בשבוע הבא תעלה בכנסת הצעת החוק של ח"כ יעל גרמן (יש עתיד), שאם תתקבל – תאפשר לזוגות חד מיניים וליחידים לעבור הליכי פונדקאות בארץ. עד כה, המדינה אישרה (ואף פטרה ממס) פונדקאות בישראל אך ורק לזוגות הטרוסקסואליים, מה שהוביל אלפי זוגות ויחידים להליכי פונדאות בחו"ל, ביעדים כנפאל, הודו ותאילנד. אתמול (1.3) הוגשה עתירה לבית המשפט העליון כדי להפוך את הפונדקאות הנ"ל לחוקית – אם לא בכוח פרלמנטרי, בכוח משפטי. את העתירה הגישו "תמוז" (מהסוכנויות המובילות בארץ לפונדקאות), עמותת "אבות גאים" ובני הזוג יואב ואיתי ארד-פנקס.

הדרישה לשינוי עלתה לראשונה בסוף 2014 כהצעת חוק, גם היא יוזמתה של ח"כ גרמן. ההצעה עברה בקריאה ראשונה, אולם חודש לאחר מכן הכנסת פוזרה, ונשברה הרציפות הדרושה להעברתו בכנסת כחוק, מה שהעביר את ההכרעה בנושא לבג"ץ. בתום הדיון הוחלט לקיים דיון נוסף בעוד שלושה חודשים, ולממשלה ניתנו חודשיים להגיב על העתירה, שהוגשה בפועל כבר לפני שנה.

יעל גרמן (צילום: ורדי כהנא)
לא משנה אם בג"ץ או הצעת חוק - ח"כ גרמן|צילום: ורדי כהנא

התוצאה, אפוא: לא התקבלה כל הכרעה בנושא, למעט נזיפה קלה של בית המשפט בממשלה על דחיינותה. ההצעה של ח"כ גרמן תעלה, כאמור, לסיבוב נוסף בכנסת ביום ראשון, שם היא צפויה לעבור במליאה, ולהגיע לוועדת החקיקה ביום רביעי הבא. כהכנה, העלתה לשכתה של גרמן קמפיין וידאו, שצבר מאז הבוקר עשרות אלפי צפיות ברשתות החברתיות. בסרטון, מופיעים זוגות, סטרייטים והומואים, שמבצעים פעולות הוריות שגרתיות כמו טיול עם העגלה או הקראת סיפור לפני השינה. בסופו, נחשף שהזוגות הסטרייטים "זכו" בילד ממשי, אבל הזוגות הגאים נותרו בלי ילד:

שתפו.******הזכות להורות היא זכות יסוד, המגיעה לכולם.המטה הגאה - יש עתיד | עמותת אבות גאים | האגודה למען הלהטב בישראל

Posted by ‎יעל גרמן‎ on Tuesday, March 1, 2016

לא קהילה זנוחה עם גחמה

"יש לנו הזדמנות עכשיו", אמרה ח"כ גרמן כששאלנו אותה על הקמפיין ועל הצעת החוק. "ההצעה עברה מהממשלה לבית המשפט, והוא החזיר את הכדור אליה. יש הזדמנות עכשיו – ההצעה תעלה בשבוע הבא וכל חברי הכנסת שהנושא בליבם יוכלו להצביע ולהפוך אותה לחוק. אם ההצעה לא תעבור, המדינה לא תוכל להתלונן... נחשוף את פניהם של חברי הכנסת שהתנגדו".

כמו שיימינג?
"ממש לא! אנחנו רוצים להצביע על המצב הקיים. אם המדינה מפחדת להעביר את החוק, שבג"ץ יעשה את זה. אבל חברי הכנסת יכולים להעביר את החוק. אם ההצעה תיפול, זה כיוון שהם יכולים, אבל לא רוצים".

ומה מטרת הקמפיין?
"ברור לי שזה לא יעבור בשקט, זה לא יהיה קל. אבל אם יהיה לחץ ציבורי, השרים יבינו שזהו זה – זו לא קהילה זנוחה עם גחמה פרטית, אלא אלפים שחייהם ישתנו. השרים מייצגים ציבור. כשהם יראו שיש תמיכה, הם יצביעו בעד"

אז מטרתו להעביר מידע או לקרוא לפעולה?
"ברור שלקרוא לפעולה! אני מצפה מהקהילה שיפיצו את המסר"

למה עכשיו? הרי זו לא הפעם הראשונה שההצעה עולה, ורק בשבוע שעבר צוין יום זכויות הלהט"ב בכנסת
"העיתוי לא נבחר סתם. המטרה היא פונדקאות בישראל, לא משנה אם דרך בג"ץ או בחקיקה בכנסת. ניסיתי קודם כל לתאם עם ח"כ אמיר אוחנה את העלאת הצעת החוק, וכשזה לא הצליח, פנינו לבית המשפט"

מה דעתך באמת על הביקורת שאוחנה ספג בשבוע שעבר?
"אני מבינה אותו, ולא מאשימה אותו. האשם הוא נתניהו, שיצר הסכם קואליציוני, שנותן ל-5% מחברי הכנסת לקבוע לכולם". חמשת האחוזים הללו הם המפלגות החרדיות בקואליציה, שמהוות גוש חוסם לרבות מהצעות החוק הליברליות.

מה דעתך על המושג "משמעת קואליציונית"?
"שרים רוצים להצביע בעד הצעות חוק מתקדמות, אבל פוחדים. זה קרה גם בהצעות לשינוי דיני כשרות, להחלת תחבורה ציבורית חלקית בשבת – הכל נופל בגלל משמעת קואליציונית".

אמיר אוחנה (צילום: באדיבות נציגות ישראל לאיחוד האירופי)
חמישה אחוז מחברי הכנסת מחליטים בשביל כולם - ח"כ אוחנה|צילום: באדיבות נציגות ישראל לאיחוד האירופי