 2013 OUT GAMES (צילום: OUT GAMES 2013)
ריינבול הישראלים. מתכוננים כבר למיאמי 2017|צילום: OUT GAMES 2013

אחד הרגעים המרגשים ביותר עבור חברי הנבחרת היה בעת המשחק הראשון. שבוע לפני הנסיעה נפטר אביו של אחד מהשחקנים המרכזיים בנבחרת. אחרי התלבטויות רבות, הוא החליט לבסוף להצטרך לנסיעה. כאות הערכה והזדהות, עלו לכר הדשא חברי הנבחרת במשחק הראשון עם סרטים שחורים, צמודים לזרוע. רגע בלתי נשכח נוסף היה בעת פתיחת המשחקים. "אם תשאלו כל שחקן איזה רגע הוא לא יוכל לשכוח מהנסיעה , אז הרגע בו הוצגנו בפני הקהל היה המרגש ביותר", מוסיף שמש.

משחקי הגאווה באנטוורפן 2013 OUT GAMES (צילום: OUT GAMES 2013)
סגן ראש העיר, פיליפ היילן, נואם עם סיום המשחקים|צילום: OUT GAMES 2013
"בטקס הפתיחה, כל משלחת הוצגה בפני הקהל וכשהגיע תורנו אז הד.ג'יי המקומי החליט להרים את המקום ושם את הפלייבק של דיווה. הרגע בו אתה שומע שיר ישראלי ומולך קהל של עשרות אלפים שמריעים רק לך – הוא קטע שאף אחד לא יוכל לשכוח".

חוץ מתחרויות וזיעה, נהנו המשתתפים ממסיבות, תערוכות, מופעים וחגיגות כששיאן במצעד הגאווה הגדול בעיר, שהוזז השנה לראשונה מחודש יוני לחודש אוגוסט, על מנת להשתלב ב-OUT GAMES.

גם הנבחרת הישראלית מפרגנת למארגנים הבלגים. "בזמן הטורניר היו בעיר מסיבות טובות ונראה שהם עשו מאמצים גדולים כדי לגרום לקהילה הגאה שבאה לבקר בנוח. לרובנו זו הייתה הפעם הראשונה בבלגיה ושמחנו לגלות אוכלוסייה מאוד ידידותית", אומר שמש. "יצאנו בעיקר למסיבות רשמיות של התחרות, המסיבה הכי טובה שהייתה היא מסיבת הסגירה של המשחקים שאליה כל המשלחות הגיעו. היה חשוב לנו לצאת לבלות אבל גם לשמור על אורח חיים ספורטיבי כך שלא יצאנו עד מאוחר ערב לפני משחקים".

פסק זמן למען רוסיה

משחקי הגאווה באנטוורפן 2013 OUT GAMES (צילום: רועי יולדוס רוזנצוייג)
משתתף מרוסיה במסיבת הסיום של המשחקים|צילום: רועי יולדוס רוזנצוייג
לצד המשחקים והחגיגות, התקיימה באנטוורפן ועידת זכויות אדם מיוחדת, שקראה לכל המדינות החברות באו"ם לצאת נגד הומופוביה וגזענות, בהתאם לרוח האומות המאוחדות.

בנוסף, ניצלו מארגני המשחקים את גודל האירוע וכמות המשתתפים על מנת לקיים הפגנת נשיקות גאות למען הקהילה הגאה ברוסיה ונגד המדיניות ההומופובית של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. בדומה למפגן הנשיקות בתל אביב, התקיים האירוע מול הקונסוליה הרוסית בעיר והשתתפו בו למעלה מ-300 אנשים שלקחו פסק זמן מהמשחקים כדי לשלוח מסר של אהבה לרוסיה.

פנינה גאה כל השנה

העיר אנטוורפן, השנייה בגודלה בבלגיה והגדולה בפלנדריה, בירת היהלומים העולמית, הציעה לתיירים בכלל ולגאים בפרט שלל אטרקציות. השילוב המנצח של חיי לילה סוערים, מועדונים וברים גיי-פרנדליים ומוזיאונים, בתי קפה, קתדרלות, שווקים וחנויות מותג מרשימות לביקור ביום, הפכו את הבילוי למושלם.

משחקי הגאווה באנטוורפן 2013 OUT GAMES (צילום: OUT GAMES 2013)
מפגינים למען רוסיה בעת מצעד הגאווה בעיר|צילום: OUT GAMES 2013

לחובבי הקולינריה חיכו מסעדות מסגנונות שונים: ממטבח צרפתי מסורתי, דרך ארגנטינאי, ים תיכוני ואיטלקי. חנויות השוקולד הבלגיות המצוינות קושטו בדגלי גאווה ובין משחק למשחק, לקחו המשתתפים (ואני ביניהם) הפסקה לטעימות. חובבי הוופל הבלגי מצאו את מבוקשם בין הדוכנים הרבים הפזורים ברחובות העיר (גם עליו לא העזתי לוותר).

אנטוורפן משחקי הגאווה (צילום: רועי יולדוס רוזנצוייג)
אפילו הוופל הבלגי התקשט לרגל האירועים|צילום: רועי יולדוס רוזנצוייג

אך לא רק אוכל ובילויים מציעה אנטוורפן לתיירים. עברה העשיר ניבט מכל פינה בעיר: ממבניה המרתקים ואתריה ההיסטוריים דרך מבצרים מימי הביניים, הכיכרות והמוזיאונים המרשימים. על ביתו של הצייר הנודע פאול רובנס ובו עבודותיו הרבות אסור לוותר, תחנת הרכבת המרכזית בעיר שנבנתה בשנת 1905 ונחשבת לאחת היפות בעולם תשאיר אתכם מלאי התפעלות וחובה לבקר בבית העירייה המפואר.

אנטוורפן משחקי הגאווה (צילום: רועי יולדוס רוזנצוייג)
בית העירייה המרשים|צילום: רועי יולדוס רוזנצוייג

בין היתר, בעיר נמצא הנמל השני בגודלו באירופה והקתדרלה הגדולה ביבשת. העיר נחשבת לאחת מבירות סגנון האדריכלות "האמנות החדשה" (ART NOUVEAU) ומתפארת במבנים מסגנונות שונים שמספרים את סיפורה של העיר ואת ההיסטוריה של היבשת.

אז בפעם הבאה שאתם חושבים על יעד אטקרטיבי, נעים וגיי פרנדלי, המשלב עבר מרתק והווה מסעיר, הכניסו את אנטוורפן לראש הרשימה.