אגודות הסטונדטים יוצאות מהארון: בישיבת נשיאות שהתקיימה במכללת כינרת ביום חמישי האחרון, בהשתתפות יושבי הראש של כל אגודות הסטודנטים של מוסדות להשכלה גבוהה בארץ, עברה לראשונה באופן רשמי החלטה של הסטודנטים בישראל להביע עמדה אקטיבית ואחידה בנוגע למאבק לשיוויון זכויות להט"ב בישראל.
בנייר העמדה הרשמי שפרסמה התאחדות הסטודנטים יצאה קריאה לממשלת ישראל ולרשויות המדינה לפעול להבטחת שיוויון זכויות מלא והגנה מרדיפה עבור חברי וחברות הקהילה הגאה בישראל, כפי שמגיע לכל אדם. בנוסף יוצאת מהמסמך קריאה לחברי כנסת לפעול לקידום פתרונות חקיקה המכירים בזוגיות חד מינית כשוות זכויות ומעמד, ומסדירים את זכויותיהם של חברי וחברות הקהילה הגאה בתחום המעמד האישי והמשפחתי. התאחדות הסטודנטים אף יוצאת נגד האפליה הקבועה בחוקים ובנהלים הקיימים, ודורשת הבטחה לתקצוב הולם בעבור צרכיה הייחודיים של הקהילה הגאה ולהבטחת ייצוג ראוי לקהילה הגאה בכל פורום רלוונטי.
הסטודנטים קוראים באופן ישיר לשר לביטחון פנים, יצחק אהרונוביץ', ולמשטרת ישראל שלא לגלות סלחנות כלפי פשעים המבוצעים כנגד להט"ב. "יש למצות את הדין עם המבצעים פשעים כנגד הקהילה הגאה, ולהתייחס אל פשעים אלה כפשעי שנאה לכל דבר" נכתב במסמך. עוד נכתב כי "אלימות כנגד חברי וחברות הקהילה הגאה היא עדיין תופעה נפוצה למדי, והמענה מצד משטרת ישראל ומערכת המשפט הוא חלקי במקרה הטוב, כאשר הפשעים כנגד הקהילה הגאה אינם מוגדרים כפשעי שנאה והתוקפים זוכים לעונשים מופחתים".
התאחדות הסטודנטים פנתה בקריאה אישית נוספת לשר החינוך, שי פירון, לשים דגש בתכניות הלימוד על הכרה, סובלנות וקבלה של זהויות מיניות ומגדריות מגוונות, ולהתאים את הייעוץ החינוכי ותשומת הלב של המורות והמורים בבתי-הספר לזיהוי ולהתמודדות רגישה. בנוסף, הביע מסמך העמדה קריאה ישירה ונקודתית לשר לפתוח את שערי כלל בתי הספר ומוסדות החינוך לארגוני החינוך והייעוץ של הקהילה הגאה, תנועת הנוער "איגי" וארגון חוש"ן בראשם. כיום בתי ספר רבים מסרבים לתת לארגונים אלו להעביר פעילות חינוכית וחברתית בשטח בית הספר.
זוגיות חד מינית עדיין אינה מוכרת בישראל
"תחת החוק הישראלי מאות זכויות יסוד נמנעות מחברי ומחברות הקהילה הגאה אך ורק על רקע נטייתם המינית או זהותם המגדרית", נכתב במסמך. "למרות התקדמות משמעותית בשנים האחרונות - לרוב, תודות לבתי המשפט או לחברי כנסת עצמאיים ולא לממשלות ישראל לדורותיהן - חברות וחברי הקהילה הגאה עדיין חיים בישראל כאזרחים סוג ב'. זוגיות חד מינית עדיין אינה מוכרת בישראל או שהיא נשענת על כרעי התרנגולת של מעמד 'ידועים בציבור', וכתוצאה מכך לרבים ולרבות אין גישה למאות מהזכויות הקשורות במעמד אישי ובמשפחה".
המסמך התייחס לשורה של עוולות מהן סובלים להט"בים בהתבסס על מחקר שערכה בנושא, לפיו רבים אינם מוגנים מפני אפליה חברתית וחוקית, כולל בשוק העבודה. בנוסף נטען כי נשאי HIV אינם זוכים במקרים רבים לטיפול רפואי הולם כתוצאה מדעות קדומות ואפליה גם בתוך מערכת הבריאות הממלכתית וכי קיימת אפליה במתן תרומות דם.
בישיבה הוחלט כי התאחדות הסטודנטים תמפה ותתמוך בארגונים, יוזמות לפעילות ויוזמות חקיקה הנמצאים בהלימה עם ההחלטה העקרונית. יעד נוסף בתוכנית העבודה הראשונית של ההתאחדות בנושא הוא כינוס השדולה הגאה בכנסת סביב זכויות להט"ב בהשכלה הגבוהה. התאחדות הסטודנטים מתחייבת לקחת חלק משמעותי באירועי חודש הגאווה ולקחת חלק פעיל באירועים סביב מצעדי הגאווה ברחבי הארץ בתוך הקמפוסים ומחוץ להם. כמו כן, מבחינה פנים ארגונית התקבלה ההחלטה להקים וללוות תאי סטודנטים גאים במוסדות הלימוד השונים.
נאמץ עמדה שקוראת לשוויון זכויות לקהילת הלהט"ב
"חברות וחברי הקהילה הגאה עדיין חיים בישראל כאזרחים סוג ב', ואנו לא נקבל זאת", אמר אורי רשטיק, יו"ר התאחדות הסטודנטים. "התאחדות הסטודנטים מציבה עצמה בשורה אחת לצד כלל אזרחי ישראל ללא הבדל דת, גזע, מין והעדפה מינית או מגדרית. ניקח תפקיד מוביל, מרכזי ובלתי מתפשר במאבק לשיוויון זכויות מלא של כלל חברי הקהילה הגאה בישראל".
"מטריד אותי לראות שלמרות ההסכמה הרחבה על הצורך להבטיח שוויון זכויות לקהילה הגאה, בפועל המאבק אינו מתרחב וההפליות עדיין קיימות ואף מתעצמות", הוסיף גיורא ואלה, יו"ר אגודת הסטודנטים באוניברסיטה העברית. "החלטתי בשלב ראשון לרתום את אגודת הסטודנטים באוניברסיטה העברית לקידום הנושא, תוך אימוץ עמדה שקוראת לשוויון זכויות לקהילת הלהט"ב וקידום תכנית עבודה רחבה בנושא. יחד עם זאת, אני מאמין בהתאחדות הסטודנטים הארצית ובהיותה כוח משמעותי בחברה הישראלית, וגאה בהחלטה שהתקבלה".
עוד ב-mako גאווה: