>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?
מדובר אולי בחג השמח ביותר, הפרוע והמבדח בשנה, אולם הורים רבים לתלמידי חטיבת הביניים בר לב בכפר סבא לא השתעשעו כלל כאשר קיבלו את ההודעה מהנהלת בית הספר, לפיה, לכאורה, לכבוד חג פורים על הילדים להגיע מחופשים להומואים וללסביות.
את הסערה עוררה תמר עילם גינדין, אחת האימהות לילד בכיתה ז' בבית הספר, שכתבה בעמוד הפייסבוק שלה: "תגידו, מה זה צריך להיות? בבתי הספר לקראת פורים תמיד יש שבוע שלם שכל יום יש נושא אחר, וביום השני הם צריכים להתחפש להומואים ולסביות. בית הספר חושב שזאת נאורות. WTF??????".
המנהל: "עשו פיל מעכבר"
בתוך שעות ספורות זכתה גינדין לשיתופים רבים של הורים ומכרים המומים, שהביעו הזדהות עם תדהמתה. "פשוט מזעזע! איך אפשר להתחפש להומו או ללסבית? אולי אני אתחפש לסטרייטית.. אני פשוט בהלם!!!", נכתב בתגובה אחת. אחרת כתבה: "ככה נראה בית ספר שמכשיר הומופוביה".
רבים תהו "לאן הגענו" והביעו אכזבה עמוקה מהחלטת בית הספר. "אולי אני אובר-רגיש בנושא, אבל זו בעיניי שערורייה. ברמה שצריך להעיף על טיל את מנהל בית הספר. אני לא חושב שאני יכול להבהיר לסטרייטים שביניכם את גודל המצוקה שהייתי חש אם משהו כזה היה קורה אצלי בבית הספר כשהייתי ילד", בתגובה אחרת.
אסף נפתלי, מנהל חט"ב בר לב, מסר בתגובה כי הנושא יצא מפרופורציה. "העבירו חוזר להורים, שלכל אחד מימי החג יש נושא. ההנחיה שהובאה לידי ההורים, וגם בכיתות, היא שביום שלישי הילדים מתחפשים לקשת בענן, כשהרעיון הוא לבוש צבעוני ושמח".
נפתלי מוסיף: "מה שקרה, כנראה, הוא שבעקבות ההנחיה, פלט אחד הילדים: 'ממש כמו הומואים'. מדובר בפליטה שאין לה שום שמץ של כלום. עשו פיל מעכבר, לא הייתה ולא נבראה הוראה כזו שעל הילדים להתחפש להומואים ולסביות". לדברי נפתלי, "כשמדברים על צבעוניות וילדים עושים מזה מטעמים, אז אי אפשר להגיד נגד זה שום מילה".
"צריכים לדבר עם התלמידים על הנושא הלהט"בי
עילם גינדין מסרה ל-mako גאווה: "מספר תלמידים אמרו בפירוש שנאמר להם להתחפש להומואים ולסביות. ייתכן והייתה אי הבנה בהחלטה של מועצת התלמידים, לבין מה שבפועל נאמר. ובכל מקרה, לא משנה היכן קרתה הטעות, צריך לנצל את המצב ולהזמין את נציגי חוש"ן כדי שידברו עם התלמידים על נושא הלהט"ב".
הדיון סביב העניין העלה לאוויר את נושא ההומופוביה והסטריאוטיפיזציה של חברי הקהילה הגאה, שגם כך קיימים בחברה שלנו ועל אחת כמה וכמה במסדרונות בתי הספר. אלה טוענים, כי מוסרית או רציונאלית הבקשה להתחפש להומו או לסבית מחדדת הבדלים ומעמיקה פערים והומופוביה. כיצד ירגישו ילדים ובני נוער הומואים ולסביות בבית הספר, שעדיין מבולבלים וטרם גיבשו את זהותם ולעיתים מרגישים עצב ובדידות, למראה תלמידים אחרים ש"מתחפשים אליהם", כאילו לתת גושפנקא לכך שהם "דמויות הזויות" מתוך סרט, אנשים שכביכול אין להם זכות קיום במציאות אלא רק בחג הפורים, עת ניתן "לחצות כל גבול", להעז להיות מישהו שבמציאות נמצא בשוליים, גיבור טראגי, יוצא דופן או נלעג.
מצד שני, ישנם הורים שדווקא חשבו שמדובר ב"עודף רצון טוב של מישהו" - אך גם הן חשבו שישנו כאן קורטוב של טעם לפגם. ומצד שלישי, וגם הוא כמובן חייב לבוא בחשבון, מה עם הורים וילדים סטרייטים, שאין להם כל קשר לקהילה – ורחמנא לצלן, אף סולדים מכך? מדוע על בית הספר להכריח אותם?
ואולי דווקא כל תחפושת מכבדת את החג? ומה עם תחפושות של פרחות וערסים, או מקבצי נדבות ואוליגרכים? הם לא מעמיקים את הקרעים ואת החרדות הקיימים ממילא בחברה? ישנן תהיות רבות בנושא, ובכל מקרה, מדוע להכריח את הילדים להתלבש כשבלונות? הרי בבוקר פורים, הדבר המרגש ביותר הוא להיות אינדיבידואל, להגיע לכיתה ולהשוויץ בתחפושת המיוחדת והיפה שיש לאחד – ואין לאחרים.