>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?
דבר לא הכין את טובה, ד"ר לסוציולוגיה העוסקת בהוראה ובמחקר במוסד להשכלה גבוהה, להתמודדות עם מציאות חייו וזהותו המגדרית של בנה. כשהיה בן 15 יצא מהארון: תחילה עוד כבחורה לסבית, אך בהמשך סיפר כי הוא טרנסג'נדר – גבר שנולד במין הלא נכון.
לאחרונה הצטלמה טובה לסרטון במסגרת פרויקט "הולך ומשתפר" של עמותת תהל"ה – תמיכה בהורים לילדים גאים. בסרטון היא מספרת על ההתמודדות והדרך שעברה עד לקבלת בנה.
"החלטתי לקחת חלק בפרויקט לאחר שעברתי תהליך מאוד מורכב בארבע השנים האחרונות", היא אומרת ל-mako גאווה, "תהליך שבעיני אנשים אחרים הוא משהו בלתי אפשרי. אני יודעת שיש עוד הרבה הורים כמוני שיש להם ילדים טרנסג׳נדרים ויש להם הרבה מאוד חששות והרבה מאוד פחדים. חלק מהם מרגיש כאילו חרב עליהם עולמם ולא חושבים שהתפיסה שלהם את המצב תשתנה".
טובה מסבירה, כי גם לה היו תקופות קשות מאוד בתהליכים שעברה עם בנה, בעיקר בתקופה שלפני שהוא גילה שהוא טרנסג'נדר. "הייתי בטוחה שהכול יסתיים באסון גדול. הסיבה העיקרית לכך שאני משתתפת בפרויקט היא בגלל שאני חושבת שהסיפור שלי הוא סיפור הצלחה בלתי אפשרית כמעט. היו תקופות בחיי שאני לא האמנתי שאני אגיע למקום שאני נמצאת בו היום. אני חושבת שזה יכול לתת תקווה ולהראות להורים שנמצאים בתחילת הדרך שהמצב ישתפר".
"הבן שלי יצא מהארון בפעם הראשונה לפני 15 שנה כנערה לסבית והתגובה שלי הייתה שאם זה מה שהוא רוצה הדבר הכי חשוב זה שהוא יהיה מאושר. זה קרה אחרי תקופת התבגרות סוערת במיוחד שיצרה אצלי מצוקות קשות. לפני 5 שנים כשהוא הודיע לי שהוא מרגיש גבר, תמכתי בו ובו בזמן חששתי מאוד מהתגובה החברתית. חששתי שיהיו לו חיים קשים, שהוא יתקל בטרנספוביה במהלך כל חייו, שהחברה לא תדע איך לקבל אותו, והיה לי מאוד קשה עם המחשבות האלו, שלבני יהיו חיים מאוד קשים".
איזה טעות עשית שאת מצטערת עליה?
"שלא הבנתי מה עובר עליו וייחסתי את התופעות שעבר בגיל ההתבגרות לכל מיני גורמים שהם רלוונטיים כמו מעבר דירה, בית ספר, דיסלקציה וכו'. במבט לאחור, לו ידעתי מההתחלה, הייתי יכולה לעזור לו יותר ולמנוע ממנו סבל".
מהו המסר שלך להורים לילדים גאים?
"הרבה אהבה ותמיכה לילדינו בתהליך השינוי הקשה שהם עוברים. אם אנחנו חושבים שלנו קשה, לילדים הרבה יותר קשה. הם זקוקים מאוד מאוד לתמיכה הרגשית שאנחנו יכולים להעניק להם. ההשתתפות בתהליך עם הילדים מייצרת קרבה חזקה מאוד בין ההורה והילד ויש בה הרבה רגעים שהן מאוד מרגשים ומביאים לסיפוק רב".
פרויקט שמעביר מסר של תקווה
הפרויקט הופק ע"י עמותת תהל"ה, במסגרתו מובאים סיפוריהם של הורים, אחים ובני משפחה אחרים של הומוסקסואלים, לסביות, טרנסג'נדרים וביסקסואלים המבטאים את התחושות שמלוות קבלה של יציאה מהארון של אחד מבני המשפחה.
מטרתו היא להעביר מסר להורים וצעירים מקהילת הלהט"ב בכל העולם שיש תקווה, לעודד אותם ליצור שינוי ולפעול למענו, כדי שזה אכן ישתפר עבורם.
הפרויקט החל לפני כשמונה חודשים", סיפרה נעמי הרניק מתהל"ה ל-mako גאווה. "נרשמתי לאתר של "It Gets Better" העולמי. הם החלו לשלוח לי כל מיני סרטונים. יש לנו כל כך הרבה הורים בקבוצות שרוצים ויכולים לספר את הסיפור שלהם, ובמשך כמה חודשים ממש ניקר בי, שזה מה שאני רוצה לעשות".