בשנת 1996 ישראל הייתה אחת המדינות הראשונות בעולם לחוקק חוק שהסדיר את הליכי הפונדקאות בתחומה, כאשר החוק העניק לקבוצה מעטה - גבר ואישה בלבד - להביא ילדים לעולם לאחר שמסיבות רפואיות נמנעה מהם האפשרות לעשות זאת. בעשרים השנים האחרונות, בד בבד עם השינויים שהתרחשו במבנה התא המשפחתי בישראל (אמהות יחידניות, זוגות חד מיניים וכו'), הוגשו שלוש עתירות לבג"צ שתכליתן לשנות את האפליה בחוק ולפיכך לאפשר גם לגברים יחדנים, נשים יחידניות וזוגות חד מיניים לעבור את הליך הפונדקאות שמתאפשר רק לזוגות הטרוסקסואלים. שתיים מבין העתירות - האחת הוגשה לפני כשש שנים, והשניה בשנה שעברה - הוגשו על ידי עמותת "אבות גאים", בני הזוג איתי ויואב פנקס-ארד, זוג גברים נוסף, זוג נשים, אמא יחידנית וכן סוכנות הפונדקאות תמוז לפונדקאות בינלאומית באמצעות עו"ד חגי קלעי, במטרה לאפשר מתן הליך פונדקאות גם במקרים בהם מדובר בהומואים או ביסקסואלים.
>> 25 דברים שבטוח לא ידעתם על "היפה והחיה"
>> "בחורים יהודים לא מוכנים להיפגש איתי בגלל שאני ערבי"
אך בשבע השנים האחרונות, מאז הוגשה העתירה הראשונה על ידי הזוג איתי ויואב פנקס-ארד, המדינה הערימה קשיים כדי למנוע את פסיקתו של בג"צ באשר לשוויון בתחום הפונדקאות. בשבוע שעבר (1.11) היה אמור להתקיים דיון שני והאחרון בעניין בבית המשפט העליון, אך הוא נדחה מסיבות אישיות הקשורות לאחד השופטים הנמנים בדיון. יום קודם לכן, באורח פלא, פרסם משרד הבריאות תזכיר הצעת חוק, לפיו יוצע תיקון לחוק הפונדקאות הקיים ויאפשר היתר פונדקאות גם לנשים יחידניות, ולא רק לזוגות (גבר ואישה בלבד). בתזכיר שפרסם משרד הבריאות נכתב כי יש להרחיב את מעגל הנשים הזכאיות לבצע פונדקאות בישראל גם לנשים ללא בן זוג, הסובלות מבעיה רפואית שבגללה הן נדרשות לבצע את ההליך, ובכך לאפשר לכל אישה הסובלת מבעיה רפואית לעבור את ההליך בישראל ללא קשר לשאלת מעמדה האישי. עם זאת, התזכיר של משרד הבריאות מתעלם לחלוטין מהסוגיה הלהט"בית בעניין, ולא מאפשר להם את אותו ההליך.
"תזכיר החוק הוא לא פחות מאחיזת עיניים"
עו"ד חגי קלעי, המייצג את העתירה לבג"צ, טוען שפרסום התזכיר על ידי משרד הבריאות לא רק שאינו מייצר פתרון, אלא גם מהווה ניסיון נוסף של המדינה להערים קשיים, לעכב את הדיון המשפטי ועל-ידי כך לאפשר את המשך האפליה בחוק לפיה להט"בים לא מורשים להיות משפחה. "תזכיר החוק הוא לא פחות מאחיזת עיניים", מכריז עו"ד קלעי, "אחרי למעלה מעשרים שנה של אפליה ממוסדת, יום לפני הדיון המתוכנן מפורסם התזכיר שמטרתו הברורה לאשרר את האפליה ולעכב את ההליך. התזכיר מתווסף לטקטיקות ההשהייה הרבות שחווינו בעבר, ובלשון המעטה אינו מוסיף כבוד לאנשי משרד המשפטים. ברור לחלוטין שהמדינה תבקש עיכוב בשביל לראות מה קורה עם הצעת החוק". כלומר, משמעות התזכיר שפרסם משרד הבריאות, לדבריו, נועדה בין היתר למנוע ולעכב את החלטת בג"צ באשר לסיום האפליה הלהט"בית.
מאז נחקק בשנות התשעים החוק המאפשר הליך פונדקאות רק לזוגות הטרוסקסואלים, הוא נידון בבג"צ כמה וכמה פעמים כדי להביא לסיום האפליה. לראשונה הייתה זו אישה יחידנית שביקשה להיעזר בפונדקאות, אך בית המשפט דחה את בקשתה בטענה שהמחוקק הוא זה שצריך לומר את דברו בעניין. בפעם השנייה, לפני כשבע שנים, הגישו הזוג איתי ויואב פנקס-ארד עתירה לבג"צ, כדי שזה יאפשר להם להסתייע בפונדקאית בישראל כמו שאר הזוגות ההטרוסקסואלים, ובתגובה הורה בית המשפט להקים את ועדת מור יוסף.
במשך כמה שנים הוועדה בחנה את האפשרות להרחיב את מעגל האנשים שיתאפשר להם הליך הפונדקאות. בעקבות הקמת הועדה, המליצו שופטי בג"צ לעותרים למשוך את עתירתם עד לסיום עבודת הוועדה שנמשכה כמה שנים, ובכך נמנע בפעם הנוספת מתן פסיקה באשר לסיום האפליה. בפעם השלישית, בשנה שעברה, הוגשה עתירה נוספת לבג"צ על ידי בני הזוג פנקס-ארד, זוג גברים נוסף, זוג נשים, אם יחידנית וסוכנות הפונדקאות תמוז, כדי שבית המשפט יסיים את האפליה ויאפשר היתר פונדקאות גם לזוגות חד מיניים. הדיון שהיה אמור להתקיים באשר לעתירה האחרונה נדחה בשבוע שעבר, כאמור, ומועד חדש נקבע ל-10 ביונאר הקרוב.
אף אחד מהמהלכים הללו, שכללו סחבת משפטית ועיכובים שהתפרסו על פני כמה שנים, לא אפשר לנשים ולגברים יחידנים ולזוגות חד מיניים להיעזר בפונדקאית בישראל. "החוק הישראלי מפגר בעשרות שנים אחרי המציאות בשטח ואחרי האפשרויות העומדות בפני זוגות בני אותו המין במקומות שונים בעולם", מציין לדרגור, "השבוע אמור היה להתקיים דיון מכריע בעתירה שלנו, אחרי אינסוף בקשות דחיה בתירוצים שונים ומשונים שטענה המדינה. יום לפני הדיון, באופן מקרי ומפתיע פירסמה הממשלה תזכיר חוק לתיקון חוק הפונדקאות".
המדינה עושה תרגיל נוסף כדי להרוויח זמן
לצד עו"ד קלעי ואודי לדרגור, מצטרף לביקורת איתי פנקס-ארד, יו"ר המרכז הגאה ומגיש העתירה נגד אפליית הפונדקאות. לדבריו, "התזכיר נועד לפגוע בסיכויי הבג"צ באמצעות מצג שווא, שהמדינה עושה מאמצים כנים לפתור את הבעיה. בפועל, אין באמת מאמצים כנים. הם לא כנים וגם אם יהיה תיקון לחוק, הוא לא יועיל לאיש. אם השופטים יתרשמו מהתרגיל הזה, הדבר עלול להקפיא את הדיון הבג"צי לשלוש השנים הבאות שבהן תמנע הזכות להורות מעשרות אלפי הומואים וחד הוריות, וחוק הרי שלא יהיה". לטענת פנקס-ארד, המדינה מבקשת לעשות תרגיל נוסף כדי להרוויח זמן ולזרות חול בעיני הציבור: "בשעה שהיא ממשיכה ליחצן את הקהילה הגאה לטובת המערכה על תדמיתה של המדינה בחו"ל, היא נלחמת מדי יום בדרישות לשוויון ולביטול האפליה. אנחנו נמשיך במאבק המשפטי נגד האפליה הממוסדת של מדינה, שפשוט מתעקשת למנוע ממאות אלפי נשים וגברים להיות הורים רק בגלל מעמדם האישי ונטייתם המינית".
אם לא די בכך, הרי שלצד הדחיינות, הביורוקרטיה וניסיונותיה של המדינה למנוע בדרכים עקלקלות את הפסיקה הבג"צית, כל אלו מצטרפים לשורה של מקרי אפליה בוטים בחסות החוק שצפו השבוע בסדר היום הציבורי; בני הזוג יונתן ודניאל מרום, שמשרד הפנים מסרב להכיר בשניהם כהוריו של בנם הביולוגי משום שאחד מבני הזוג טרנסג'נדר. כמו כן, נחשף מקרה בו המדינה מסרבת להכיר בבנותיהן של זוג הומואים כאזרחיות ישראל. האפליה הקיימת בתחום הפונדקאות ללהט"בים בישראל היא רק אחת מיני רבות בכל הקשור להיעדר שוויון לקהילה הגאה.
"המדינה עומדת על רגליה האחוריות כדי להעביר זוג אמהות טריות מדורי גיהנום משפטיים, ארוכים ויקרים, עד להכרה בהורותם, שהייתה צריכה להיות כל כך פשוטה אבל במקום זאת היא מקוממת", מסביר אודי לדרגור. "כל האפליות הללו ורבות אחרות מתקיימות לאור השמש בשנת 2016. אף תיקון חוק משמעותי, שנועד להבטיח שיוויון זכויות ללהט"בים, לא עבר בשנים האחרונות ואין צפי כזה גם בעתיד הנראה לעין. אנחנו מסתכלים בקנאה על ההתקדמות המשמעותית שחלה בארה"ב, בקנדה וברבות ממדינות אירופה, ועושים כל מה שניתן כדי להביא את בשורת הקידמה והשיוויון גם לישראל, אך כל צעד שלנו בכיוון הנכון נתקל בחומת התנגדות אכזרית של הממשלה והדרג הפקידותי".
אם לא יהיו דחיות נוספות, אומר אודי לדרגור, הדיון בבג"צ שנדחה לינואר הקרוב צפוי להיות הדיון המכריע: "אני מאמין שבג"צ יקיים את הדיון המכריע על אפה וחמתה של המדינה, ושתוך זמן קצר לאחר הדיון תתקבל החלטה חיובית שתאפשר שיוויון מלא בנגישות לפונדקאות לגברים ולנשים, יחידנים וזוגות, מכל הסוגים". עו"ד חגי קלעי מעריך "שהשופטים לא יהיו אוהדים לעמדת המדינה. בשבוע שעבר הגשתי את ההתנגדות שלי לתזכיר חוק בנקי הזרע שמכביד על לסביות, ביום שני האחרון את העתירה בעניין הורות של טרנס שהמדינה לא רושמת, ושבוע שעבר את העתירה בעניין הסירוב של המדינה להנפיק תעודות לידה לזוגות נשים. כמו בעבר, גם הפעם נמשיך במאבק, בתקווה לניצחון בקרוב".
>> "אני לא אמא חד-הורית. יש לתומר אבא ואבא"
>> הוריו זרקו אותו מהבית בגלל שהוא גיי - ותראו איפה הוא עכשיו