רופאים, אפידומולוגים ומנהלי מרפאות מין בבריטניה היו המומים מהנתונים, ירידה של 40% במספר הנדבקים החדשים בנגיף ה-HIV. הקמפיינים האינטנסיביים בבריטניה שנערכו ב-2013 שינו את אחוזי ההדבקה רק במעט, ולכן רבים מהרופאים התקשו להאמין לנתונים החדשים. מאחורי הירידה המרשימה באחוזי ההדבקה, כלומר אלפי אנשים שנשארו נקיים מהנגיף, עומד איש אחד, לא מפורסם, ללא עבודה קבועה וללא בית.
בקיץ של 2015 גרג אוון, אז בן 35, עבד כברמן וכיחצ"ן למועדון במשרה חלקית. במקור ממשפחה קתולית בצפון אירלנד, אוון הגיע ללונדון לעבוד כשחקן לפני שמצא בסיס בחיי הלילה. באותו הזמן שמע אוון לראשונה על טיפול ה-PrEP, טיפול מונע הידבקות שלמעשה פשוט מאוד, גלולת טרובדה אחת ליום והסיכויים להידבק בנגיף צונחים לכיוון האפס.
התרופה אינה מסובסדת בידי רשויות הבריאות בבריטניה, ואוון שלא התכוון להוציא 500 ליש"ט מדי חודש על הגלולות, ניסה להירשם למחקר PROUD: מחקר מטעם רשויות הבריאות בחלוקת טיפולי ה-PrEP, בדומה למה שנעשה כיום בישראל.
Looking about 45 today but serving some full beard, grey hair #nofilter pic.twitter.com/9k9ePdim3F
חייו של אוון נהרסו בקצב מבהיל; מערכת יחסים שלו שנגמרה באובדן דרך, זמן לא רב אחר כך כבר ניסה לשלוח יד בנפשו, ומשנשאר ללא רצון לחיות, העביר את הימים בלינה על ספות של חברים, ואת סופי השבוע כשהוא לוקח GHB וקריסטל מת' ימים ברציפות.
החבר שמת ששינה את התמונה
הדבר ששבר אותו באמת, יותר מחורבנו שלו, היתה מפלתו של חבר קרוב. "הוא היה במצב ממש רע", משתף אוון בראיון, ומספר כיצד חברו הרחיק לתוך סצנת הסמים בניסיון לטשטש את האבחנה שהוא נשא HIV. כמה חודשים אחרי אבחון הנגיף כמעט מת אותו חבר מהתקף לב, ככל הנראה כהשלכה משימוש לאאחראי ב-GHB וסמים אחרים.
— GrEG Owen (@Greg0wen) 4 במרץ 2017
"כשיצאתי להפסקה אחרי שעתיים היו לי 375 לייקים, 175 תגובות, ו-50 שיתופים, ואני כאילו – סוויט ג'יזס! פתחתי את הצ'ט שלי והודעות תמיכה ושיתוף לא הפסיקו לזרום", הוא נזכר, "בטח היו 50 או 60 אנשים בשעתיים שעברו, שאמרו לי 'אני לא מאמין שעשית את זה, אני גם נשא HIV ולא אמרתי לאף אחד', או 'אני סיפרתי רק למשפחה ואתה סיפרת ל-5000 איש'”.
עם הזמן, ומדובר פה בכמה ימים, ההודעות המשיכו להגיע, אבל התוכן השתנה. יותר ויותר אנשים החלו לשאול אותו מה זה PrEP, איך משיגים ומה כל זה אומר. אוון כבר לא יכול היה לעמוד בזרם השאלות הבלתי פוסק שהופנה אליו, ובעצת חברו אלכס החל לרכז חומר בנושא.
את האתר המוקדש לטיפול הוא פתח במטרה להשאיר את כל זה מאחוריו, הרעיון היה פשוט: לרכז את כל המידע הנדרש במקום אחד, ולספק קישורים לחברות תרופות מהמזרח המוכרות תרופות גנריות בעשירית ממחיר הרכישה של גלולת הטרובדה.
— GrEG Owen (@Greg0wen) 3 במרץ 2017
בתהליכים להקמת האתר, נודע לאוון שטיפול ה-PrEP דורש מעקב קבוע, אם התרופה אכן עובדת, וכן מעקב אחר ליקוי בתפקודי הכליה היכול להתרחש אצל המטופלים. שיחת טלפון אחת וכבר זומן לפגישה במרפאת מין בלונדון, שם סידרו סופית את התהליך כפי שהגדיר אותו הדוקטור: “לג'יט, אבל מפוקפק".
האתר שאוון הקים הולך לעזור לאנשים לקנות תרופות לא ממותגות, מה שנקרא תרופות גנריות, מחברות זרות. המטופלים יזמינו את התרופה באופן פרטי דרך האינטרנט, ויבדקו מדי חודש במרפאה בדיסקרטיות, כדי להבטיח שהתרופה אכן עובדת. עלות התרופות המוצעות לרכישה באינטרנט היא 50 ליש"ט, עשירית מהתרופה הלא מסובסדת טרובדה.
"כשהאתר עלה לאוויר חירבנתי על עצמי מרוב פחד"
את האתר IwantPrEPnow.com הקים אוון יחד עם חברו אלכס תוך מספר שבועות. "כשהאתר עלה לאוויר חירבנתי על עצמי מרוב פחד", מעיד אוון, "זה לא כמו למכור ויאגרה שיכולה לעבוד או לא לעבוד – במקרה הכי גרוע לא יעמוד לך – אני מוכר תרופות שאנשים יצטרכו לסמוך עליהן להגנה מפני HIV".
בלי שום רקע ברפואה, פעמים רבות נדרשו אוון ואלכס לענות על שאלות באמצעות הגוגל. "במשך כל הזמן הזה לא הפסקתי לחשוב שמישהו יבוא ויגיד לי: 'קיבלתי איידס בגללך'". אולם התגובות מאנשים העובדים בתחום הבריאות ומהציבור הרחב עודדו אותו להמשיך, כל זאת בזמן שהוא חסר בית, מחלטר כברמן ואוכל ארוחה אחת ביום כדי לחסוך בכסף. את דמי הנסיעה לראיון טלוויזיוני שנערך בבריסטול (מרחק 4 שעות נסיעה) נאלץ לשאול מחברים.
My article for @NakedScientists: where we are with #PrEP in the #UK and how we got there https://t.co/z6qqkmzEp8 @iwantPrEPnow @TeamPrepster pic.twitter.com/iZBfs8CbDX
— GrEG Owen (@Greg0wen) 22 בפברואר 2017
בעזרתם האמיצה של מנהלי מרפאות המין, שראו את הפיתרון מול העיניים והצטערו שרשויות הבריאות מעכבים אותם מלעזור, התפשט אופן הפעולה של המרפאה הראשונית בלונדון. במהרה גברים הומוסקסואלים החלו להופיע במרפאות מין ברחבי בריטניה, ולהצהיר שהם מטופלים בתרופות PrEP גנריות ולבקש בדיקות דם. בינתיים החליטו הרשויות שלמרות שהוכחה יעילות הטיפול למניעת הדבקה לעומת זו של קונדומים, ובניגוד למגעים שקיימו עם ארגונים ועמותות HIV, עדיין אין בכוונתם לסבסד את הטיפול.
שירות הבריאות הלאומי (NHS) נתבע לבית המשפט, ובנקודה זו הבין אוון שהאתר שהקים, שהיה אמור להוות פתרון זמני עד לאישור המיוחל של הטיפול, הולך להעסיק אותו כל החיים. אוון הפך במהרה לדובר הרשמי של הטיפול. הוא לקח חלק פעיל בשיתוף הפעולה של העמותות אל מול ההחלטה התמוהה של רשויות הבריאות, ופעל בכל מדיה אפשרית להגברת המודעות.
"המצב שלי לא שונה מהתקופה בה הייתי עובד מין”
"כל החוויה הזו הייתה ממש מוזרה", הוא מעיד, "ברמה האישית, הפכתי מהבחור הפורח הזה, הזנותי, שתמיד מסתובב במועדונים בווקסהאל ל... פתאום הייתי בחור טוב... סוג של מנהיג בקהילה”. שום דבר מזה לא היה הגיוני לאוון, שכל אותו זמן חשב לעצמו "אתם לא יודעים שאני מוכרח ללכת כי אני לא יכול להרשות לעצמי אויסטר [כרטיס נסיעה לתחבורה הציבורית בלונדון]. אתם לא יודעים שאני ישן על הספה של מישהו, כי אף אחד לא הולך לשלם לי כסף לעשות את זה. המצב שלי לא שונה מהתקופה בה הייתי עובד מין”.
I can't quite believe I was ever this ripped! pic.twitter.com/akLyARxNaf
בית המשפט חייב את רשויות הבריאות לעמוד מאחורי תוצאות המחקרים שלהם, ומאחורי הבטחותיהם לעמותות השונות, וציווה על ה-NHS לאשר את הטיפול המונע. הרשויות ערערו והפסידו שוב בפסק דין שנקבע ב-4 בדצמבר 2016, בחצות הלילה. “הגשתי לאנשים פיינטים של בירה וירדתי לחמש דקות הפסקה”, נזכר אוון שעבד מאחורי הבר באותו לילה, "הגולשים בטוויטר ובפייסבוק השתגעו לגמרי, ובמשך שעה כל פעם שהפניתי גב לבר התחלתי לבכות, ואז שוב לייבש את העיניים ולהמשיך למזוג פיינטים”.
ההשפעות של האתר IwantPrEPnow לא נעלמו מעיניהם של כל הנוגעים בדבר בבריטניה. הפרופסור מק'קורמק שהובילה את מחקר PROUD, שנועד לבדוק את סבסוד הטיפול, משבחת את אוון וזוקפת לזכותה את הירידה החדה באחוזי ההדבקה. שיעור ההשפעה של האתר היה כה גדול, שהמקרה נחשב כתקדים בתחום הבריאות, ויכול לשמש למאבק במחלות אחרות.
"אני לא יודע איך לא נשברתי. כשאני מסתכל אחורה, השנה וחצי האחרונות היו וואו. עשיתי את הכי טוב שיכולתי. החיים התחרבנו לי, כולל ניסיון התאבדות כושל, ופשוט לא ידעתי מה אני עושה לא נכון. אני מסתכל אחורה על כל הדברים האלה וחושב – אוקיי, טוב, עכשיו זה כן הגיוני".
— GrEG Owen (@Greg0wen) 3 במרץ 2017
>> "הגוף שלי לא קונבנציונלי, הוא מתריס"
>> חושבים שה"גיידאר" שלכם אף פעם לא מזייף?