השבוע, יואב אדמוני (31) ייצא לראשונה מהארון בפני החניכים שלו באיגי, ארגון הנוער הגאה, ויספר להם שהוא נשא HIV. אבל מבחינת אדמוני, שהחל להתנדב בארגון לפני כחודשיים, העיסוק בנשאות הוא נדבך קטן בפעילות החינוכית הענפה שהוא מתכנן השנה לחניכים ולחניכות בקבוצה.

אדמוני, שעוסק בפיסול ובפרפורמנס, ובזמנו הפנוי ממלצר בשפגאט, יהיה המדריך הראשון באיגי שנמצא "מחוץ לארון התרופות". אבל הבחירה שלו להתנדב דווקא באיגי, בקבוצה הבוגרת בכפר סבא, נעשתה מתוך מקום של רצון להכווין את החניכות והחניכים ברגעים המשמעותיים בחייהם, ולאו דווקא מתוך הסיפור האישי שהוא מביא איתו. "אני מרגיש שהגיל הזה הוא מקום של הרבה שינוי ולמידה. זו הפעם הראשונה שבה הם חווים את המציאות מחוץ לבית ההורים", הוא אומר. "הרבה החלטות מבוצעות בגילאים האלו, האם להתגייס ולאן, מה ללמוד, במה לעבוד, איפה אני רוצה לגור ועם מי, איזו סביבה אני מחפש, איזו קהילה אני יכול להשתייך אליה או לבנות אותה. אלו שאלות מאוד מעניינות עבורי".

לפוצץ את הסטיגמה, קמפיין איגי (צילום: איציק אולשביצקי)
יואב אדמוני|צילום: איציק אולשביצקי

בחודש הראשון לפעילות, עסקו יואב ויהל, שותפתו להדרכה, ביצירת מרחב בטוח לחניכים ולחניכות, על מנת שאלה יוכלו להתבטא בצורה חופשית יותר ולהביא את עצמם ללא חששות למפגשים. לקראת אירועי יום האיידס העולמי, וכחלק ממערך בנושא זהות מינית וארון, בו עוסק החודש הארגון, החליט יואב לחלוק את סיפורו האישי. "אני בטוח שזה ייצור שיחה מעניינת והתקרבות נוספת בקבוצה עצמה".

למרות זאת, אדמוני מודע לפער הקיים בין תפיסת המחלה לבין הסטיגמה הקיימת בנוגע אליה. "ההבנה הכי עמוקה שלי אל מול HIV היא שהרבה מן הבעייתיות בנושא מבוססת על ההשלכות השליליות של לספר על היותך חיובי ל-HIV. נשאים לא משתפים בסטטוס שלהם כי הם מפחדים מהסנקציות החברתיות, המיניות והרומנטיות של השיתוף הזה. אני מאמין שהאחריות הקהילתית שלנו היא ליצור מרחב בטוח לנשאים לצאת מהארון, במרחב בו יהיה בטוח ונעים לספר שאתה נשא, יותר נשאים יהיו מחוץ לארון, יותר א-נשים יבדקו כדי לדעת מה הסטטוס שלהם, ממדי התופעה תהיה נוכחת לנו ונוכל יחד למנוע הידבקויות נוספות".

לפוצץ את הסטיגמה, קמפיין איגי
לפוצץ את הסטיגמה

כחלק מהרצון לדבר על הנשאים ועל הנגיף בקרב חניכות וחניכי הארגון, יצאו השנה באיגי בקמפיין חינוכי, ששם את המדריכות והמדריכים בפרונט וקורא "לפוצץ את הסיטגמה". רן ליבל, מנכ"ל-שותף בארגון טוען כי למרות שמדובר במסר קשה, HIV הוא חלק מהסיפור שלנו כקהילה. זה לא מצטייר טוב עם מאבקים כמו רצון להיות משפחה גאה ולהביא ילדים. כל אחד יכול לספר שביציאה מהארון שלו מול אימא הוא היה צריך להסביר שלמרות שהוא הומו, הוא לא ימות מאיידס. מה שעצוב לראות שמבלי לשים לב בעטנו בכוח חזרה לארון את כל החברים הכי טובים שלנו, שגילו שהם חיוביים ל- HIV וגזרנו אותם לחיי בדידות וסוד, ממש כמו שהחברה ההטרו-סקסואלית שולחת אותנו".

לדבריו של ליבל, הדרך היחידה להתמודד עם HIV היא לדבר על זה. לכן השנה, ארגון הנוער הגאה, בשיתוף עם הוועד למלחמה באיידס, החליט לצאת בקריאה למדריכים ומדריכות חיוביים ל-HIV  לבוא ולהיות חלק מצוות המדריכים והמדריכות של הארגון. "יואב אדמוני היקר, חבר ושותף אמיתי, הוא בין הראשונים שהסכים להצטרף לפרויקט 'מדריכים חיוביים'. כאב לראות שלא מעט אנשים מדהימים, בעלי כריזמה ויכולות הדרכה גבוהים חששו להגיע להדריך בארגון מפחד וחשש של יציאה מהארון כנשאים, אבל כמו הרבה שינוים גדולים - אנחנו יוצאים לדרך ומאמינים ששותפים נוספים יצטרפו אלינו בקרוב".

לפוצץ את הסטיגמה, קמפיין איגי
לפוצץ את הסטיגמה

אבל אולי, למרות השיח השלילי הקיים עדיין כלפי נשאים, יש ניצוצות של אור בקצה המנהרה. ביוני 2012, לאחר שהתבשר שהוא נשא, אדמוני שיתף את הקרובים אליו בסטטוס שלו – וקבל תמיכה ואהבה רבה. :לשמחתי קיבלתי בעיקר תגובות מחזקות. אחד הדברים המשמעותיים היו בן-הזוג שהיה איתי כמעט כל השנה הראשונה של ההתמודדות והמון מהפחד וההתמודדות עם הנושא ברמה המינית והרומנטית עיבדתי איתו וחוויתי איתו, איך דרך מין מוגן אפשר לשמור כל אחד על הסטטוס שלו, שלי החיובי ושלו השלילי ל-HIV. אחרי שנה מהגילוי החלטתי, מחד, שאני לא יכול להישאר עם זה בארון, ומאידך, אני לא יכול לעשות שיחה עם כל מי שאני מכיר והחלטתי לשתף את הנשאות שלי בפייסבוק, מה שיצר המון הדים חיוביים וחיזק אותי מאוד".

מעוניינים להצטרף לצוות "מדריכים חיוביים" של איגי והוועד למלחמה באיידס? שלחו קורות חיים אל office@igy.org.il והצטרפו לשינוי

לפוצץ את הסטיגמה, קמפיין איגי
לפוצץ את הסטיגמה