המדיה הגאה כבר הפכה למיינסטרים עם סלנג להט"בי, מלכות דראג וסדרות וסרטים גאים הנמצאים בשיח היומיומי, אבל מכל הדברים שקשורים לקולטורה גאה היה קשה להאמין שגם אפליקציית הסטוצים "גריינדר" תצליח להשתלב בהצלחה בחייהם של הקהל ההטרוסקסואלי. אלא שבניגוד לפריחה הגאה בתרבות, הכניסה של סטרייטים למרחב הלהט"בי הזה מאיימת עליו ומסכנת את חייהם ובטחונם. 

כל אדם, סטרייט או להט"ב, שיפתח כרטיס באפליקציה הפופולרית, ישים לב לכמות מכובדת של גברים שנמצאת שם, לצד תוספת קווירית וטרנסג'נדרית. זה תואם את הדרך שבה גריינדר מגדיר את עצמו - המקום הטוב ביותר להיכרות אם אתה "הומו, בי, טרנס, קוויר או סתם סקרן". אלא שעם הזמן, הסקרנות המדוברת הזאת הצליחה לשאוב לאפליקציה עוד ועוד גברים סטרייטים מסיבות שונות ומגוונות - יצריות, כלכליות או אפילו סתם כדי לקבל בוסט של תשומת לב. 

"פתחתי גריינדר לפני כמה שנים, אחרי שהאקסית שלי עזבה אותי", מספר ל-mako אריה (שם בדוי), גבר סטרייט בשנות ה-20 לחייו. "היא עזבה אותי בשביל מישהו 'חתיך יותר', אז עניין אותי להבין למה. נכנסתי לגריינדר ושלחתי להומואים תמונות שלו ושלי ושאלתי מי נראה יותר טוב". 

גריינדר לוגו
גריינדר

החוויה של אריה הייתה כל כך משעשעת ומסקרנת, שהוא נשאר באפליקציה חצי שנה נוספת. "הייתי בגריינדר כל יום, וכל פעם שהייתה לי שאלה בנושאים האלה הייתי בודק שם, כמו גוגל", הוא מסביר ומספר שבשלב כלשהו אף השתמש באפליקציה עם תמונה גלויה שלו. "אפילו נפגשתי עם כמה כדי לשבת ולדבר, אבל אמרתי מראש שאני סטרייט. למרות זאת, כל הומו שנפגשתי איתו ניסה לגעת בי". 

אחרי מספר פעמים שחווה פלישה למרחב האישי שלו, יצר הסקרנות נעלם ואריה נטש את האפליקציה. כיום, דעתו על המשתמשים ההומואים לא חיובית במיוחד. "הייתי שואל אנשים על גודל איבר המין שלהם ואז מבקש שיצלמו תמונה שלו ליד סרגל", הוא מספר בנונשלנטיות. "התוצאות כמעט אף פעם לא שיקפו את הסיפורים שלהם. אנשים שם שקרנים, גם לגבי הגובה שלהם. כל מי שאמר הוא 1.80 התברר בסוף כנמוך יותר". 

"החברה מחשיבה זאת כסטייה, אז הם מחפשים בצללים"

משתמשי גריינדר כבר יודעים טוב מאוד שסטרייטים הם לא זן נדיר באפליקציה, אבל בשנתיים האחרונות מתחולל שם רנסנס סטרייטי של ממש. "יוצא לי להתקל בהמון סטרייטים שמחפשים מפגשים עם טרנסיות", מספר משה (שם בדוי), הומו בן 25 מת"א. "אין לי שיח איתם ולרוב הם כותבים מה הם מחפשים בפרופיל. בעיניי זה לגיטימי לגמרי, כי בסוף זאת אפליקציה של סיפוק יצרים". 

גם אריה היה מודע לסטרייטים הרבים שמחפשים הכרויות עם טרנסיות, אבל לאו דווקא באפליקציות דייטינג, אלא בכניסה מודעת למרחבים פיזיים של הקהילה הגאה במטרה לפגוש טרנסיות. "יש לי חבר סטרייט שהולך לסאונה, אבל הוא נמצא שם למקרה שתבוא טרנסית שהוא יהיה מעוניין בה", הוא מספר. 

גם בעיניו של אליהו (שם בדוי), גבר הומו שמציג את עצמו באפליקציה בתור מתלבשת בשם "אביבית", הכל מתנקז בסופו של דבר לסיפוק יצרים. "הם נמצאים בגריינדר כדי לממש את הצרכים המיניים שהם לא יכולים להגשים בשום מקום אחר", היא מספרת ואומרת שלדעתה כמות הסטרייטים באפליקציה הולכת וגדלה בהיעדר הגדרה מדויקת למיניות שלהם. "הם נמשכים לנשים מסוג מסוים, בין אם אלו נשים עם איבר מין זכרי, מלכות דראג או קרוסדרסרים. זו נשיות שהחברה מחשיבה כסטייה, ולכן הם הולכים לחפש אותה בצללים". 

אביבית הספיקה להתארס מאז ימי הזוהר שלה בגריינדר, אבל היא מספרת כי במהלך השנים הרבות בהן השתמשה באפליקציה, היא למדה לזהות דפוסים שחוזרים על עצמם בקרב חלק גדול מהסטרייטים שמשתמשים בה. "חלקם שפויים ועושים את זה בצורה מכבדת, אבל רובם הגדול אלים", היא מספרת. "כשהאווירה קינקית, אתה חשוף יותר לאלימות ונמצא בסיכון גבוה לפגיעה. מרביתם נשואים לנשים סיסג'נדריות שחיות בבית ואין להן מושג שבלילה בעלן פוגש אותי".

המטרה: "לחלוב כסף מגברים חרמנים"

כל האנשים איתם דיברנו על הסוגיה הסטרייטית באפליקציית גריינדר ידעו לומר מהר מאוד שאחת הסיבות המרכזיות לכניסה של סטרייטים לאפליקציה נוגעת למתן שירותים בתשלום - ללא קשר לדייטינג או מין מזדמן. 

על פי רוב, כאן מופיעים מסאז'יסטים סטרייטים שמציעים את השירות שלהם בתשלום, או מאמני כושר סטרייטים שמחפשים מתאמנים חדשים. גם אלה וגם אלה זיהו בגריינדר תועלת כלכלית: "כל כמה ימים מציעים לי מסאז' בתשלום, אבל אני תמיד מסנן אותם", מספר משה. 

אמנם חלק גדול מאלה שמגדירים את עצמם כ"מעסים" באמת עוסקים במלאכה, אבל בגריינדר הכינוי "מעסה" עשוי לשמש גם בתור שם קוד לגברים שמציעים שירותי מין בתמורה לתשלום. "יש גם המון סטרייטים שיעשו סקס עם כל מי שמשלם להם", מוסיפה אביבית. "בגריינדר תמצא המון סטרייטים שנמצאים שם כדי לצרוך מין או להציע שירותי מין". 

אילוסטרציה (צילום: ADragan, Shutterstock)
צילום: ADragan, Shutterstock

גם אבי, הומו בתחילת שנות ה-20 לחייו שפותח את האפליקציה לפחות פעמיים ביום, התחיל לשים לב לדפוס חוזר בפרופילים של אותם "מעסים". "לרוב מדובר בגברים צעירים נורא שנראים טוב, ומי שלא יכול להשיג אותם כנראה יהיה מוכן לשלם עליהם כסף", הוא מספר. "בדרך כלל לא מדובר בסקס מלא, אלא פשוט עיסוי עם Happy Ending, מה שנקרא. "הרבה מהם אפילו לא עשו קורס עיסוי. המטרה שלהם היא פשוט לחלוב כסף מגברים חרמנים, ובמיוחד ממבוגרים".

דרושה: הגדרה זהות לסטרייטים סקרנים

למרות שסטרייטים נמצאים באפליקציה כבר כמה שנים טובות, יש כאלה שרואים בכמות ההולכת וגדלה שלהם באפליקציה כקולוניאליזם של ממש. "כמעט כל ההודעות שקיבלתי היו בעלות אופי מיני, אבל אלו שלא התחילו את השיחה ב'עלאק סטרייט' או 'אם אתה סטרייט למה אתה פה'", מספר אריה על חוויותיו. לדבריו, גם אלו שהתחילו שיחה נעימה, החליפו את עורם מהר מאוד ותקפו אותי לאחר שהבהיר להם כי הוא לא מעוניין במפגש מיני. "היו מתעצבנים עלי ושולחים לי הודעות כמו 'עוף מפה'". 

למרות שנפגשה עם רבים מהם, גם אביבית שותפה לתחושה כי לגברים סטרייטים אין מקום בגריינדר. "זה פוגע במרחב הבטוח של גריינדר, עד כמה שגריינדר יכול להיות מרחב בטוח", היא אומרת ומרחיבה על החוויות האלימות שיצא לה לחוות עם סטרייטים. "יש כאלה שגילו שאני חיה כגבר, למרות שבתמונה אני נראית כמו אישה לכל דבר, אז הם התחילו לקלל אותי ולהגיד שהומואים זה מגעיל. בסופו של דבר זה משפיע. את נכנסת לאפליקציה שאמורה להיות של הקהילה שלך ואז את שומעת שאת מגעילה". 

עושה רושם שרבים מהנמצאים בגריינדר לא מקבלים בברכה את הפלישה הסטרייטית למרחב שלהם, אך למרות זאת נדמה כי גריינדר בוחרת במודע להסיר את הגבולות שהיו עד לא מזמן ברורים מאליו. בשנת 2009, עם השקת האפליקציה, היא הוגדרה כשירות להומואים בלבד. נשים טרנסיות אמנם השתמשו באפליקציה מאז ומתמיד, אבל הן קיבלו תיוג משלהן רק בשנת 2013, וארבע שנים מאוחר יותר הרחיבה את האפליקציה את הקטגוריה והוסיפה גם נשים סיסג'נדריות. 

גריינדר (צילום: Vladimka production, Shutterstock)
גריינדר|צילום: Vladimka production, Shutterstock

בישראל, הנוכחות של סיסג'נדריות דלה ביותר והיה קשה למצוא אחת שמוכנה לדבר על חווית המשתמשת שלה, אבל בעולם מדובר מדובר במגמה הולכת וגדלה - יותר ויותר סיסג'נדריות ביסקסואליות נוטשות את דרך ההיכרות הסטרייטית, במטרה להכיר גברים ביסקסואלים פותחים מחשבתית או להגשים פנטזיות מיניות. גם שם, אגב, הן נתקלות בהתנגדות עזה מצד ותיקי האפליקציה, בטענה שהנוכחות שלהן היא המקבילה הדיגיטלית ל"רווקה שיכורה שנגררת למועדונים גאים", כזו שהורסת את המרחבים הגאים היחידים שעוד נותרו לגברים בלבד. 

"כמו שהיום אנחנו שומעות איך בשנות ה-50 וה-60 המוקדמות לא היה שיח על הקהילה הגאה והכל נעשה במחשכים, ככה יהיה גם עם גברים שנמשכים לטרנסיות, מתלבשות, או נשים עם איבר מין זכרי", מסכמת אביבית ומתארת את הצורך בהגדרת זהות שתיתן לאותם סטרייטים סקרנים תחושת ביטחון שהם לא לבד. "זה השלב הבא בשיח הזהויות. יש המון כאלה, באמת. סטרייטים לא מבינים עד כמה זה נפוץ, גם האנשים שעושים את זה לא מבינים בעצמם כמה רבים יש מהם". 

אולי בעתיד גריינדר, או היורשת שלה, תצליח להכיל מגוון קהלים מבלי לערער על המרחב הבטוח, אבל נדמה כי בשלב זה כניסתם של סטרייטים וסטרייטיות לגריינדר מאיימת על להט"ב. בין אם התפתו ל"עיסויים" שרוקנו אותם מכסף ובין אם הסתכנו בפשע שנאה להט"בופובי בשביל מפגש פטישיסטי עם גבר סטרייט, אנחנו לא שמים לב כי בדרכנו הפסיבית, הביטחון שהיינו מצוידים בו עד עכשיו באפליקציה מתחיל להתערער - קוביה אחת אחרי השנייה.