>> לקבוצה שלmako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?
"לא נשאל, אל תספר" נוסח צה"ל? באגודה למען הלהט"ב הגיבו במורת רוח להחלטתה של ראש אגף כח האדם, האלופה אורנה ברביבאי, להגביר את הצנזורה על עיתון במחנה, בעקבות כתבה על חיילים המופיעים כמלכות דראג בפורים - כפי שחשף העיתונאי אמיר בוחבוט מוואלה.
"לא נשב בצד בעוד קצינים בכירים מעבירים מסר לחיילי צה"ל כי יש פסול בהיות הומו, לסבית, בי או טרנסג'נדר, ואנו מצפים כי הרמטכ"ל ימגר תופעות שכאלו", אמר יו"ר האגודה, שי דויטש.
קצינים בכירים נגד כתבות "מהסוג הזה"
בגיליון במחנה שיצא לפני כשבועיים פורסמה כתבה נרחבת לכבוד פורים, בה צולמו והתראיינו חיילים מחופשים. בין היתר, נתנה הכתבה ביטוי ניכר לחיילים שאוהבים להופיע כמלכות דראג, בית היתר ביחידת 8200 שבבסיס גלילות – המכונה בסלנג הקהילתי "גיי-לילות".
על פי הדיווח, קצינים בכירים במטכ"ל, בהם האלופה ברביבאי, טענו כי אין מקום לכתבות מסוג זה בעיתון צבאי, וכי לאחרונה בכלל מוביל העיתון, אותו עורך יוני שיינפלד, הומו מחוץ לארון, קו סיקור "בעייתי", המונע כביכול מכלל המשרתים בצה"ל לקרוא אותו – כאילו מתן ביטוי לחיילים הומואים הוא משהו שאסור לחיילים מסוימים לקרוא עליו.
כמו כן, על פי הדיווח, החליטה ברביבאי כי בהמשך לביקורת, קצין חינוך ראשי, תת-אלוף אלי שרמייסטר יגביר את הצנזורה על העיתון, וימנע בעתיד מכתבות "פרובוקטיביות" להתפרסם.
"מן הראוי כי עיתון במחנה ייתן מקום שווה גם לחיילים מהקהילה"
"ההחלטה להפעיל צנזורה על עיתון במחנה למניעת פרסום תכנים הנוגעים לקהילת הלהט"ב תמוהים מאוד בעינינו, זאת לאור היותו של צה"ל מהצבאות המתקדמים בעולם, בו הקהילה הגאה זוכה לשוויון מלא מזה כשני עשורים", אמר דויטש.
"מן הראוי כי עיתון במחנה, המייצג את כלל חיילי צה"ל, ייתן מקום שווה גם לחיילים חברי הקהילה, וכי קצין חינוך ראשי אשר אמון על חינוך החיילים ברוח צהל ינהג אך הוא על פי ערכים אלו".
באגודה הזמינו את החיילים לדווח להם על כל מקרה של הומופוביה וטרנספוביה שהם נתקלים בו, במטרה לעקור את התופעה מן השורש. ניתן לפנות לאגודה בטלפון 03-6205590 או באמצעות דואר אלקטרוני.
"אין כל כוונה לפגוע בזכויות החיילים – תהא נטייתם אשר תהא"
לא מדובר בפעם הראשונה קצינים בכירים מתרעמים על מתן ביטוי להומואים בעיתון במחנה. בעבר כתב הרב הצבאי הראשי לשעבר, תת-אלוף אביחי רונצקי, מכתב לראש אכ"א, בו גרס כי אין מקום לכתבה על בעלי "נטיות הפוכות" בעיתון של הצבא.
גם הרב הצבאי הראשי הנוכחי, תת-אלוף רפי פרץ, מתח לפני כחודש ביקורת על עצם פרסום ראיון על שתי קצינות לסביות, שסיפרו לרגל יום המשפחה על התא המשפחתי שהקימו.
א. האם לחיילים הומואים ו/או לחיילים המתחפשים לנשים בפורים אין מקום לביטוי בעיתון שאמור לייצג את כלל החיילים?
ב. האם בצה״ל סבורים שהומוסקסואליות היא דבר שיש להשאיר בארון? האם צה״ל מתבייש שהעיתון שלו נותן ביטוי לחיילים הומואים?
מחטיבת דובר צה״ל נמסר בתגובה: "בצה"ל משרתים זה לצד זה גברים ונשים, דתיים וחילוניים, יהודים ושאינם יהודים, ותיקים ועולים, בעלי נטייה מינית כזאת או אחרת – ולכולם ניתנים ההזדמנות והתנאים השווים לבצע בצה"ל שירות משמעותי הממצה את יכולותיהם וכישוריהם.
"נטייה מינית אינה מהווה פרמטר בקביעת תפקידו או סיווגו הביטחוני של חייל בצבא, אין לה כל רלוונטיות להחלטות על קידומם של קצין או קצינה ובפקודות הצבא נקבע כי התייחסות מבזה ומשפילה המופנית לאדם ביחס למינו או מיניותו, לרבות נטייתו המינית, אסורה.
"בהתייחס לפרסום בעיתון במחנה, הרי שבמקרה זה מדובר בתמונות לא ראויות ששיקפו יחס לא הולם למדי הצבא ולהופעה הצבאית הנדרשת, בעצם השילוב בין מדי צבא לפריטי לבוש אזרחיים צבעוניים. בניגוד למה שנטען, אין כל כוונה לפגיעה בזכויותיהם של חיילי צה"ל באשר הם, תהא נטייתם המינית אשר תהא. כפי שהיה גם בעבר, עיתון במחנה ימשיך להוות במה לכלל חיילי צה"ל בלא קשר לשיוכם, לדתם ולנטייתם המינית".
>> קרבי זה הכי - גם אם אתה הומו
>> בקרוב: נישואים גאים בבריטניה?