>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?
זמן קצר לאחר שהוועדה הציבורית לבחינת הסדרה חקיקתית של נושא הפריון וההולדה בישראל המליצה למשרד הבריאות להכליל גם גברים רווקים בקבוצת הזכאים לפונדקאות, מבקשים באגודה למען הלהט"ב לצנן את ההתלהבות ואף מאיימים בעתירה לבג"צ.
זאת כיוון שהחוק בכל זאת מפלה בין זוגות סטרייטים, שיכולים לשלם לאם הפונדקאית, בעוד ההומואים חייבים יהיו למצוא פונדקאית שתסכים לעשות זאת בחינם.
"זהו סעיף שנותר לגבר רווק היתר להפקיר את רחמה של האישה"
"מסקנות ועדת הפריון מטעות, משום שהן מעניקות לכאורה אפשרות לזוגות בני אותו מין להביא לעולם ילד באמצעות אם פונדקאית בישראל", אומר היועץ המשפטי של האגודה, עו"ד משה שוחטמן. "אולם, המסקנות יוצרות אפליה בין זוגות בני אותו מין ובין זוגות הטרוסקסואליים".
שוחטמן מתרעם על כך שהוועדה ממליצה להתנות את ההיתר להומואים בכך שימצאו אם פונדקאית שתסכים לקחת על עצמה את התפקיד ללא תמורה כספית. "זהו הליך שמטבע הדברים, נדיר יותר, ולפיכך מערים קשיים רבים על בני זוג מאותו מין ועל גברים רווקים", אומר שוחטמן.
>> פונדקאות להומואים בחו"ל: כך זה עובד
מה קבעה הוועדה?
הוועדה, בראשות פרופ' שלמה מור-יוסף, דנה במגוון רחב של נושאים הנמצאים על סדר היום הציבורי בתחום הפריון וההולדה, תוך התייחסות לטובת הילד, מגבלות גיל במסגרת טיפולי פוריות, תרומות חומר גנטי, שימוש בחומר גנטי לאחר המוות ועוד.
בין היתר, הוועדה ממליצה על שורת שינויים נרחבים בחוק הפונדקאות שנחקק לפני כ-15 שנה, ועל הסדרת תהליך הפונדקאות הנעשה ע"י ישראלים בחו"ל. הוועדה נמנעה מלדון בהגדרת המעמד האישי והזוגי והשאירה ההחלטות בנושאים אלו לגורמים המוסמכים, אך בין ההמלצותיה לאפשר גם לגבר יחיד להשתמש בשירותיה של אם פונדקאית, "רק במסלול פונדקאות אלטרואיסטי", לשון הדוח, כשהכוונה היא שהאם הפונדקאית לא תקבל תמורה כספית לכך.
הדוח קובע כללים לאם הפונדקאית, וממליץ כי היא תוכל להיות אישה נשואה בכפוף למגבלות הכלליות הקיימות כיום. כמו כן קרובת משפחה תוכל לשמש אם פונדקאית עבור קרובתה, למעט אם, בת, סבתא או נכדה. עם זאת, הומלץ שאחות לא תוכל לשמש פונדקאית לביצית שהופרתה מזרעו של אחיה.
בנוסף, הומלץ כי הליך הפונדקאות יתאפשר רק לבני זוג שאין להם יותר מילד אחד, וליחיד שאין לו ילדים כלל. לעניין הגיל, הומלץ כי 54 יהיה הגיל המקסימלי של ההורה, בעוד האם הפונדקאית לא תהיה מבוגרת מ-38.
באגודה גורסים גם כי ההמלצות לא באמת מאפשרות לזוגות של שני גברים הומואים להביא ילד ביחד, שכן החוק יכיר רק באחד מבני הזוג כאביו של הילד. "זהו דבר שיוצר הלכה למעשה אפליה כפולה ומכפולת. מדובר, איפוא, באפליה ברורה שאינה רלוונטית כלל וכלל להליך הפונדקאות. אם הותר לזוג בישראל להביא לעולם ילד באמצעות פונדקאות בתשלום, אין כל סיבה שהדבר ייאסר על זוגות של גברים או על גברים רווקים".
שוחטמן מבהיר כי האגודה לא פוסלת את האפשרות להגיש בג"צ, אם משרד הבריאות יאמץ את המלצות הוועדה.
>> משפחות בכל צבעי הקשת: "אנחנו לא מרגישים שונים"
הוועדה באה לברך - ויצאה מקללת
גם מנכ"לית ארגון משפחה חדשה, עו"ד אירית רוזנבלום, ביקשה לצנן את ההתלהבות. "המלצות הוועדה רצו לעזור, אך בחלקן הן פוגעניות", אמרה רוזנבלום. "בפני גברים יחדים הם פותחים את הדלת, אך בה בעת אומרים שהליך פונדקאות ייעשה ללא כל תמורה לאישה הפונדקאית".
דורון מגד-ממט, מנכ"ל תמוז - פונדקאות בינלאומית, מוסיף: "אין פה כלל בשורה - נהפוך הוא, יש פה אמירה בעייתית מאד עבור הקהילה. ועדה ממלכתית קבעה קבל עם ועדה שיש שוים יותר ויש שוים פחות. אי החלת החוק כלשונו על זוגות חד מיניים משמעותו שהמדינה עושה הפרדה וקובעת שלזוגות חד מיניים מגיע פחות מלזוגות סטרייטים. לתחושתי הוועדה באה לברך ויצא מקללת".
מגד ממט מבהיר, כי ההמלצה אינה פרקטית. "קשה מאד למצא פונדקאיות אלטרואיסטיות. הפתרון המוצע יוכל להתממש במקרים בודדים בשנה. בעצם מה שהוועדה אומרת במילים אחרות הוא - שאם יש לכם פונדקאית שמוכנה להיות הפונדקאית רק שלכם ולעשות את זה אלטרואיסטית - אנחנו נאפשר לכם - אולם אם זו פונדקאית 'רגילה', שעושה את זה בין השאר עבור השכר שבצד התהליך, אזי אתם לא יכולים להיעזר בה כי יש מי שמגיע לו יותר מכם - זוג סטרייטים. הם ממליצים לאשר לנו פונדקאות דרג ב'. אנחנו לא דרג ב' - ואסור שתתקבל כל המלצה רישמית המקבעת אותנו כדרג ב'".
יחד עם זאת, מגד-ממט רואה נקודה חיובית במסקנות הוועדה בכל הקשור לפונדקאות חו"ל. "ההקלה בהליך ההתאזרחות של הילדים והשוואתו להליך ההתאזרחות של ילדים שנולדו בהליך פונדקאות בארץ היא בשורה חשובה. נוהל חו"ל המונהג על ידי משרד הפנים הוא הליך פוגעני מסורבל וחסר חמלה. כאנדקדוטה ניתן לציין את הדרישה המוזרה שהקונסול בכבודו ובעצמו יערוך את בדיקת הרקמות לתינוק, ואת הבקשה המוזרה של המדינה להביא את הפונדקאית עצמה (מספר ימים לאחר הלידה) לחתום ויתור מול קונסול ישראל על ילד שאין לה למעשה כל זכויות כלפיו. הוועדה אמרה שצריך מאד להקל על תהליך ההתאזרחות וזה בהחלט חיובי. מצד שני, הרעיון שוועדה מטעם משרד הבריאות תאשר מרפאות בחו"ל עלול להיות מאד מסוכן. בדרך כלל תהליכים רגולטיביים כאלו הופכים למלכודות בירוקרטיה שעלולות להפוך את התהליך בחו"ל ליותר מסובך ויותר יקר".
איתי פנקס: "הקהילה עברה כברת דרך"
פנקס מתייחס גם לכך שקיימת בעיה עקרונית עם פונדקאיוּת בישראל. "אין מספיק פונדקאיות. אבל עצם ההתייחסות לנושא ולצורך של הומואים להקים משפחה, אומרת שאנחנו בכיוון הנכון. קיימת האופציה של פונדקאיות בתוך המשפחה וקרובות משפחה של הומואים שיוכלו לעזור במימוש האפשרות. כמו כן, גם נשים נשואות שעד עכשיו לא יכלו להיות פונדקאיות, יוכלו – זה שינוי משמעותי".
לפי פנקס, אחת ההמלצות החשובות ביותר של הוועדה איננה מתייחסת כלל להליך הפונדקאות, אלא דווקא להליך האימוץ – שידוע אף הוא כמסורבל ובירוקרטי עבור הומואים שמעוניינים לאמץ את הילד שנולד מזרעו של בן זוגם. "החלטת הוועדה להשתתף בפונדקאות שתעשה בחו"ל כמו גם לוותר על ההליך בו בן הזוג הלא ביולוגי יצטרך לאמץ וההכרה בשני בני הזוג כהורים לכל דבר, היא פריצת דרך חשובה".