"בית דרור" ו"אבני דרך", שתי מסגרות לנוער להט"ב בסיכון, הפועלות תחת עמותת "אותות", יסגרו למשך שבועיים החל ממחר, זאת בעקבות סכסוך מתמשך בין נציגות עובדי העמותה להנהלה בדבר שיפור תנאי השכר. 

בפעם השלישית השנה, העובדים בתשע מסגרות מתוך 34 שמפעילה העמותה, תכננו שיבושים בפעילותן כחלק מהמאבק לשיפור תנאי השכר שלהם. בעקבות כך, החליט בהנהלה למנוע את העיצומים ולסגור את המסגרות עד לסיום העיצומים. בתגובה, פנו העובדים לבית הדין לעבודה בבקשה לצו מניעה. 

"מדובר בצעד חריג מצד ההנהלה, שמטרתו לשבש את כוונת איגוד העובדים להפעיל השבוע עיצומים במסגרות העמותה, במחאה על סירוב ההנהלה להתקדם במו"מ מולם", מסרו מאיגוד עובדי חסות הנוער, המאוגד תחת ארגון "כוח לעובדים". "המחיר שישלמו הצעירים היקרים לנו לא מטריד אותם כלל". 

בית דרור (צילום: ערן אבן)
בית דרור|צילום: ערן אבן

בעמותה החליטו לסגור את שתי המסגרות הלהט"ביות משום שבמסגרות אלו יש פחות בני נוער ממסגרות אחרות ומשום שאלו בלאו הכי זוכים למסגרת משלימה בחלק מהיממה. מהעמותה נמסר כי בפיקוח משרד הרווחה, נמצאו פתרונות לחוסים השוהים כרגע בשתי המסגרות והם יעברו בשלב זה להוסטלים אחרים. "אנחנו מצליחים להפעיל את שבע המסגרות האחרות, לאור שיתוף פעולה רחב יותר עם העובדים, שמוכנים להמשיך לעבוד ולא לשבות", מסרו בעמותה. "אין בכך חלילה שום אפליה כנגד הקהילה הגאה, והשיקול היחיד לנגד עינינו הוא בראש ובראשונה, להמשיך לתת רצף מענים לחוסים במסגרות השונות שמפעילה העמותה".

עמותת "אותות" מפעילה מסגרות ופתרונות דיור לבני נוער בסיכון מכל המגזרים בפריסה ארצית ומעניקה להם טיפול, חינוך ושיקום, תוך כדי שילובם בקהילה הסובבת. כמעט שנה עברה מאז החלו עובדי העמותה לנהל משא ומתן עיקש מול הנהלת העמותה, אך זה הגיע השבוע פעם נוספת למבוי סתום. העובדים בארגון טוענים כי העמותה מתקשה לגייס כוח אדם איכותי, זאת משום שהשכר הנוכחי לעובד נמוך מדי. 

בניסיון לשפר את המצב, הציעה הנהלת העמותה לפני מספר חודשים תוספת שכר של 2.5 שקלים לשעה, לכל מדריך שעובד יותר משבעה חודשים, אך הדבר לא מספק את העובדים. "הנהלת העמותה הציעה הצעות סמליות בלבד למדריכים, אך לא מתייחסת לעוד עשרות רכזים, עובדים סוציאלים ואמהות הבתים", אמר בעבר מרטין וילר, ראש ענף חינוך ורווחה ב"כוח לעובדים", המלווה את המאבק. "ההנהלה מתעלמת משחיקת שכר של ארבע שנים".

מרטין וילר (צילום: טוהר לב ג'יקובסון)
מרטין וילר|צילום: טוהר לב ג'יקובסון

גם היום נציגי העובדים ממשיכים להשמיע ביקורת כלפי משרד העבודה והרווחה, הגורם המפקח שמממן את המסגרות. הם מטילים את עיקר האחריות על המשרד וטוענים שפנו לשר הרווחה איציק שמולי בניסיון להיפגש איתו כבר לפני מספר חודשים כדי להציג בפניו את מצוקות העובדים, אך זכו לתשובה מתחמקת כי "אין למשרד מעמד מיוחד בקשר ביננו לבין המפעיל". 

"לעמותה יש רזרבות של 14 מיליון שקלים ובמקום להשקיע אותם בעובדים ולהבטיח צוות יציב לבני נוער שגם כך איבדו אמון במבוגרים, הם מתעקשים לשמור על הסטטוס קוו", אמרו באיגוד עובדי חסות הנוער. "כעת הנהלת העמותה מאיימת על העובדות הסוציאליות שהמענק שמגיע להן בעקבות מאבק העו"סיות לא יינתן במידה וישתתפו בעיצומים. בריונות הנהלת העמותה חרגה מכל פרופורציה. לא ייתכן כי משרד העבודה והרווחה יעמוד מולה בחוסר מעש".

 

מעמותת אותות נמסר בתגובה: "עמותת "אותות" נמצאת במשא ומתן עם ארגון 'כוח לעובדים' מזה עשרה חודשים הכוללים השבתות ועיצומים של אנשי צוות. 'אותות' פעלה בכל האמצעים שברשותה כדי לצמצם את הפגיעה באוכלוסייה בה היא מטפלת ודאגה להפעיל את המסגרות בשגרה באמצעות כוח אדם ממטה העמותה. עשינו ככל הניתן כדי לשפר את תנאי השכר של עובדי 'אותות' ואף הוגשו הצעות רבות לשיפור אך אלה הושבו ריקם, האחרונה עמדה על 700,000 ש"ח בכל שנה. 

הפעם אנו נאלצים לצאת להשבתת מגן בשתי המסגרות. גם כאן, עמותת אותות ומשרד הרווחה דואגים וידאגו לכל נער או צעיר למציאת מענה הולם ורגיש. צר לנו שארגון כוח לעובדים פועל בצורה לא מידתית במשך חודשי המשא ומתן, במנותק מהמציאות הכלכלית והחברתית בה נתונה מדינת ישראל בכלל והעמותה בפרט. מכאן אנחנו קוראים לארגון 'כוח לעובדים' להקפיא את כל העיצומים וההשבתות ולהתכנס למשא ומתן".