הבוקר (ראשון) הלכה לעולמה גילה גולדשטיין, מהפעילות החלוצות והוותיקות של הקהילה הטרנסג'נדרית בישראל. גולדשטיין שנחשבה לטרנסג'נדרית הראשונה בארץ, נאבקה על חייה בימים האחרונים בטיפול נמרץ בבית החולים בעקבות אירוע מוחי קשה. היא הייתה בת 69 במותה.
>> "כל לילה בתל ברוך יכול להיות הלילה האחרון בחיים שלך"
>> 9 אירועי גאווה מסביב לעולם שאסור לכם לפספס ב-2017
גולדשטיין נולדה בטורינו שבאיטליה ב-18 בדצמבר 1947 בשם אברהם. היא עלתה לישראל בילדותה וגדלה בחיפה. בגיל 13 החלה לגלות את זהותה המגדרית ובתחילת שנות ה-70 עברה לאירופה, שם עבדה כרקדנית וכחשפנית. כששבה לארץ הפכה לאמנית הבית של מועדון הלילה "רודיק" וב"בר 51", ודמותה אף שימשה השראה לדמותה של אפולוניה (אותה גילמה השחקנית הטרנסג'נדרית עדה ולארי טל ז"ל) בסרטו של עמוס גוטמן ז"ל בעל אותו שם.
בין השאר, גולדשטיין הייתה ידועה גם כעובדת מין גאה שדיברה בפתיחות על המקצוע בראיונות רבים ובסרט התיעודי עליה "זה גילה, זה אני" שהוקרן במסגרת הפסטיבל הבינלאומי לקולנוע גאה בשנת 2010. היא החלה לעבוד בזנות בגן הזיכרון ובגן בנימין בחיפה, ומאוחר יותר ברחוב הירקון ובתל ברוך בתל אביב.
במקביל, גולדשטיין המשיכה להופיע על במות מועדונים והשתתפה במופעי פרינג' שונים לאורך השנים. בשנת 1998 הגישה את תוכנית הלילה "סינדרלה יוצאת מהארון" עם דורון אורסיאנו בתחנת הרדיו 99FM והופיעה גם במופע "הקברט של נינו", שם ביצעה כמה מהשירים שהקליטה.
בשנת 2003 זכתה גולדשטיין בפרס יקירת הקהילה הגאה בישראל. בשיקולי השופטים נכתב כי הפרס ניתן לה "על היותה נציגה בולטת של דור, אשר לא היסס לחיות לפי זהות מגדרו ובנראות מוחלטת, למרות הדחייה, הרדיפות והתלאות הרבות שעברו בשל כך". מאז שנת 2011 פועל ברחבי הארץ פרויקט גילה להעצמה טרנסית שהוקם על שמה. הפרויקט דואג לייעוץ משפטי על רקע שונות מגדרית, מפעיל רשת של פתרונות דיור ומעניק סיוע בחיפוש עבודה ובתמיכה מול מוסדות מדינה.
האגודה למען הלהט"ב: "גילה גולדשטיין הייתה אישיות פורצת דרך, שססגוניותה ואופייה המיוחד היו ועודם השראה ללהט"בים רבים, ולקהילה הטרנסית בפרט. אנו כואבים את מותה של חלוצת הקהילה, ומוכירים לה על החותם שהיא משאירה עם לכתה. בביקור האחרון בבית החולים אף ראינו כי בתעודת הזהות נשאר שמה הקודם והמין 'זכר', אך מעל מיטתה בבית החולים, היה דף ובו כתוב 'נא לפנות לחולה בשם גילה'. זה היה סימבולי ועצוב שגם בערש דווי היא לא הפסיקה להילחם על הזהות שלה".
עדינה גולדברג, חברת הוועד המנהל: "גילה הייתה אישה שהיוותה השראה אישית עבורי ועבור רבות ורבים מאיתנו בחייה ובמותה. דמות היסטורית ופורצת דרך שמאבקה סלל את שבילי הקהילה הטרנסג'נדרית בישראל. היום אנחנו נפרדות מאם המאבק שלנו, אחותנו הבכורה והכאב הוא גדול".
יהי זכרה ברוך!