מספר הפניות לקו הסיוע "יש עם מי לדבר" שמפעילה האגודה למען הלהט"ב שבר שיא בשנת 2021. על פי האגודה, מתנדבי הקו קיבלו במהלך השנה האחרונה יותר מ-3,300 פניות, עלייה של 12 אחוזים לעומת 2021 ושל 60 אחוזים לעומת מספר הפניות בשנת 2019. 

כעת, פותחים באגודה למען הלהט"ב קורס הכשרה למתנדבים ומתנדבות חדשים. הקורס, שנפתח אחת לשנתיים ונמשך כחצי שנה, מספק את המשאבים הנדרשים לסיוע לפונים, תוך למידה עמוקה על הקהילה הגאה, חשיפה למגוון הסיפורים והתחושות של הפונים ופיתוח מיומנויות תקשורת בין אישית במצבי מצוקה ומשבר בפרט. 

מנהלת קו הקשב, עו"ס אפרת פראנק, הסבירה כי השנה פניות רבות עסקו בפגיעות מיניות בקהילה הגאה. "הרגשנו תחושת הצפה בקרב חברי וחברות הקהילה, שהתקשרו לספר על אירועים שעברו בעצמם", אמרה. "היכולת לדבר עם מישהו על פגיעה מינית בפעם הראשונה ולקבל תיקוף וקבלה לתחושות וההתמודדות שעולה בעקבות כך היא חוויה מאוד משמעותית. בזכות היכולת לפנות בצורה אנונימית, ללא חשיפה, קיימת האפשרות להפיג את תחושת הבדידות סביב נושאים כאלה ואחרים, שמעלים לא פעם תחושות בושה ואשמה. אין בושה ואין אשמה על הנפגעים והנפגעות".

מדבקת
בזכות המדבקות האלה, שיכולות להיראות כזניחות, התלמידים מבינים שיש להם אוזן קשבת|צילום: האגודה למען הלהט"ב

נושא נוסף שהעסיק את הפונים היה החדירה לפרטיות בעקבות הפריצה לשרתי אתר ההכרויות "אטרף" והודעות ה-SMS שנשלחו לחברי הקהילה הגאה. "הפריצה לאטרף הייתה מאורע משמעותי עבור הקהילה השנה, בעיקר לגברים בקהילה", מספרת פראנק. "חדירה לפרטיות היא חוויה מטלטלת שיכולה להשאיר תחושות של אי וודאות, אי יציבות ותחושות חרדה לאורך זמן. באותו שבוע הגיעו לקו כמות שיחות משמעותית, כשלרוב הפונים הביעו בושה לשתף את הסביבה". 

על פי רוב, פריצות סייבר נעשות בלי קשר להעדפה מינית וזהות מגדרית, אבל פראנק מסבירה שעבור להט"ב פגיעה שכזו היא בהכרח בעלת מעגלי פגיעה נוספים. "גם סטרייטים נפגעים מחדירה לפרטיות, אבל כל עוד קיימת בחברה הכללית להט"בופוביה, לפגיעה בלהט"ב תמיד תהיה מלווה בהשלכות נוספות.  תהיה כזו עם השלכות נוספות. אנחנו יכולות לראות דוגמא לזה עם הודעת ה-SMS שנשלחה לחברי הקהילה הקוראת להשמידם. לא רק שהמידע נפרץ והייתה חדירה לפרטיות, אלא נעשה במידע הזה שימוש להט"בופובי, מה שמגדיל עוד יותר את תחושת החדירה לפרטיות וחוסר מוגנות עבור להט"ב גם במרחבים הפרטיים שלהם. להט"בופוביה ברשת משאירה את חברי הקהילה חסרי כל מקום מוגן ובטוח, שהרי גם בבית אנחנו יכולים להיפגע ואין לנו יותר מקום בטוח ושקט".

קו הקשב (צילום: האגודה למען הלהט
צילום: האגודה למען הלהט"ב

נוסף לכך, גם השנה ניכרה השפעת מגפת הקורונה. "אין ספק כי כל גל מביא איתו קושי נוסף, דומה או שונה מקודמו, אבל חשוב לזכור ולהבין מה ההשלכות של הקורונה גם בלי סגרים, ואיך חוסר היציבות שמלווה את כולנו מכה קשה יותר עבור הקהילה הגאה", מסבירה פראנק. "אדוות הקורונה משפיעות על הבריאות הנפשית, היציבות התעסוקתית, מצב המגורים ועוד. למעשה, היכולת להתאושש ולקום על הרגליים ללא מערכת תמיכה משמעותית מעלה התמודדות קשה במיוחד על חברות הקהילה הלהט"בית והטרנסית בפרט, שסטטיסטית יותר חסרות גב משפחתי ותעסוקתי". 

בזכות 80 המתנדבים והמתנדבות של קו הקשב, השנה הצליחו באגודה להושיט עזרה לאלפי פניות. "בלעדיהם, לא היינו יכולים להיות כאן מדי ערב עבור כל אותם האנשים וההערכה שלנו אליהם.ן אינסופית", אמרה. "אנחנו מאוד נרגשות להרחיב את המשפחה שוב, כמדי שנתיים, ולפתוח קורס נוסף בפברואר 2022". 

להגשת מועמדות להתנדבות בקו 

קו הקשב של האגודה ״יש עם מי לדבר" פעיל בימי א'-ה' ובמוצ"ש, בשעות 19:30-22:30
בטלפון: 2982* ובאפליקציית וואטסאפ (whatsapp) במספר: 058-6205591
לכל דרכי ההתקשרות