אין שום ספק כי טיפול הפרפ (PrEP) היה בשורה מדהימה למלחמה בהתפשטות נגיף ה-HIV. היכולת למנוע הידבקות בנגיף הייתה פריצת דרך חסרת תקדים בעלת אפקט רפואי, חברתי ופסיכולוגי אדיר. הוכח כי מי שנוטל את הטיפול בצורה נכונה, על בסיס יומיומי או סביב אירועים נקודתיים, מוגן כמעט לחלוטין מפני הנגיף. לפרפ יש גם יתרונות רגשיים ופסיכולוגיים רבים לאלו שאינם חיים עם HIV, אבל חרדים מפני הידבקות, ומטופלים רבים דיווחו כי המין שלהם השתפרו. 

אבל אחרי שנים בהן היה אפשר לדווח באופן עקבי על ירידה במספר הנדבקים, מרגישים בוועד למלחמה באיידס עלייה מדאיגה בגילוי בדיקות חיוביות לנגיף, ביחס לחודשים הקודמים. נתונים רשמיים ממשרד הבריאות עוד אין, אבל את העלייה הזו מרגישים גם רופאי הקהילה ורופאי ה-HIV.

פרפ (צילום: Alim Yakubov, Shutterstock)
פרפ|צילום: Alim Yakubov, Shutterstock

בתקופת התפשטות מגפת הקורונה, כמעט יותר משנה, מספר בדיקות ה-HIV פחת משמעותית, אבל כעת, עם החזרה לשגרה, רבים מגיעים להיבדק ומספר הבדיקות החיוביות רבות מהמשוער. במרכזי הבדיקות של הוועד וגם אצל רופאי ה-HIV עולה תמונה מדאיגה. שוב ושוב, מגיעות אליהם עדויות של חיוביים חדשים, המספרים כי האקט המיני שככל הנראה הוביל להדבקה היה כזה בו הפרטנר טען שהוא "על פרפ".

"לאחרונה אני שומע מטופלים המתארים סיטואציות של מין ללא אמצעי מניעה, בטענה שהפרטנר שלהם על פרפ, על אף שהם עצמם אינם נוטלים פרפ", מספר ל-mako ד"ר גל וגנר, מנהל מרפאת גן מאיר, יו"ר החברה לרפואת להט"ב וחבר הנהלת הוועד למלחמה באיידס. "מין ללא אמצעי הגנה הפך שכיח יותר בקהילה, בעוד שהשימוש בפרפ אינו מתבצע באופן מיטבי". 

עו"ס מור ארם, מנהלת המערך הפסיכוסוציאלי בוועד למלחמה באיידס, מספרת כי לאחרונה נחשפה למספר עדויות מדאיגות. "רבים מהמטופלים שנדבקו לאחרונה מתארים כי לרוב נהגו לעשות מין מוגן, אך היו אקטים מיניים בהם הסתמכו על הפרטנר שאמר שהוא "על פרפ" ולא התעקשו על קונדום", סיפרה. "אלו המצבים בהם מבחינתם, היו חשופים להדבקה". 

ד
ד"ר גל וגנר-קולסקו

ברגע זה חשוב להבהיר - אסור להסתמך על אמירות מסוג זה, על אחת כמה וכמה כשמדובר במערכות יחסים שלא מבוססות על אמון ודאי והדדי או עם פרטנרים מזדמנים. פרפ הוא אמצעי מניעה אישי. כלומר, הוא מגן על הנוטל אותו בלבד. בניגוד לקונדום, את נטילת הפרפ אנחנו לא יכולים לראות, לוודא או להרגיש, כך גם לא את אופן השגתו ממקום מבוקר או על מעקב רפואי תקין לפני חידוש המרשם. נוסיף כי לפני תחילת טיפול בפרפ יש להקפיד על בדיקות HIV ועל תקופת חלון מדויקת הקודמת לה, וגם את אלו, כמובן, לא ניתן לוודא. 

נטילת פרפ סביב אירוע נקודתי אפקטיבית אך ורק אם היא מתבצעת באופן מדויק. רבים מדווחים על דרך נטילה שונה מההנחיות הרפואיות המדויקת, ובצורה זו גילו בוועד הדבקות חדשות. חשוב לשים לב כי שיטה זו לא ספונטנית כפי שנהוג לחשוב ודרוש לה אופן נטילה ספציפי ומדויק. יותר מזה - שימוש כזה אינו מאושר בישראל על ידי משרד הבריאות והוא מספק הגנה פחותה מאשר נטילה יומיומית. כך או כך - עדיף ליטול פרפ על בסיס יומיומי, כפי שרופאים ממליצים. 

בחדרי הייעוץ של הוועד למלחמה באיידס גם שומעים יותר ויותר על מקרים בהם מופעל לחץ, מתון יותר או פחות, להוריד קונדום ולבטל את הבקשה של הצד השני למין מוגן, בתירוץ של "אל תדאג, אני על פרפ". מיותר לציין כי ביחסי מין המתבצעים מתוך רצון והסכמה אין כל מקום להפעלת לחץ או מניפולציה, אך יחד עם זאת, אל תתפתו להוריד קונדום - זוהי זכותכם המלאה לבחור איך לקיים יחסי מין, עם מי, מתי ובמקביל להצליח לשמור על הבריאות. 

תרופת פרפ (צילום: צילום מסך)
פרפ|צילום: צילום מסך

איך באמת אמורים ליטול פרפ סביב אירוע נקודתי?

 נטילת פרפ On Demand אפקטיבית לפחות ב-86 אחוז אך ורק באופן הבא: 

  1. יש ליטול 2 כדורי PrEP בו זמנית
  2. הגנה בסבירות גבוהה תתחיל רק שעתיים לאחר נטילת הכדורים ותמשך עד 24 שעות, זאת בתנאי שתמשיכו לקחת גם המנות הבאות
  3. 24 שעות לאחר נטילת שני הכדורים הראשונים יש ליטול כדור אחד נוסף
  4. 24 שעות נוספות לאחר הנטילה השנייה, ניטול כדור נוסף ואחרון.
  5. רוצים להאריך את התקופה? יש להמשיך ליטול כדור בכל יום באותה השעה ועוד יומיים נוספים לאחר המגע המיני האחרון.

אופן נטילה זו אינו מאושר לשימוש על ידי משרד הבריאות והוא פחות אפקטיבי במניעת HIV, בהשוואה לנטילה יומיומית קבועה. בנוסף, הוא אינו מוכח כאפקטיבי במניעת HIV במין וגינאלי, כך שאינו מיועד לשימוש בפרקטיקות מיניות אשר כוללות חדירה לנרתיק. למרות זאת, בעקבות דיווחים רבים המתארים נטילה שגויה, חשוב להביא את המידע המדויק לגבי אופן נטילה זה. 

הוועד למלחמה באיידס (צילום: Getty Images, Thinkstock)
צילום: Getty Images, Thinkstock

חושבים להתחיל לקחת פרפ?
חשוב להתייעץ עם רופא פרפ הקופת החולים לפני תחילת התהליך, ולא לנסות להשיג את התרופה בדרכים אחרות. הכרחי לדעת במאה האחוזים שהנך שלילי ל-HIV לפני תחילת הטיפול, לוודא שאתם מחוסנים לצהבת A ו-B ורצוי גם נגד נגיף הפפילומה. בנוסף, יש לבדוק תפקודי כבד וכליות. 
דגש חשוב אחרון - פרפ לא ימנע הידבקות במחלות מין שאינן HIV, על כן הוא אינו תחליף לקונדום עבור מחלות אחרות.

 

סייעו בעריכת הכתבה:
עו"ס מור ארם, מנהלת המערך הפסיכוסוציאלי בוועד למלחמה באיידס
עידו בטיש, רכז "בלה דואגת" – הסברה ומניעה בקהילה הגאה בוועד למלחמה באיידס
ד"ר גל וגנר-קולסקו, מנהל מרפאת גן מאיר, יו"ר החברה לרפואת להט"ב וחבר הנהלת הוועד למלחמה באיידס