>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?
כמעט שנתיים אחרי שממשלת אקוודור החלה לפעול על מנת לסגור את "מרפאות ההמרה" הפועלות בניגוד לחוק, נחשפה רשת מרפאות נוספת ל"טיפולי המרה" לגייז, הפועלת ללא פיקוח ומשתמשת באונס ועינויים כאמצעי "תיקון" נגד ה"חולים".
על פי פרסומים של הסאנדיי טיימס, הומואים, לסביות ו"חולים לא רצויים מבחינה חברתית" אחרים אושפזו ב"מרפאות" סודיות ברחבי המדינה ועברו התעללות כאמצעי "תיקון רוחני".
הרשויות באקוודור דיווחו על "טיפולים" הנעים בין טיפול בהלם חשמלי לטבילה במים קרים כקרח. לפי הדיווחים נראה כי מטופלות לסביות גם נאנסו, ושני בני אדם נהרגו במרפאות בשנה שעברה. "אנחנו מדברים על מאפיה, רשת שפועלת ברמה לאומית, ומפרה זכויות אדם בכל מחוז ברחבי המדינה", אמרה קארינה ואנסה מאפלה, שרת הבריאות של אקוודור, שהיא גם לסבית מוצהרת.
בשנה שעברה הצהירה ואנסה כי היא תעבוד בשיתוף פעולה הדוק עם ארגון זכויות הלסביות ועם קבוצות זכויות אזרח אחרות, על מנת לסגור את המרפאות שנותרו. מאז היא ללא לאות אך נראה כי המאבק רחוק מלהסתיים.
"אלוהים ברא את האישה בשביל הגברים"
מאז תחילת 2013, חולצו ממתקני המרפאות מעל ל-500 אזרחים אקוודורים. אחת מהן היא זולמה קונסטנט, בת ה-22, סטודנטית לפסיכולוגיה מגוואיאקיל, שאושפזה במרפאה על ידי בני משפחתה, שאישרו את חטיפתה למרפאה לאחר שנודע להם כי היא לסבית.
קונסטנט סיפרה לסנדיי טיימס איך נחטפה מתוך הרכב של אביה על ידי שני גברים, לאחר שאביה לחץ בפתאומיות על הבלמים ועצר את הרכב כשהיו בדרכם לארוחת צהריים.
אך המרפאה אליה נשלחה קונסטנט, ששכנה באזור נידח המרוחק 10 שעות מביתה, התמקדה בשיטות עינויים פסיכולוגיות. "הם אמרו לי שהייתי רעה, שפגעתי במשפחה שלי, שנוצלתי על ידי החברה שלי, ושאלוהים ברא את האישה עבור הגברים".
עוד סיפרה קונסטנט כיצד במהלך שהותה במרפאה נאלצה לנקות שירותים בעזרת ידיה בלבד ולאכול מזון נגוע ברימות. השגרה היומית שלה כללה תפילות קבועות, פעילות גופנית ומטח של מטלות בזויות. "אלו שסרבו לבצע את המטלות הוכו", סיפרה, "ואני ידעתי שאותו דבר יקרה גם לי אם לא אציית. אז עשיתי כל מה שהם ביקשו ממני, כל מה שיכולתי כדי לשרוד, עד שאצליח לברוח או עד שמישהו יציל אותי".
היא הצליחה להימלט לאחר שחברתה, סינתיה רודריגז בת ה- 21, פרסמה את דבר היעלמותה. משפחתה של קונסטנט טענה כי כל סיפור ההעלמות הוא שקר, והודיעה בטוויטר כי היא מזמינה את המושל המקומי לארוחה בביתם כדי להוכיח לו שהיא נמצאת בבית.
"בכינו מרוב אושר, לא יכולנו להאמין שעשינו את זה ושהיא כאן" אמרה רודריגז. "לעתים קרובות אנשים נעלמים למרפאות האלה ולא רואים אותם שוב במשך חודשים או שנים".
קונסטנט אמרה כי היא לא שוחחה עם בני משפחתה מאז המקרה. "בפעם הראשונה שראיתי את אבא שלי בעבודה שלי, נבהלתי, ברחתי והתחבאתי. הם מעולם לא אמרו שהם מצטערים ואף פעם לא הראו שום חרטה. אני עדיין פוחדת ולא סומכת עליהם".
לפני כשנתיים, עם תחילת הפעילות נגד המרפאות, סיפרה פאולה זיריטי בת ה-24 על שלושה חודשים בהן נכבלה באזיקים בעת ששומרים זרקו עליה מים ושתן. היא גם תיארה מקרים רבים של התעללות פיזית ומינית.
בתגובה לפעולות הממשלה אמרה זיריטי: "סגירת המרפאות על ידי הממשלה היא טובה, אבל לא מספיק טובה. למה המרפאה שבה אני סבלתי עדיין פתוחה?".