גבר בן 66 מקליפורניה, שכונה "הפציינט מעיר התקווה" על שם מרכז הבריאות בו הוא מטופל, חי ללא נגיף ה-HIV בדמו כבר 17 חודשים, לאחר שנדבק בשנות ה-80. על פי הרופאים, המטופל עבר השתלת מח עצם כדי לטפל בלוקמיה בה חלה, ונדמה כי אותו טיפול חיסל לחלוטין את נגיף ה-HIV מדמו. הוא כבר אינו נוטל תרופות לטיפול ב-HIV ולדבריו הוא "מלא בהכרת תודה" על כך שלא רק נרפא מסרטן, אלא גם מ-HIV.
את ההודעה המרגשת העבירו החוקרים בכנס האיידס הבינלאומי שהתקיים אתמול (רביעי) במונטריאול שבקנדה. "הפציינט מעיר התקווה" הוא האדם הרביעי בהיסטוריה שנרפא מ-HIV, כאשר גם הוא, כמו כל השאר, עבר השתלת מח עצם לטיפול בסרטן. "אחרי שאובחנתי עם HIV ב-1988, כמו רבים אחרים, חשבתי שמדובר בגזר דין מוות", אמר המטופל, שהעדיף להישאר אנונימי. "לא חשבתי שאזכה לראות את היום הזה".
ד"ר ג'נה דיקטר, רופאה למחלות זיהומיות בבית החולים "עיר התקווה" בקליפורניה, סיפרה כמה נרגשת הייתה להודיע למטופל כי אינו נושא יותר את נגיף ה-HIV. "זה הרגיש נהדר לספר לו שהוא לא צריך יותר לקחת את התרופות שהוא נוטל יותר מ-30 שנה", אמרה בכנס.
על פי החוקרים, המטופל חלה בלוקמיה בגיל 63, שהובילו אותו לעבור השתלת מח עצם בשנת 2019, במטרה להחליף את תאי הדם הסרטניים שלו. ללא ידיעת הרופאים מראש, לתורם מח העצם הייתה מוטציה גנטית שהפכה אותו לעמיד בפני נגיף ה-HIV.
נגיף ה-HIV הוא נגיף חכם וערמומי, אשר מצליח לחדור את הסדקים של תאי מערכת החיסון (CCR5) ומשתלט עליהם. המוטציה הגנטית של התורם, המוכרת בשם CCR5-delta, משמעותה שתאי מערכת החיסון סגורים לחלוטין, כך שנגיף ה-HIV לא יכול לחדור אליהם. מדובר במוטציה מאוד נדירה - רק 1 מתוך 10 באירופה ובארצות הברית מחזיק בעותק אחד של המוטציה, כלומר, הוא ירש אותה מאחד ההורים. מתוכם, רק אחוז אחד בודד ירש את המוטציה משני ההורים שלו, מה שהופך אותו לעמיד בפני נגיף ה-HIV.
במהלך הכנס הודיעו חוקרים מספרד על מקרה נוסף, חמישי במספר, בו אישה שקיבלה טיפול לחיזוק המערכת החיסונית מאז 2006 החלה להציג סימנים של היעלמות הנגיף מגופה, כך על פי הדיווח של חדשות NBC. למרות שהיא עדיין נושאת את הנגיף, המערכת החיסונית שלה מנעה ממנו להשתכפל במשך יותר מ-15 שנה. בימים אלה מתבצע מעקב אחרי "הפציינט מדיסלדורף", שמגלה גם הוא סימנים של היעלמות הנגיף מגופו.
האדם הראשון בהיסטוריה שנרפא מ-HIV הוא טימותי ריי בראון, המוכר גם בשם "הפציינט מברלין". הוא עבר השתלת מח עצם בשנת 2007 וחי ללא הנגיף במשך 12 שנים, עד שנפטר בשנת 2020 מסרטן. בתחילה, חשבו החוקרים כי היעלמות הנגיף מגופו הייתה מקרית, "פוקס", אבל 12 שנים לאחר מכן גם אדם נוסף, "הפציינט מלונדון", נרפא מ-HIV באותה הצורה. בפברואר האחרון נרפאה מ-HIV האישה הראשונה והשלישית בהיסטוריה, "הפציינטית מניו יורק".
למרות שמדובר בחדשות טובות, ייתכן ומדובר רק בנחמה קטנה עבור אלו החיים עם HIV. השתלות מח עצם הן תהליך מסוכן ומורכב, הכרוך למעשה בהרס המערכת החיסונית של אדם, מה שגורר תופעות לוואי קשות שלא נעלמות עם הזמן. למרות זאת, מדענים מבקשים להדגיש כי הם מתחילים להבין כי קיימת אפשרות למצוא תרופה ל-HIV, גם אם קשה מאוד להשיג אותה.
ברחבי העולם חיים קרוב ל-38 מיליון אנשים עם HIV, כאשר 73% אחוזים מתוכם זוכים לטיפול, כך על פי המידע שנמצא בידי האומות המאוחדות. הטיפול התרופתי הניתן כיום לאנשים החיים עם הנגיף עוזר להם לחיות חיים מלאים ובריאים, והם אינם יכולים להדביק אנשים אחרים.