>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

ילד עם שני אבות מוסתרים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
האם הילד והוריו יזכו לשוויון זכויות מהמדינה? (אילוסטרציה)|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

כותרות מבטיחות ואופטימיות בישרו אמש על אבן דרך מהפכנית במאבק להורות גאה ושווה בישראל. היועץ המשפטי לממשלה, כך נמסר, הודיע לבג"צ בתגובה לעתירות שהוגשו בעבר, כי אינו מתנגד לכך שהוריהם הלא ביולוגיים של ילדים, שנולדו בתהליך פונדקאות בחו"ל, יוכלו לעבור מסלול מקוצר של "צו הורות פסיקתי". זאת, בניגוד בניגוד לתהליך האימוץ שנדרש עד כה, אשר היה ארוך ומסורבל ונמשך מספר שנים.

ועדת מור יוסף מפלה זוגות מאותו המין

לכאורה אכן, מדובר בצעד דרמטי וחשוב מצד המדינה, שעד כה, עסקה בעיקר בהערמת מכשולים על הורים כמו בן זוגי ואני, שעל מנת לממש את חלום ההורות הבלעדית, פנו באין ברירה אחרת למסלול הפתלתל והיקר עד מאד של פונדקאות בחו"ל.

באין ברירה, כיוון שלפי חוק הפונדקאות הישראלי והמפלה, רק גבר ואישה זכאים לפנות להליך במדינתנו. אפילו התיקון שהוצע בעקבות ועדת מור יוסף, קרא לאפשר לזוגות גברים להיעזר בארץ בפונדקאות אלטרואיסטית בלבד, ובכך השאיר זאת כאופציה בלתי מעשית ותאורטית בלבד. לראשונה הגיע אתמול גורם משפטי רשמי ורם מעלה והצהיר כי הוא מכיר בכך שאין כל צדק וטעם בדרישה להליך אימוץ, כאשר מדובר בשני הורים מעורבים ומסורים במידה שווה, שרק בגלל מגבלת הזיקה הגנטית אינם זוכים למעמד שווה.

זוג גברים עם תינוק (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
הקהילה שבעה מהבטחות שווא (אילוסטרציה)|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

זוהי הכרה רשמית וחשובה בזוגיות החד-מינית ועל כך עלינו לברך.  כמו כן, המדינה הסירה לאלתר את הצורך להמתין תקופה יקרה ומיותרת של ששה חודשים מהלידה עד לתחילת התהליכים המשפטיים, והיא כעת מוכנה להכיר מיידית בהורה הלא ביולוגי כאפוטרטופוס של הילדים עוד טרם השלמת ההליך המשפטי. זוהי בהחלט הקלה משמעותית עבור אותם הורים לא ביולוגיים, שנאלצים לחיות בחרדה  במשך מספר שנים, שמא חלילה במקרה אסון יוותרו ללא כל זכויות על ילדיהם שלהם.

המדינה מקצצת את הבשורה החיובית

עם זאת, כמו בהודעה על פרס מפתה ומרשים, אשר בה זוג כוכביות קטנות מפנות לרשימת מגבלות והתניות ארוכה, כך גם הודעת המדינה לבג"צ כוללת תוספת נכבדה של אמירות פתלתלות וקשות שמקצצות עד מאד את הבשורה החיובית שהתבשרנו עליה בכותרות. כך למשל, מסרה המדינה כי בעוד חודש תפרט את רשימת ההתניות  למתן צו ההורות הפסיקתי המדובר ואף הדגישה כי הוא יוכל להינתן רק במקרים שבהם למשל, הפונדקאות נעשתה במדינות בהן המצב המשפטי הקשור בפונדקאות הוסדר בחקיקה.

חשוב לציין, כי רבים מהנעזרים בשירותי פונדקאות בחו"ל, כולל בארצות הברית, נאלצים לפנות למקומות שבהם פונדקאות אפשרית ומפוקחת, אך אינה מעוגנת בחוק מפורש של המקום. לו אכן תתממש התניה שכזו יוותרו רק זוגות בודדים שיוכלו להיעזר במסלול המקוצר החדש והרוב יוותרו ללא מענה מתאים.

בנוסף, טוענים נציגי המדינה בהודעתם, כי לא יוכלו לוותר על היכרות מעמיקה של גורמי הרווחה עם המשפחות הפונות למסלול צו ההורות, ולכן הם אף מצהירים כי אין ביכולתם להתחייב לכך שלוחות הזמנים לצו ההורות יתקצרו בהשוואה להליך האימוץ הרגיל. זוהי עמדה בעייתית, ששוב מטילה דופי בהורות הגאה ואינה רואה בה טבעית וראויה, אלא כזו שיש לבדוק בקנקנה.

בפועל, עמדה זו מבטלת את יתרון מסלול צו ההורות, שהוצע על ידי שופטי בג"צ מתוך מחשבה שראוי לסייע ולהקל על הורים שעברו תהליך כה מייגע וארוך עד למימוש הורותם.

הקהילה הגאה שבעה מהבטחות

הודעת המדינה מלאה בסתירות ולצד אמירה ברורה ואמיצה בדבר שינוי אפשרי וחשוב, כוללת אמירות ומגבלות שמרניות שמייצגות עד עמדת המדינה המסורתית עד היום. ניכר, כי מאחורי הקלעים ישנם חילוקי דיעות בין גורמים ליברליים שמבקשים להביא לרוח חדשה בעקבות הקמת הממשלה בהרכבה הנוכחי, ובין דרג פקידותי ותיק שנלחם על שימור המצב הקיים והמפלה. עלינו לקוות כי במאבק הזה, ינקוט גם בג"צ עמדה חד משמעית וידרוש מהמדינה להבהיר חד משמעית את עמדתה ולאזור אומץ בקבלת החלטות שיפסיקו את האפליה ואת הכבדת העול על מי שמבקשים להקים תא משפחתי שונה.   

הקהילה הגאה שבעה בשנים האחרונות מהבטחות שווא ומהצהרות ריקות הקשורות להורות הגאה. לפני מספר שנים הודיע היועץ המשפטי לממשלה כי זוגות חד מיניים יוכלו לאמץ ילדים חסרי בית בישראל, אך מעשית, טרם השתנה דבר מאז ואפשרות האימוץ עדיין אינה ישימה בארץ. לפני כשנה הצהירה חגיגית ועדת מור יוסף על פתיחת מסלול לפונדקאות בארץ עבור זוגות חד מיניים. קריאת הדו"ח המלא העלתה כאמור כי מדובר בהצעה  מוגבלת ובלתי ישימה, אשר טעונה בהליכי חקיקה שיארכו שנים, אם בכלל.

תוך כדי כתיבת שורות אלה, בשעת לילה מאוחרת, בין החתלה להאכלה, אני מתבונן בתומר ומתן, ילדינו בני השלושה שבועות, אשר ישנים בשלווה. תקוותי, כי בניגוד לאחותם הבכורה, שטרם הוכרה על ידי המדינה כילדתנו המשותפת, דרכם להכרה בסיסית וחיונית זו תהא קלה וחלקה יותר.