>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

ביקור wider range במרכז הגאה (צילום: ענבל צח)
חברי הקבוצה במפגש עם נציגי הקהילה הגאה. עומד שישי מימין, ארתור סלפיאן|צילום: ענבל צח
המטרה שלהם היא לקרב בין האוכלוסיה הגאה היהודית בארה"ב לזו בישראל, ליצור אחווה ומעורבות הדדית בין שתי קבוצות מיעוט בעלות מכנה משותף ואינטרסים זהים. זהו הפרויקט היהודי-אמריקני-להט"בי Wider Bridge, ואם לשפוט על סמך הקבוצה שהביא לאחרונה טיול בישראל, הוא בהחלט מצליח במשימה.

את הקבוצה פגשתי במרכז הגאה בגן מאיר, לשם הגיעו אחרי סיור בירושלים ובצפון, מפגש עם קבוצות גאות ישראליות וערביות והתוודעות להווי הגאה בישראל. אותם 20 גברים ונשים יהודים, גאים וגאות מכל הגילאים, שהתקבצו מכל רחבי ארה"ב לטיול בן שבוע ימים בישראל. הם מקשיבים בסקרנות לאבי סופר, אחד הפעילים הבולטים בקהילה הגאה בישראל, מנכל"ית חוש"ן, אירית צביאלי-אפרת ויו"ר האגודה לשעבר, מייק המל, המתארים את חיי הקהילה בארץ והשינויים שעברו במשך השנים. חלקם מציעים דרכים לעזור לקהילה בישראל, מצביעים על נקודות הדמיון והשוני. בכולם בולטת רמת המעורבות, העניין והרצון ליצור שינוי.

על אותו "מסע שורשים" כחול-ורוד, שיוצא לפועל זו השנה השנייה, אחראי ארתור סלפיאן, אחד הפעילים הבולטים בקהילה הגאה בארה"ב שהקים בשנת 2010 את הפרויקט אחרי שמחקר הראה שלהט"בים מרגישים פחות מחוברים לישראל. "נכחתי לדעת כי אחוז קטן בלבד מהיהודים הגאים בארה"ב ביקר בישראל, ביחס ליהודים הסטרייטים", אומר סלפיאן שמקפיד להביא אמנים ומנהיגים גאים ישראלים לארה"ב, ומנהל את האתר הגדול של הפרויקט המעדכן בנושאי חדשות, תרבות ואנשים של חיים ישראלים/יהודים/גאים.

לא מספיק קשר וירטואלי

במשך שנים רבות היה סלפיאן לאחד המנהיגים הבולטים בקהילה הגאה היהודית בארה"ב. הוא שימש כנשיא בית הכנסת הלהט"בי בסן-פרנסיסקו וכחבר הברית הלהט"בית היהודית. לדבריו, הרגיש שהקהילה זקוקה לקשר חזק וקרוב יותר לקהילה היהודית בישראל. "אם נעבוד יחד, הקהילות שלנו יכולות להיות חזקות יותר", הוא אומר.

אחרי שנים של עשייה ופעילות, הבין סלפיאן כי הקשר הווירטואלי אינו מספיק, וכדי ליצור בונדינג בין שתי האוכלוסיות צריך להביא את החברים לישראל. "הגעתי למסקנה שחברי הקהילה הגאה היהודים בארה"ב יתעניינו בטיול בישראל ביחד עם להט"בים אחרים, בטיול שיחבר אותם לחיים הגאים בארץ", הוא מספר. כך נולדה הקבוצה, שמונה 20 גברים ונשים מכל רחבי ארה"ב, בעיקר מהחוף המזרחי והמערבי.

ביקור wider range במרכז הגאה (צילום: ענבל צח)
בונים קשר עם הקהילה הגאה בישראל|צילום: ענבל צח
באופן מפתיע אולי ועל אף זכייתה של תל אביב כעיר הגאה בעולם והקשר היהודי, רתימת חברי הקהילה לטיול מסוג זה לא הייתה פשוטה. הטיול לישראל פורסם בארגונים ובקבוצות להט"ביות ויהודיות, בהם בתי כנסת ומרכזי קהילה. "השתמשנו בפייסבוק ובאתר שלנו כדי להפיץ את הבשורה", מספר סלפיאן, כשחלק מהמימון לטיול הושג בזכות מספר ארגונים להט"בים-יהודיים, שתרמו כספים ועודדו את חבריהם לקחת חלק בפרויקט הייחודי.

"הגיעו אנשים מבוסטון, ניו יורק, וושינגטון הבירה, פלורידה, סן פרנסיסקו, לוס אנג'לס וסן דייגו". לוח הזמנים הצפוף של הקבוצה כלל ביקור בברנוער בתל אביב, במרכז הגאה אך גם ביעדים תיירותיים, בטבע ובאתרים שונים. בין היתר טיילו בים המלח, ירושלים, צפת, רמת הגולן, חיפה ותל אביב. בנוסף, נפגשו עם מנהיגי הקהילה הבולטים- בהם האגודה, חוש"ן, איגי – ארגון הנוער הגאה, תהל"ה, חברותא ובת קול, עם חברי התאים הגאים ועם ח"כ ניצן הורוביץ. בנוסף, ארגן סלפיאן מפגש מיוחד עם "אסוות" - קבוצה של לסביות ערביות הנמצאת בחיפה.

ביקור wider range במרכז הגאה (צילום: ענבל צח)
נדהמו מכמות הפעילים למען הקהילה הגאה בישראל. בעת המפגש במרכז הגאה בגן מאיר|צילום: ענבל צח

אך מעבר לאקטיביזם ולפוליטיקה, החברים למסע נפגשו גם עם מנהל פסטיבל הקולנוע הגאה, יאיר הוכנר וגם בילו, נהנו ולמדו על החיים הגאים בישראל על רבדיו השונים. "היה לנו חשוב להציג את המגוון של הקהילה בישראל, ונראה לי שהצלחנו", אומר סלפיאן.

"מתמודדים עם נושאים דומים"

אז מה חושבים סלפיאן וחברי הקבוצה על הקהילה הגאה בישראל? נראה כי אנחנו בהחלט יכולים להיות גאים. למרות ההתקדמות שחלה בקרב מעמדה של הקהילה הגאה בארה"ב, כשחיילים בצבא כבר לא צריכים להסתתר ויותר ויותר מדינות ביבשת מאשרים נישואים גאים – חברי הקבוצה דווקא התרשמו לטובה מחיי הקהילה הגאה בישראל. "מרשים כמה זה קל היות גיי בתל אביב, וכמה התקדמות המדינה הצעירה עברה בנושאים להט"בים", אומר סלפיאן ומוסיף: "מדהים כמה אנשים עובדים באומץ כדי להפוך את ישראל למקום טוב יותר עבור הקהילה הגאה".

כפי שעולה מדבריו של סלפיאן, רב הדומה על השונה בקרב הקהילה הגאה בישראל ובארה"ב. "אנחנו מתמודדים עם אותם נושאים: יציאה מהארון, שוויון בנישואים, משפחות גאות, מאבק בהומופוביה. דווקא ישראל התקדמה רבות בנושאים שונים כמו שירות בצבא באופן גלוי. בארה"ב אנו נתקלים בקבוצות נוצריות פונדמנטליסטיות המערימות קשיים רבים על הומואים ולסביות, כך שיוכלו לשרת באופן גלוי".

למרות מה שסלפיאן מתאר כ"חברה ישראלית גברית" ביחס לארה"ב, הוא עדיין לא מסתיר את התלהבותו נוכח חיי הקהילה כאן. "אולי זה בגלל שישראלים רבים הם חילוניים ותומכים בנושא, למרות שאותה חברה יכולה להערים קשיים על ישראלים מחוץ לגבולות תל אביב".

הטיול היהודי הגאה שהחל בשנה שעברה, מתוכנן להגיע לישראל מדי שנה, אומר סלפיאן. "אין לנו עדיין תאריכים מדויקים, אבל אנחנו בהחלט מתכוונים להגיע לפחות אחת לשנה".