>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?
התייחסותו של המשטר הנאצי להומוסקסואלים הייתה דומה לאופן התייחסותו כלפי היהודים. למרות שלא ניתן להשוות בין מספרם של ההומוסקסואליים שנספו למספר היהודים, האידיאולוגיה כלפי שתי הקבוצות הייתה ברורה - יש להיפטר מהן ו"לטהר" את הגזע הארי.
מתיאור חייהם של היהודים וההומוסקסואלים בגרמניה, עולה מציאות דומה. שתי הקבוצות נהנו מחיים חופשיים ופתוחים, שגשגו והצליחו בתחומים שונים. עד עליית הנאצים לשלטון בשנת 1933, הייתה ברלין עיר מרכזית להומוסקסואליים. "הקהילה הגאה" מנתה כמיליון ומאתיים חברים שמצאו חיי חברה ובמקומות לבילוי ופנאי. עם עליית הנאצים לשלטון החל באופן הדרגתי הטיהור של הומוסקסואלים.
"הרשימה הוורודה"
עוד לפני פרוץ מלחמת העולם השנייה עמלו קצינים בצבא הנאצי על רשימה של מיליון הומוסקסואליים "חשודים". הרשימה כונתה בשם "הרשימה הוורודה”. באותן שנים, אסר השלטון הנאצי גם על חיבוקים, נשיקות או כל מגע הומוסקסואלי. כבר בשנים שקדמו למלחמה נעצרו כמאה אלף הומוסקסואלים שמתוכם הרשיע בית המשפט בהתנהגות הומוסקסואלית כמחצית.
מורשעים אלו נשלחו לבית סוהר וחלקם נשלחו גם למחנות ריכוז שם סבלו מהתעללות קשה. הנטייה הלסבית נאסרה גם היא וכל מקומות הבילוי של הלסביות נסגרו. עם זאת, רק מספר מועט של לסביות נתפס ונענש על כך, וההתייחסות לנשים לסביות הייתה הרבה יותר סלחנית.
השלב השני: המשולש הוורוד, עיקור וטיפולים אכזריים
אותו ורוד הפך לאחד מהצבעים המזוהים עם הקהילה הגאה בהמשך הדרך. כך, החל משנות השבעים אימצה הקהילה הגאה את הצבע לאחד מסמליה הבולטים. חוקרים רבים טוענים כי הבחירה בצבע זה נעשתה כתגובה למשולש הוורוד שהומוסקסואלים חויבו ללבוש בזמן השואה.
מרבית ההומוסקסואליים שנשלחו למחנות הריכוז עברו עיקור. ובשונה מאסירים לא יהודים אחרים, הם זכו ליחס אכזרי גם מצד אסירים אחרים שהכו אותם לפעמים למוות. הומוסקסואלים היו גם מטרה לטיפולים רפואיים, בהם ניסו חוקרים לרפא בכל מיני שיטות, לרב בשיטות אכזריות, את ההומוסקסואליות. בנוסף לכך, ההומוסקסואלים במחנות הריכוז חויבו לישון כשידיהם מחוץ לשמיכה. אם לא עמדו בכך נשפכו עליהם מים קרים בבוקר מה שגרם לרבים מהם לדלקת ריאות קטלנית ולמוות.
למעלה משישים אחוז של הומוסקסואלים שנשלחו למחנות ההשמדה מצאו בהם את מותם.
אחרי המלחמה
מחקרים שנעשו על ידי הנאצים באותן שנים וקבעו כי הומוסקסואליות היא מחלה, החריפו את היחס והמשיכו להשפיע כמה עשורים מאוחר יותר על המדיניות כלפי להט"ב בארה"ב ובמדינות אירופה.
בנוסף, השמדתם של הומוסקסואלים לא נלמדה בבתי הספר בגרמניה עד לשנות השמונים המאוחרות.
בתחילת שנות האלפיים חוקרים העריכו שיש בחיים כעשרה הומוסקסואליים שהם ניצולי שואה. כיום ידוע על הומו אחרון שעדיין חי.
הקהילה הגאה בגרמניה היום
מבחינה חוקית מצבם של הלהט"בים בגרמניה דומה מאוד למצבם של להט"בים ישראליים. בדומה לישראל, בגרמניה מכירים מבחינה חוקית בזוגיות חד מינית. עם זאת בני הזוג אינם יכולים לבוא בברית הנישואין ועליהם להסתפק בסוג של הסדר אחר. בני זוג בגרמניה מורשים לאמץ זה את ילדיו של זה, אבל הם לא מורשים לאמץ יחד ילדים שאינם שלהם כזוג. בכך, מצב הלהט"בים בישראל טוב יותר, שכן מותר בישראל לזוג מאותו המין לאמץ החל משנת 2008. כמו כן, פונדקאות מסחרית אסורה בגרמניה לזוגות הומוסקסואלים.
>> ערב יום השואה: הקהילה הגאה מתייחדת עם הנספים
>> הומוסקסואליות - מאז ועד היום: מסע היסטורי מרתק
>> אני אוהב את הבן ההומו שלכם. למה אתם לא?