זה היה אמור להיות אחד מכרטיסי הכניסה של סרביה לאיחוד האירופי והרגע הגדול של הקהילה הגאה במדינה, אבל סדרת הפגנות נגד אירועי היורו-פרייד בבירה בלגרד לצד איומים על חיי המשתתפים, הובילו את המשטרה לאסור על קיומו של מצעד הגאווה, שהיה עתיד להתקיים בשבת הקרובה (17.9).
אירועי היורו-פרייד, אשר מתארחים השנה לראשונה במדינה מדרום-מזרח היבשת, נפתחו בבלגרד ביום שני האחרון. במקביל, המתיחות סביב הפסטיבל הגאה גברה, והוציאה לרחובות יותר מפעם אחת אלפי מפגינים דתיים אנטי-להט"ביים ופרו-רוסים. את ההפגנות הובילו אנשי הדת של הכנסייה האורתודוקסית הסרבית, שהשתמשו בסיסמאות כמו "הצילו את הילדים שלנו" ו"מגנים על ערכי המשפחה".
אחד הקולות הקיצוניים שנשמעו בהפגנות היה של ניקניר בוגונוביץ', בישוף הכנסייה האורתודוקסית, שנשבע לקלל את כל משתתפי המצעד ואף עודד פגיעה במשתתפים. "אם היה לי נשק הייתי משתמש בו", הוא אמר בחודש אוגוסט וקרא לתושבי העיר להתקומם נגד אירועי היורו-פרייד. "על כולם לצאת נגד האנשים האלו".
הנאום המלחיץ של הבישוף, יחד עם הפגנת ענק נגד היורו-פרייד, הובילו את נשיא המדינה אלכסנדר ווצ'יץ' להכריז בסוף החודש שעבר כי אירועי היורו-פרייד מבוטלים בגלל "שיקולים ביטחוניים". למרות זאת, מארגני היורו-פרייד הודיעו כי האירוע יתקיים כמתוכנן וכי לנשיא "אין יכולת לבטל אירוע שאינו שלו".
הפסטיבל עצמו אכן נפתח בתחילת השבוע, אך אמש (שלישי) הודיעה המשטרה כי היא אוסרת על המארגנים לקיים את המצעד בשבת במסלול המתוכנן. קבוצת זכויות הלהט"ב של הפרלמנט האירופי גינתה את ביטול המצעד ושיגרה הודעה עליה חתמו 145 חברי פרלמנט, בה דחקה במדינה לקיים את הבטחתה. "אנחנו מצרים על ההחלטה שקיבלה משטרת סרביה לאסור על מצעד היורו-פרייד במסלול הנוכחי", אמרה חברת הפרלמנט האירופי טרי ריינטקה. "בשבועות האחרונים היינו בקשר צמוד עם הרשויות בסרביה וקראנו למציאת פתרון פוליטי שיבטיח את בטחונם של המפגינים. אנחנו מתעקשים שיעשו כל המאמצים למצוא פתרון".
המוצא היחידי של סרביה: פשרה
ביטול מצעד הגאווה של היורו-פרייד הוא מכה קשה לא רק לקהילה הגאה במדינה, אלא גם לסרביה עצמה, שהגישה בקשה להצטרף לאיחוד האירופי עוד ב-2009. עם ביטול המצעד, מפרה למעשה המדינה את הסיכום שעשתה עם ועדת זכויות האדם של האיחוד האירופי, מה שעתיד להשפיע על קבלתה לאיחוד.
מאז הגישה סרביה את הבקשה, היא נתקלה פעם אחר פעם במחסומים הקשורים לזכויות אדם. המדינה ביטלה ודחתה בקשות לקיום מצעדי גאווה בהזדמנויות שונות וחטפה על כך ביקורת חריפה מארגוני זכויות אדם. זכור לרעה הניסיון הראשון לצעוד בשנת 2001, אז פרצו מפגינים אנטי-להט"ביים את המחסומים המשטרתיים ותקפו את הצועדים. לאחר האירוע הזה מנעה המדינה את קיומם של מצעדים נוספים עד שנת 2010, אז הפך המצעד שוב למהומה אלימה, בה נפצעו כ-100 בני אדם.
המדינה אסרה פעם נוספת את קיומם של מצעדי גאווה, אך פסיקה של בית המשפט העליון בנושא הובילה לקיומו של מצעד הגאווה השלישי ב-2014. מאז אותה שנה, למעט שנת הקורונה, מצעדי הגאווה עברו בשלום, אם כי תחת אבטחה כבדה (ב-2018 אבטחו את הצועדים יותר מ-5,000 שוטרים), מה שהקנה לסרביה את הזכות לארח את אירועי היורו-פרייד. ראשת הממשלה אנה ברנאביץ', חברת הקהילה הגאה בעצמה, אמרה אז כי ממשלתה מוכנה להבטיח את כיבוד כל זכויות האדם והבטיחה לסייע למארגנים לקיים אירוע "בטוח ומוצלח".
"דחקנו ברשויות להסכים על פשרה, ובשלב זה ברור לכולם שמדובר במסלול קצר ומאובטח יותר. צריך לקיים את עקרונות חופש ההפגנה וחופש הביטוי", אמר חבר הפרלמנט האירופי מארק אנג'ל. "אנחנו חוזרים על זה - הזכויות האלה חייבות להיות מובטחות עבור מי שמגן עליהן. אנחנו מאמינים שימצא פתרון ואנחנו דוחקים ברשויות במציאת פתרון יצירתי עבור מארגנים".