>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?
בשבוע שעבר העלה מארק לנו, סנאטור יהודי הומו מטעם המפלגה הדמוקרטית במדינת קליפורניה, הצעת חוק ראשונה מסוגה, לפיה המדינה תכיר ביותר משני אנשים כהורים לילדים. חוק זה נועד להקל על משפחות בהם לאחד ההורים יש בן או בת זוג שרוצים גם הם להיות מוכרים כהוריו של הילד.
המקרים הנפוצים ביותר הם כאשר בני זוג או בנות זוג מאותו מין מעוניינים לגדל יחד את ילדיהם, אך להשאיר בתמונה גם את האם או האב הביולוגים.
"אצעיד את קליפורניה אל המאה ה-21", אמר לנו, ההומו הראשון מחוץ לארון שמכהן בסנאט שבבירת קלינפורניה, סקרמנטו.
"מבחינתי, זה לא הכסף – זה העיקרון"
מי שיכולה הייתה למצוא קצת שקט ושלווה באמצעות החוק הזה היא רחלי אלגבסי, אלמנתה של הסוהרת פאבי בוהדנה, שנספתה באסון הכרמל. מאז האסון, מוצאת עצמה אלגבסי במאבקים בלתי פוסקים על הכרה בבתה ג'ולי כיתומה, בדיוק כמו שתי אחיותיה הגדולות.
לפי שעה, מוכרת הפעוטה ג'ולי על ידי משרד האוצר, אך אלגבסי עדיין מנהלת מאבק משפטי מול משרד הביטחון להכרה ולזכאות לקצבה המגיעה לה בחוק.
"מבחינתי מדובר בעניין של עיקרון", אומרת אלגבסי. "הקצבה זה עניין של כמה מאות שקלים", היא אומרת. "זה לא הכסף, זה התחושה של המשפחתיות של הילדים. אני לא אתן לאף גוף ממשלתי לערער את תחושת היציבות של הילדים שלי באשר לשלמות התא המשפחתי שלהם".
>> שנה לאסון הכרמל: אלמנת הסוהרת הלסבית ממשיכה להילחם
"את הפרצוף ההמום והכועס של הבת שלי לא אשכח בחיים"
לג'ולי ולשתי אחיותיה הגדולות יש אב ביולוגי משותף, דוד, המעורב לחלוטין בחייהן. שלוש הבנות נמצאות בחזקתה של אלגבסי, אותן היא גידלה יחד עם בוהדנה מאז החלה מערכת היחסים בין השתיים.
המאבק המשפטי של אלגבסי החל בכלל בגלל אתר ההנצחה של שירות בתי הסוהר לנספי אסון הכרמל. הבת נועם הסבה את תשומת לבה של אמה לכך שבדף שהוקדש לפאבי בוהדנה נכתב: "הותירה אחריה שני ילדים, אביתר ונועם". נועם התרעמה בפני אמה: "הם לא רשמו אותך ואת אחותי!".
"אתה יודע כמה זה נורא לשמוע מילדה שעכשיו חוותה סטירת לחי ואיבדה את אחת האמהות שלה, שעוד לא מספיקה לעכל – ואז נתקלת בהנצחה, ואחותה והאמא השנייה שלה לא מופיעה שם? את הפרצוף ההמום והכועס של הבת שלי לא אשכח בחיים".
מאז החלה אלגבסי את מאבקה, בעזרתה של עו"ד מיכל עדן, מחלוצות המאבק המשפטי למען קהילת הלהט"ב בישראל ולמען משפחות אלטרנטיביות בכלל, כבר תוקן עמוד ההנצחה, כך שהוא כולל אותה ואת ג'ולי. אולם, מכאן הרגישה אלגבסי כי היא חייבת להמשיך עד שכל הרשויות יכירו בתא המשפחתי הגאה שלה באופן מלא.
"אנשים צריכים לחשוב: מה אם יום אחד הבן שלהם יהיה בזוגיות גאה?"
כששמעה אלגבסי על הצעת החוק של הסנאטור לנו בקליפורניה, היא נשמעה מלאת התפעלות. "כנראה ששם יש אנשים שמכירים את המציאות של המאה ה-21", היא אומרת. "במקום להיות מקובעים מאה שנה אחורה, הם מבינים את פירוש המילה קידמה. כן ירבו מדינות כאלו, ואני מכלילה בזה את מדינת ישראל.
"אין ספק שהיה לי ולהרבה משפחות של יותר משני הורים, הרבה יותר קל. בלי סצנות, בלי יותר מדי סרטים – הולכים, נרשמים".
את יכולה להבין שיהיו אנשים שעדיין ירימו גבה?
"ברור, כי מדובר בשינוי תפיסה בת אלפי שנים. כל העניין הזה של שינוי גורם לחרדה המונית. אבל זה בעיקר עניין של בורות. אין ספק שרוב האנשים שיירתעו מזה יהיו סטרייטים.
"אבל הם צריכים לחשוב: מה אם יום אחד הילד שלהם יהיה בזוגיות גאה וייקלע למצב כזה? אין ספק שבאותו הרגע הם יבינו יותר. ככה זה, מבחינת כולם. "המפלצת" מפחידה, עד שאתה לומד להכיר אותה".
אלגבסי מבקשת לציין כי דווקא מהחברה שסובבת אותה בעיר מגוריה, נס ציונה או בעיר בה גדלה, בית שמש, לא נתקלה בתגובות שליליות נוכח התא המשפחתי השונה שלה. "לצערי נתקלתי בזה רק אחרי אסון הכרמל – ולא מהחברה הישראלית, אלא דווקא מהממשלה. זה המקום היחיד שבו קיבלתי תגובה אחרת. מבחינת החיים שלי אין אדם אחד קרוב אלי שהכיר אותי תוך כדי, שהגיב בצורה חריפה".
בישראל יש מונח ארכאי של "ילד חורג"
לדבריה של עו"ד מיכל עדן, חברי הקהילה הגאה בישראל סוללים הדרך להכרה במשפחה האלטרנטיבית. "משפחה זאת דומה למשפחה המסורתית השבטית, בה הקטינים מטופלים על ידי בוגרים רבים מהמשפחה הרחבה", היא אומרת. "במספר מדינות בארצות הברית ובקנדה כבר הכירו בתי המשפט בהרכבים של משפחות רחבות".
כדוגמה להכרה שכזאת, מציינת עדן את הסיפור של קייל בן ה-16 ושרה בת ה-16, ממדינת אורגון, אשר בעלה של אמם, שון, קיבל היתר לאמץ אותם באופן חוקי, למרות לשניים יש אב ביולוגי בחיים.
"מאבקה של רחלי למען ההכרה בבתה המשותפת לה ולזוגתה המנוחה היא דוגמה טובה למשפחה בה היו שלושה הורים", אומרת עדן. "משרד הביטחון מסרב להעניק לילדה הלא ביולוגית של פאבי מעמד של יתומה".
עם זאת, מציינת עדן, עדיין ישנם חוקים בישראל המזכים משפחות כאלו בזכויות. "בישראל, באוסף נרחב של חוקים העוסקים בזכויות סוציאליות, המחוקק כלל את המונח הארכאי 'ילד חורג', כחלק מהגדרת 'ילד'", אומרת עדן. "באופן זה, דואג החוק למסד את החובה של ההורה כלפי ילדי בן זוגו.
"ילד 'חורג' מוגדר בחוק לצורך קביעת זכאויות סוציאליות רבות, בהן בפיצוי לתלוי של נפגע עבודה, בתשלום דמי אבטלה להורים, בתשלום תוספת תלויים לקצבת הזקנה וקצבת נכות. חקיקה כמו זאת בקליפורניה תקל על משפחות אלטרנטיביות, אשר נאלצות לנהל מאבקים בבתי המשפט במקרה של פרידה או חלילה של מוות, תאונה או מחלה".
>> חותמת רשמית: הורים הומואים טובים בדיוק כמו סטרייטים