גילי מוסינזון הפתיע השנה את עוקבי הפייסבוק שלו, כשיצא מהארון כביסקסואל ("אוהב כרוב וכרובית", במילותיו). בסטטוס פייסבוקי שהצליח להיות מרעיש ומתיש, וגם אוטו-סטריאוטיפי, בעת ובעונה אחת, הוא הצטרף למה שניתן כבר להגדיר כגל יציאות מהארון של ביסקסואלים שפוקד אותנו בשנה-שנתיים האחרונות. רן דנקר, קרן נויבך, זאב נחמה, שדרן הרדיו אמיר אשר ודרור רפאל - כולם הצטרפו באופן רשמי למועדון הכי שווה לפי וודי אלן, כי "הוא מכפיל את הסיכויים שלך להשיג דייט בשישי בערב".

>> הסכנה האמיתית בסקס תחת השפעת סמים

>> "קשה לה לראות ציצי של בחורה שמדברת בלשון זכר"

אבל אם גייז כבר חדרו עמוק לתוך המיינסטרים, הרי שביסקסואליות עדיין לא יורדת חלק בגרון אצל הרבה אנשים. התגובות השגורות נעות בין "הוא מבולבל", ל"טוב, הוא הומו בארון". נדמה שכמו בשאר תחומי החיים, קל יותר לקבל בינאריות ברורה – או או – מאשר ספקטרום רחב של אפשרויות ביניים.  

על רקע אותה חשדנות, יצאנו לבדוק איך זה להיות ביסקסואל בעולם הדייטינג. מי מקבל את זה בעין יפה יותר – גברים או נשים? בקיצור, באיזה צד של החתונה יותר קל לביסקסואלים לרקוד? כדי לענות על כך החלטנו לערוך ניסוי במקומות שבהם הומואים וסטרייטיות לא נוטים לשחק משחקים של פוליטיקלי קורקט: גריינדר וטינדר כמובן. שתול המערכת פתח פרופיל פיקטיבי – נאה למדי פיזיולוגית – בשתי האפליקציות, וחיכה לפניות. הקאץ': לפני שנפגשים מושון שלנו מגלה שהוא משחק בשתי הקבוצות. מי ראה בזה דיל-ברייקר? את מי זה דווקא הדליק? לצילומי המסך הפתרונים.

אין תמונה
על השולחן, גיליון 265
נתחיל בטינדר: באפליקציית הדייטינג של הסטרייטים שתול המערכת, "סהר", זכה להתעניינות, אבל חלק גדול מהנשים ששוחחנו איתן - בין אם אמרו זאת במפורש ובין אם במריחה אלגנטית – נרתעו מנטיותיו. הפלירט נקטע בדרך כלל ברגע שבו סהר סיפר על ביסקסואליותו.

נוי (כל השמות בכתבה בדויים), למשל, אהבה את הוודג' והייתה לגמרי בקטע, אבל אחרי שסהר שאל אם זה משנה שהוא בי, השיבה: "ברור שזה משנה". "זה מפריע?", הקשה סהר. "כן", ענתה, ונעלמה. אור הייתה קצת פחות ישירה, אבל גם לה הגילוי לא ממש בא בטוב. "מוזר לי קצת", היא כתבה לסהר ולא פיתחה את השיחה הלאה.

אין תמונה
על השולחן, גיליון 265
אין תמונה
על השולחן, גיליון 265
מנגד, היו גם כמה צדיקות בסדום הווירטואלית. אלי, למשל, שיחקה אותה מתעניינת אינטלקטואלית בשינוי ובעיקר הוחמאה שהיא הצליחה להפיל ברשתה מישהו שעד היום היה בעיקר עם גברים ("אז אני מרגישה מוחמאת שאתה מדבר איתי"). יעל יצאה הכי ליברלית וגם אם הכי מאותגרת התנסחותית. כשסהר סיפר לה שהוא בי ושאל אם "זה סבבה?", ענתה: "ממש לא... כאילו... ברור", אבל לבסוף התעשתה לשונית וסיכמה: "התכוונתי שזה ממש לא מפריע".

אין תמונה
על השולחן, גיליון 265
אם אצל הבנות התוצאות היו חצויות, גברברי הגריינדר הצביעו באגודלים. לא רק שהביסקסואליות לא הפריעה להם, אצל חלקם היא עוררה סקרנות מוגברת. כך למשל אלירן, ששאל את סהר בישירות "מה אתה צד פה?", הבין שסהר יוצא גם עם בנות, התחפש לרגע לחנה בבלי עם ברכת "ברוך הבא", והוסיף: "סקרנות זה טוב".

אין תמונה
על השולחן, גיליון 265
דן החמוד, שהבין מסהר שהוא מתגורר בחו"ל, גם כתב שזה לא מפריע לו: "במקסימום נוכל להכיר קצת בזמן שאתה פה". אלי, בניגוד להרבה מהבחורים בגריינדר, הסביר שהוא יותר בקטע של דייטינג רציני. אולי בגלל זה, למרות שלא הפריע שסהר הוא בי, כן היה לו חשוב לשאול אם הוא רואה את עצמו נכנס עם גבר לקשר זוגי.

אין תמונה
על השולחן, גיליון 265
משתמש אחר, איתי, הלך על הפאסון האבהי ("אה חחח חמוד... אז בהצלחה פה, שמור על עצמך"). בכל מקרה, במהלך כל השהות בגריינדר לא נרשמה אפילו תכתובת אחת שבה הגברים נרתעו מהביסקסואליות של סהר, להפך.

אין תמונה
על השולחן, גיליון 265
אין תמונה
על השולחן, גיליון 265
אם כך, לפחות בטינדר ובגריינדר התוצאות היו חד משמעיות. גברים לא לוקחים קשה את עניין הביסקסואליות, ונוטים לזרום ואפילו להסתקרן מהנטייה המינית הזו. לנשים, לעומת זאת, קצת קשה יותר עם הרעיון. ועדיין, צריך לזכור שמלכתחילה טינדר היא יותר אפליקציית דייטינג, בעוד שגריינדר יותר מוכוונת זיונים.

"לקבל את האדם בדיוק כמו שהוא מגדיר את עצמו"

את דרור רפאל, שחייו כביסקסואל ויחסיו המורכבים עם אשתו נחשפו בענק ב"מחוברים פלוס 2", הממצאים שלנו ממש לא מפתיעים: "אני חושב שבטינדר נשים הרבה פעמים רוצות מערכת יחסים יותר רצינית, והן מדמיינות שזה יהיה לנצח, ובגריינדר פחות. מצב של ביסקסואליות יכול להיראות להן כמכשלה, אבל זה לא בהכרח ככה. באהבה כמו באהבה, צריך להכיר את הבנאדם. המחשבה שאם מישהו הוא בי הוא תמיד ירצה משהו או מישהו אחר, זה סתם פרסטיז' רע שיצא לביסקסואלים".

דרור רפאל מדבר על היציאה מהארון (תמונת AVI: מתוך אנשים, שידורי קשת)
רפאל. "באהבה כמו באהבה, צריך להכיר את הבנאדם"|תמונת AVI: מתוך אנשים, שידורי קשת
אתה מרגיש שהחברה מתקשה יותר לקבל ביסקסואליות מאשר הומואיות?
"דיכוטומיות זה משהו שנתפס הרבה יותר בקלות, שחור-לבן זה קל, אנשים רוצים לראות משהו מובהק. וזה קיים גם ביחס לביסקסואליות. אבל אני בכלל בחיים דוגל בכך שאנשים נמצאים על רצף - בתחום של חילוניות ודתיות, בצמחונות ובשריות, וגם במיניות. יש מי שנמצאים בקצה, ויש כאלה שבאמצע. אם אנחנו ליברליים, העניין הוא לקבל את האדם בדיוק כמו שהוא מגדיר את עצמו, גם אם זה מורכב לפעמים".

יש לך איזה הסבר לגל היציאות הזה של ביסקסואלים לאחרונה?
"האמת שזה ממש מגניב. בהחלט אני מרגיש שבזה שעשיתי משהו ברמה כזאת של חשיפה ופירוט – ולא עוד סטטוס בפייסבוק – הצלחתי להראות את כל המורכבות שיכולה להיות לדבר הזה, ואם בדיעבד אני נחשב לחלוץ בתחום הזה, אז זה חביב. אני מקבל תגובות עד היום של אנשים שאומרים לי תודה, כי עכשיו יותר קל להם עם הבן או עם האימא וכו'. פתחתי אולי איזה נתיב, שעכשיו אנשים יכולים ללכת בו הרבה יותר בחופשיות".

אבל המכשולים בנתיב של ביסקסואלים עוד לא הוסרו. מה שהעלתה הבדיקה הקטנה שלנו אולי נכון לעולם הווירטואלי, אבל בעולם האמיתי ביסקסואלים נתקלים עדיין בלא מעט קשיים במערכות יחסים עם שני המינים. במסגרת הביפוביה הרווחת, ביקסקסואלים מתמודדים בדרך כלל עם שני סטריאוטיפים עיקריים: "דנייליזם" (מלשון "הכחשה" באנגלית) וחוסר נאמנות.

רן דנקר (צילום: צ'ינו פפראצי)
ביקסקסואלים מתמודדים עם שני סטריאוטיפים עיקריים: "דנייליזם" וחוסר נאמנות|צילום: צ'ינו פפראצי
במאמר שפורסם Mic.com, אתר שמרבה לעסוק בדור ה-Y, מספר אליאל קרוז, ביסקסואל, על חוויותיו הלא נעימות בהקשר הזה דווקא בקשרים עם גברים. "איכשהו אנחנו פחות דייטבל, פחות אטרקטיביים ולא ראויים לקשר רומנטי, בניגוד לגייז הנועזים. הדחייה מוסווית בסוג של 'העדפה', כדי שלא יאמרו שזה ביפוביה. רק שזה לגמרי ביפוביה", הוא מסביר, "אם הסיבה היחידה שאתם לא מעוניינים בי היא המיניות שלי, זאת ביפוביה".

קרוז מספר כי רבים מהגברים שהוא יצא איתם התייחסו לביסקוסאליות שלו כמעין בלבול או חוסר החלטיות במקום להבין שזו מיניות מלאה כמו כל מיניות אחרת. יתרה מכך, הוא טוען שהרבה פעם הרגיש כמו סחורה פגומה בגלל שהמשיכה שלו לכוס הגעילה אותם. "כמה שזה קשה בשביל אנשים למצוא אהבה בעידן הדיגיטלי", הוא טוען, "זה אפילו קשה יותר לביסקסואלים".

סטרייט, גיי או שקרן? 

קרוז התייחס גם להבדל בין היחס של החברה לגברים ביסקסואלים לבין היחס לנשים ביסקסואליות. "רמת החשדנות גדולה יותר ביחס לגברים ביסקסואלים מאשר לנשים ביסקסואליות. חלק מזה קשור למיסקונספציה חברתית שנטועה עמוק, לפיה גבריות צריכה להיות דומיננטית ולמשוך נשיות", אבל זה גם קשור לדעתו להעדר הנראות של ביסקסואלים במדיה. ביסקסואליות נשית נפוצה הרבה יותר בקולנוע ובטלוויזיה מאשר זו הגברית, והדבר מקל על הקבלה החברתית של נשים ביסקסואליות.  

רמת החשדנות גדולה יותר ביחס לגברים ביסקסואלים|צילום: חדשות 2
הביפוביה ביחס לביסקוסאלים מתודלקת מפעם לפעם על ידי מחקר כזה או אחר שמנסה להוכיח אם ביסקסואליות באמת קיימת, כאילו ג'ודית באטלר והחוג למגדר לא התרחשו מעולם. מאמר ידוע (לשמצה) במיוחד בהיסטוריה של הביפוביה התפרסם בניו יורק טיימס לפני כעשור תחת הכותרת: "סטרייט, גיי או שקרן? ביסקוסאליות נבחנת מחדש". הוא סיפר על מחקר של פסיכולוגים מהאוניברסיטאות של שיקגו וטורנטו, שהוכיחו שביסקסואליות אינה נטייה מינית אמיתית.

יש הטוענים שאותו מאמר, שזכה לתהודה רחבה ביותר בציבוריות האמריקאית, עדיין נותן את אותותיו באופן שבו ביסקסואלים נתפסים בחברה האמריקאית. עם קשר או בלי לאותו מאמר, רק לפני שנה אותו הטיימס פרסם כתבת עומק שמספרת את סיפורם של ביסקסואלים שבאופן מדהים עדיין נדרשים להיאבק על מנת שהנטייה שלהם תוכר ותהיה מקובלת חברתית כמו הומוסקסואליות והטרוסקסואליות.

הדבר הזה מורגש כמובן גם בישראל. "מאוד קשה להעליב אותי, אבל אחת הפעמים שזה קרה היה עם גבר שהתעקש לאורך זמן שאני סתם מבולבל ושאני לא יודע מה אני רוצה", מספר דור בביוף, ביסקסואל בן 20, "הוא הוציא אותי בן אדם שמשקר לעצמו, דבר שכל כך מנוגד לאופי שלי, וזה פגע בי".

דור בביוף
בביוף. "את הרתיעה של נשים אני יכול להבין"
דור טוען שהיה לו קל יותר חברתית בתור גיי: "מבחינת הקבלה עדיף להיות היום הומו. כשאני יצאתי מהארון כביסקסואל, החברים שלי קיבלו אותי ממש סבבה, אבל אולי זה בגלל שאני גר בתל אביב וזו סביבה יותר מקבלת. בכל מקרה, זה דרש יותר הסברה מאשר לצאת כהומו, כי כולם יודעים מה זה הומו, אבל החברים הטובים שלי רצו להבין יותר ולהבין את החוויה שלי שהיא אחרת. את ההורים שלי זה קצת בלבל – אני עד עכשיו לא יודע אם בשבילם זה חצי סטרייט חצי נחמה, או שהם עדיין ממשיכים להגיד לעצמם שאולי זה רק שלב, בגלל שאני לא הומו".

"לא מספר שאני ביסקסואל על הפגישה הראשונה"

אבל היציאה מהארון היא לא הקושי העיקרי, לפי דור. הבעיה היא בעיקר בסטריאוטיפים: "אני יודע גם מחברים ביסקסואלים אחרים שכל הזמן מורגש הסטריאוטיפ שביז יותר מועדים לבגידות, שהם חרמנים, שהם נמשכים לכל דבר בעולם. זה כל כך מטופש – הרי גם סטרייטים יכולים לבגוד עם כל אישה, אבל ברגע שאתה מאוהב ואתה במערכת יחסים, אתה לא רואה אף אחד חוץ מהבן אדם שאתה איתו, זה לא משנה אם הוא גבר או אישה. גם אם יש לך נטייה מינית שלא ממומשת ברגע שאתה עם מין אחד, זה לא אומר שזה יניע אותך לבגוד".

בכל מקרה, גם דור חושב שבסך הכל לנשים קצת יותר קשה לקבל ביסקסואליות: "מהתרשמות מאוד כללית, אני חושב שגברים הומואים מקבלים את זה טיפה יותר טוב, כי אני מתאר לעצמי שהמשיכה לנשים נתפסת גם בשבילם כמשהו 'טבעי', כמשהו ש'אמור' להיות גם להם, אז הם יכולים לקבל את זה. את הרתיעה של נשים אני יכול להבין, ולכן זה לא משהו שאני אומר על הפגישה הראשונה, לא על ההתחלה, אלא רק אחרי שאני בטוח שהיא מחבבת אותי".

את הקבלה החברתית העדיפה של נשים ביסקסואליות דור מייחס לגורם מפתיע – פורנו: "אני באמת חושב שזה קורה בגלל סיבה די מגעילה: בפורנו סטרייטי יש המון פעילות ביסקסואלית של נשים, ובפורנו הומוסקסואלי אין את זה בכלל, אז זה לא נראה לנו טבעי. בכלל, גברים סטרייטים רואים ביסקסואליות כמשהו מחרמן, כמשחק גבולות שנועד להעמיד להם, כאילו הן רק מחכות שהגבר יכנס לתמונה. הם לא לוקחים את זה ברצינות. בנוסף, מדברים על הלחץ על הנשים, אבל גם על גברים מופעל לחץ קשה להיות כל הזמן גברים, להרגיש נורא גבריים, ולצאת עם גבר זה משהו ששולל לחלוטין את הגבריות שלך על פי התפיסה המקובלת, בעוד שאישה שהולכת עם אישה, זה ממש לא משהו ששולל את הנשיות שלה מבחינת החברה".

>> הכי גאות שיש: 15 סדרות שעושות כבוד לקהילה

>> בחנו את עצמכם: כמה טוב אתם מכירים את וויל וגרייס?