חיסון ל-HIV נשמע כמו מדע בדיוני בעיניכם? יתכן שתרצו לשקול שוב את דעתכם. חלוצי המאבק העולמי CHIV מדברים על רוח אופטימית שמנשבת בשדה המחקר, ועל שלושה מחקרים שיערכו בזמן הקרוב כדי לבחון את יעילותו של חיסון ל-HIV, כך מדווחים בחדשות NBC. לשלושת החיסונים ניתנו הכינויים HVTN 702, אימבוקודו ומוזאיקו, הם שלושתם בשלבי מחקר עם היתכנות ממשית לכישלון, אך הקהילה המדעים מאמינה כיום יותר מתמיד ביכולתם של חיסונים ל-HIV למנוע את התפשטות המחלה הלאה.

הוותיק מבין שלושה המחקרים הוא חיסון HVTN 702, שסיים לגייס נבדקים בחודשים הקודמים, ומבטיח לדווח על תוצאות עד סוף 2020. השניים הנותרים, אימבוקודו ומוזאיקו הם צעירים יותר, וכמעט זהים, ושניהם יכנסו לשלבי ניסוי, ובו יינתנו שישה חיסונים לכל נבדק/ת ושני בדיקות רופא.

את יעילות החיסונים בודקים החוקרים באופן בלעדי על נשים בחלקה הדרומי של אפריקה את חיסון האימבוקודו, ואילו חיסון המוזאיקו ייבדק על 3,800 הומואים וטרנסג'נדרים מרחבי ארה"ב, אמריקה הלטינית ואירופה.

ד"ר סוזן בוכבינדר, מנהלת היחידה למחקר HIV ברשות בריאות הציבור של סאן פרנסיסקו, מספרת לחדשות כי שלושת המחקרים מהווים "את הרגעים האופטימיים ביותר" בהיסטוריה של מחקר HIV ואיידס.“יש בידינו שלושה חיסונים שנבדקים עכשיו מבחני יעילות”, היא אומרת, “וזה לוקח לא מעט להצדיק מעבר משלבי המחקר המוקדים הלאה למחקר יעילות".

מעט מאוד אנשים אי פעם נרפאו מהנגיף, כולם בתהליך השתלת מח עצם, שנעשה כדי לטפל בסרטן שבגופם. הטיפול בהשתלת מח עצם מביא בצידו תופעות לוואי רבות ועלול להיות קטלני, ולכן משמש רק לטיפול בסרטן. את עיקר התקווה לעצירת הווירוס תולים היום באמצעים הקיימים, כולל טיפול ה-PrEP, לצד ביטול הסטיגמה והבאת מודעות לנגיף ולאמצעי ההגנה ממנו אל כל חלקי הציבור והנגשתם.