>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?
מדי יום מתמודדים אלפי הומואים, לסביות, ביסקסואלים וטרנסג'נדרים באלימות, גילויי שנאה ויחס עוין מצד פרטים וגופים ציבוריים. בדיוק משום כך, נוסד היום הבינלאומי נגד הומופוביה וטרנספוביה (הבנ"ה) שיצונן ברחבי העולם ב-17 במאי.
לקראת היום החשוב, עלה לרשת סרטון רשמי אשר מופץ ברחבי העולם בשפות שונות, ותורגם לעברית.
זכויות להט"ב הן זכויות אדם
יום הבנ"ה צוין לראשונה בעולם בשנת 2005 תחת השםIDAHO: International Day Against Homophobia and Transphobia וכיום מציינים בלמעלה מ-90 מדינות את היום בשורת אירועים. התאריך 17 במאי נבחר כציון למועד בו הוסרה ההומוסקסואליות מרשימת ההפרעות הנפשיות על ידי ארגון הבריאות העולמי (WHO), בשנת 1990.
>> מקרי הרצח המזעזעים על רקע הומופובי וטרנספובי
בין היתר, יתייחסו ביום זה למצבם העגום של חברי הקהילה הגאה גם במדינות הידועות ביחסם ההומופובי והטרנספובי, אשר מטילות עונשים כבדים על קיום יחסי מין הומוסקסואלים ועל בעלי זהות טרנסג'נדרית.
"המסר העיקרי של הבנ"ה הוא כי זכויות להט"ב הן זכויות אדם. על כן המאבק נגד הומופוביה וטרנספוביה הוא מאבק של החברה כולה, ולא רק של קהילה הלהט"ב", מספר ידין ספיר שהקים ומנהל את אתר הבנ"ה ביחד עם מאור ברזני. "באמצעות התמקדות במסרים אלו, הבנ"ה פרצה את הדרך לשיתוף פעולה נרחב בין קהילת הלהט"ב לבין ארגונים, רשויות, נבחרי ציבור, ידוענים ואזרחים מן השורה".
בין הגופים המציינים כיום את הבנ"ה נמצאים האו"ם, האיחוד האירופאי, ממשלות, רשויות מקומיות, ארגוני זכויות אדם ואזרח, ארגוני עובדים וסטודנטים, וכמובן ארגוני ופעילי להט"ב בכל רחבי העולם.
נכון לשנת 2012, בכ-70 מדינות עדיין נמצאים יחסים חד מיניים מחוץ לחוק, כאשר ב-7 מהן קיים עונש מוות, ובאחרות עונשי מלקות, עבודת פרך ומאסר לתקופות שבין שנה למאסר עולם.
"ברחבי העולם מתרחשים מידי שנה, מאות מעשי רצח של הומוסקסואלים וטרנסג'נדרים, על רקע שונותם המינית והמגדרית", מוסיף ספיר. "להט"ב רבים נופלים קורבן לבריונות ואלימות פיזית ומילולית, דיכוי, השפלה והפחדה- בבתים, בבתי הספר, בצבא, במקומות העבודה, במגרשי הספורט, ובסיטואציות נוספות".
העולם נערך לאירועים
ברחבי העולם נערכים ליום הבנ"ה בשורת אירועים: בפיליפינים יעלה קמפיין צילום ותתקיים צעדה לזכר 156 נרצחים בשל שונות המינית והמגדרית. קמפיין הצילום תחת השם "I dare to care about equality" ("אני מעז לדאוג לשוויון") קורא לנקוט עמדה אקטיבית לטיפול בתופעה.
שחקניות ושחקנים מפורסמים, עיתונאים וסלבריטאים אחרים בצ'ילה, מופיעים בקטעי וידאו שונים בהם הם מספרים סיפורים מהחיים שלהם על עלבונות שספגו ואפליה על בסיס שונות מינית. הם קוראים לאישור הצעת חוק נגד אפליה, בה דן בימים אלה הפרלמנט של צ'ילה.
גם באוסטרליה נערכים ליום בשורת אירועים: בסידני יתקיים ב-12 במאי כינוס גדול למען שוויון בנישואין ברחבת מועצת העיר, בו ינאמו בין היתר הקומיקאים טום באלארד וקלייר הופר.
במרכז לאמנויות במלבורן יתקיים ב-17 במאי ערב בשיתוף IDAHO ותועלה בכורה של המחזה "פרויקט לאראמי – 10 שנים אחרי", אשר בוחן את השינויים שחלו בחיי התושבים בעיירה לאראמי, עשר שנים לאחר הירצחו של מתיו שפרד ב -1998, ובודק את הבניית ההיסטוריה בפרספקטיבה של הזמן.
בברזיל יתקיים מצעד נגד הומופוביה של פדרציית להט"ב יתקיים זו השנה השניה, ויתמקד במחאה כנגד החלטת נשיאת ברזיל לגנוז את תוכנית הלימודים "בית ספר ללא הומופוביה" שפותחה ע"י הפדרציה בשיתוף שר החינוך הקודם. תוכנית זו היתה אמורה להיות מופצת בבתי ספר בכל רחבי ברזיל, עם זאת, שבועות ספורים בלבד לאחר היבחרה, החליטה הנשיאה להשעות את התוכנית עקב לחץ כבד מצד קבוצות דתיות.
בארץ: שורת אירועים וחזרתו של "אות יקיר הקהילה"
בישראל יצוין היום בשורת אירועים כאשר אירוע הבנ"ה המרכזי יתקיים במרכז הגאה בתל אביב ביום ה' 17.5 החל מהשעה 20:00, ובמרכזו הענקת "אות יקיר הקהילה" שחוזר אחרי היעדרות של 4 שנים (בפעם האחרונה חולק בשנת 2007), ויוענק לזהורית שורק ונעמי הרניק.
נעמי הרניק – אמא, תרפיסטית הוליסטית, מתנדבת וחברת וועד בתהל"ה הנה אחת מעמודי התווך של הארגון, מנחה קבוצות הורים, מיוזמות קבוצת תמיכה להורים לנערים ולנערות טרנס׳ג׳נדרים. בנוסף, מתנדבת הרניק וחברת וועד בארגון ׳אדם לאדם- הזדמנות לתת׳, שהנו ארגון לעזרה הדדית של קהילת הלהט"ב.
בנוסף, יוענק בערב אות המתנדב המצטיין למתנדבים ופרויקטים מצטיינים במסגרת ארגוני הקהילה: אגודת הלהט"ב, איגי – ארגון הנוער הגאה, חוש"ן, תהל"ה, אדם לאדם, הבית הפתוח בירושלים, חברותא ובת קול.
>> היכנסו לאתר הבנ"ה - האתר