בג"ץ דן היום בפעם האחרונה בעתירתם של איתי פנקס ויואב ארד, עמותת אבות גאים, תמוז פונדקאות ואימהות יחידניות בדרישה להכיר בפונדקאות לזוגות להט"בים ולהורים יחידנים בישראל. הדיון בפני הרכב של חמישה שופטים בראשות הנשיאה מרים נאור, המשנה לנשיאה אליקים רובינשטיין והשופטים אסתר חיות, סלים ג'ובראן וחנן מלצר נמשך שלוש שעות ובמהלכו מתחו השופטים ביקורת חריפה על התנהלות המדינה בעניין.
>> "זה שאני פמית לא אומר שאני רוצה להיות הנחדרת הבלעדית"
>> תאלין: "טרנסית שעובדת בזנות מתחילה להתרגל לרמת חיים אחרת"
נציגי משרד הבריאות והיועץ המשפטי לממשלה שבו וחזרו על טענתם המרכזית כי יש להסדיר את הנושא בחקיקה ואף הודו כי הלכה למעשה מתקיימת אפליה ופגם חוקתי בחוק הקיים. את שופטי העליון הנימוקים הללו לא שכנעו. בזה אחר זו הם לא חסכו ביקורת ובפרט על הישענות המדינה על חקיקה שלא מתקדמת.
הנשיאה נאור: "איך יכולים להתייחס לחוק שטרם בא לעולם כאילו הוא קיים? הכל תלוי ומרחף באוויר. אנחנו צריכים לתת פסק דין ויש לנו דין קיים ואין לנו את כל הדברים המרחפים על העץ". השופטת חיות: "בהמשך לשאלה (ביחס ל)עקרון השוויון. כאשר פותרים חלק מהבעיה לאם מיועדת ולא פותרים לאב מיועד, בין אם יש או אין לו בן זוג, יש פה לכל היותר פתרון חלקי לעניין. התזכיר עליו אדוני משליך יהבו, לא נותן פתרון לאף אחד מהעותרים שלפנינו".
בהמשך שאלה השופטת חיות את נציג המדינה בכעס: "מה הטעם להפלות בין גברים לנשים?". העותרים, באמצעות עורך הדין חגי קלעי, מבקשים כאמור את הרחבת תכולת החוק הקיים על יחידים, יחידות וזוגות מאותו מין.
איתי פנקס ארד חבר מועצת עיריית תל אביב יפו שהגיש את העתירה עם בן זוגו יואב ארד פנקס: "התייחסויות נשיאת העליון, ושאר השופטים בדיון האחרון בבג"ץ הפונדקאות לא מותירות מקום לספק - השוויון בזכות להורות חייב להתקיים והאפליה בחוק הפונדקאות צריכה לעבור מן העולם. מדינת ישראל מודה באפליה אך לא מוכנה לטפל בה בעצמה. ההתמהמהות, הזיגזוג ויצירת האבחנה הפסולה בין אזרחים הן אות קין על מצחה של המדינה, ועוד לא מאוחר להסיר אותה. אנו מקווים ומאמינים שההיסטוריה שתעשה בהכרעת בג"ץ תמחק את העוול ההיסטורי שהמערכת המשפטית והפרלמנטרית מתעקשות לבצע כלפי אזרחי המדינה".
אודי לדרגור, יו"ר עמותת אבות גאים: "השופטים הביעו ביקורת קשה על ההומופוביה הגלויה של נציגי הממשלה והכנסת, והביעו מורת רוח על כך שבעשרים השנים מאז נחקק חוק הפונדקאות לא ניתן הפתרון הנדרש בדרך של חקיקה. הגענו לדיון היום אחרי שנים של תחבולות, דחיות ובקשות הארכה מצד המדינה. אני מקווה ומאמין שבג"ץ ישים סוף לאפליה קשה זו, ויאפשר לכולנו להקים משפחות בצורה שוויונית בישראל".
עו"ד חגי קלעי: "אחרי שמיצו את כל סל התחבולות שידם, ואחרי שבע שנים של הליך משפטי, נדרשו סוף סוף באי כוח הממשלה והכנסת לנמק את עמדתם נגד מתן אפשרות ליחידים ובני זוג בני אותו מין להתקשר בהסכם פונדקאות. מבעד להתנסחות המפולפלת של עורכי הדין, היה ניתן להבין בבירור שגם לשיטתם לא ניתן להצדיק את האפליה הנוכחית". תמוז פונדקאות: "זו עתירה משמעותית ואנחנו מובילים את המהפכה בארץ כבר 8 שנים".