עצומה הדורשת אישור נישואים או איחוד אזרחי בין בני אותו המין באוקראינה הופצה בתחילת החודש שעבר, ועד היום חתמו עליה יותר מ-28 אלף איש ואישה. על פי החוק, על עצומה באוקראינה בה תומכים יותר מ-25 אלף אנשים חייבת להיבחן על ידי הנשיא המכהן, ולכן זלנסקי מחויב להשיב לדרישות המפורטות בה תוך תשעה ימים, אם כי אין בכך הבטחה לשינוי בחוק. 

נכון להיום, לא קיים באוקראינה חוק האוסר על יחסים חד-מיניים, אך היא אינה מכירה בנישואים או באיחוד אזרחי של בני אותו מין. כתוצאה מכך, בני זוג גאים אינם זכאים לזכויות כמו בעלות משותפת על רכוש או אימוץ. משמעות כואבת נוספת היא שבני זוגם של חיילים שמתו במלחמה נגד הפלישה הרוסית למדינה אינם רשאים לאסוף את גופותיהם של יקיריהם במטרה לקבור אותן.  

ארגון "קייב פרייד", הגדול במדינה אשר נלחם למען זכויות להט"ב באוקראינה שיבחו את המיזם. אוקסנה סולונסקה, מנהלת התקשורת בארגון הגאה, מסרה כי מדובר ברגע חשוב עבור קהילת הלהט"ב באוקראינה. "חשוב שתהיה לאנשים להט"ב הזכות לראות את בני זוגם, לאסוף את גופותיהם מחדר המתים ולדרוש פיצויים במידת הצורך", אמרה בראיון ל-BBC, "לכל הזוגות הנשואים יש את הזכויות האלה ואנחנו מקווים מאוד כי נישואים גאים יהפכו לחוקיים, כדי שאנשים יוכלו לדאוג זה לזה".

מצעד הגאווה בקייב, 2021  (צילום: SERGEI SUPINSKY/AFP, GettyImages)
מצעד הגאווה בקייב, 2021|צילום: SERGEI SUPINSKY/AFP, GettyImages

זכויות להט"ב הן נושא טעון ומעורר מחלוקת באוקראינה. על פי סקר שערך המכון הבינלאומי לסוציולוגיה בקייב, רק 24 אחוזים מאזרחי המדינה תומכים בנישואים גאים, וההתנגדות ללהט"ב במדינה אף הובילה לביקורת רחבה על אימוץ אמנת איסטנבול, שמטרתה להילחם באלימות נגד נשים, אך המתנגדים כינו אותה "דלת אחורית" לאישור נישואים גאים. 

גם חברי וחברות הקהילה הטרנסג'נדרית עומדים בפני לא מעט קשיים במדינה, כפי שמעידה אנסטסיה אווה דומני, אישה טרנסג'נדרית מאוקראינה, המתקשה לקבל טיפול הורמונלי. "הרופא הראשון שפניתי אליו המליץ לא לא להתחיל בטיפול כי יש לי משפחה, ובאותה תקופה אנשים נשואים עם ילדים לא הורשו לשנות מגדר באופן רשמי", סיפרה. "זה לא מה שעצר אנשים. הם פשוט התחילו טיפול הורמונלי בעצמם. הם לא יכולים לשנות את תעודות הזהות שלהם, אבל הם יכולים לשנות את הגוף כדי להרגיש יותר טוב. אולי הם יצליחו להחליף את התמונה או לשנות לשם נייטרלי מגדרית. הרבה אנשים פונים לפשרה כזאת".

מחלוקת רחבה התעוררה בחודש יוני האחרון, לאחר שהארגון הגאה "קייב פרייד" פרסם בטוויטר הקלטה בה נשמע היועץ הנשיאותי של זלנסקי, אולכסיי רסטוביץ', אומר כי "להט"ב הם אנשים עם מוגבלות" וכי הוא "לא מאמין בתעמולה". הארגון הגאה גרש ממנו להתפטר בעקבות הדברים והדגיש כי "רטוריקה כזו מצד הרשויות אינה מקובלת", לאור בקשתה של אוקראינה להצטרף לאיחוד האירופי.

רסטוביץ', דמות מוכרת ופופולרית במדינה, שלעתים קרובות אף מכונה "נוגד דיכאון לאומי", הגיב בפייסבוק לציוץ של הארגון הגאה עם תמונה שלו לבוש בדראג מתקופת קריירת המשחק שלו, וכתב: "קהילת הלהט"ב זועמת ומדברת על ההתפטרות שלי, אבל תסתכלו על התמונה הזאת ותבינו מי צריך לכעוס באמת. אני חושב שרודפים אותי, לא? אני דורש סובלנות".