חודש בלבד לאחר חוות הדעת התקדימית שפרסם היועץ המשפטי לממשלה, בו הודיע כי המדינה מסירה את התנגדותה ממתן צו הורות המכיר בבת זוג של אם ההורה הביולוגי ללא צורך בתהליך אימוץ, החליט בית המשפט להעניק את צו ההורות הראשון לזוג לסביות ללא תסקיר של שירותי הרווחה. בכך הצהירה מערכת המשפט כי היא מכירה בהורוּת של זוג נשים, גם ללא בדיקה ממושכת ומתישה של שירותי הרווחה.

"נאבקנו והצלחנו לשכנע את בית המשפט לאשר מתן צו הורות ללא תסקיר של שירותי הרווחה", מסבירה עו"ד עירא הדר, מומחית לענייני הקהילה הגאה, "בית המשפט עדיין ימשיך לבדוק כל זוג לגופו של עניין, ולהחליט בהתאם, אך המטרה שלנו היא להגיע בסופו של דבר לכך שצו הורות יינתן בצורה חלקה ומהירה, ללא שום תנאים נוספים. אין צורך לערב את שירותי הרווחה במקרה של שתי נשים שהחליטו להביא יחד ילד לעולם".

זוג לסביות עם ילד (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
הורות גאה. למצולמות אין קשר לנאמר|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

לפני כחודש פרסם היועץ המשפטי את הסכמת המדינה למתן 'צו הורות פסיקתי' במקום צו אימוץ, עבור בני או בנות זוג מאותו המין המבקשים להכיר בהורות משותפת. החלטה שמשמעותה הכרה בבת זוג של אם ההורה הביולוגי ללא אימוץ.

אך למרות ההחלטה המבורכת, השאיר היועץ המשפטי שורה של תנאים המקשים על ההליך והופכים אותו למסורבל מכפי שהוא צריך להיות באמת, ביניהם הדרישה להביא בפני בית המשפט תסקיר של שירותי הרווחה. באמצעות בית המשפט הצליחה עו"ד הדר להתגבר הפעם גם על הדרישה הזו.

"המצב אליו אנו שואפים להגיע הוא אפשרות לקבל מתן צו הורות בצורה מהירה, בתהליך מובנה, מסודר, ברור ופשוט, ללא צורך באישורים חריגים של בית המשפט. השבוע עשינו צעד נוסף לקראת זה, ואני מקווה שבקרוב צו הורות יהיה זמין בקלות לכל זוג".

עו
עו"ד עירא הדר|צילום: אביבה אברון

עו"ד הדר מבקשת לציין כי צו הורות וצו אימוץ שניהם צווים מחייבים המעניקים את אותו סטטוס הורות. ההבדל הוא בתהליך הוצאת הצווים, כאשר צו אימוץ הינו הליך ארוך ומסורבל יותר, בעוד צו הורות הינו הליך קצר ופשוט יותר.

התנאי הבא הקיים במתן צו הורות בו מתכוונת עו"ד הדר להיאבק, הוא התנאי המגביל את תקופת הגשת הבקשה לצו הורות ל-90 יום מיום הלידה. "זה לא הגיוני שזוג נשים שרק עכשיו עברו תהליך לידה, יצטרכו להזדרז ולהתחיל בהליכים ביורוקרטים מסובכים מול בתי המשפט והמדינה תוך זמן קצר, רק כדי שלא יאבדו את זכותם לרישום כהורים. ברגע שהמדינה הסכימה שצו הורות זו הדרך הראויה להכיר בהורות משותפת של שתי אימהות או שני אבות, אין שום סיבה ליצור הגבלות מהסוג הזה".