>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

ברק אובמה (צילום: חדשות 2)
האם ימשיך את תמיכתו? אובמה|צילום: חדשות 2

המאבק למען נישואים בין בני אותו מין במדינת קליפורניה מגיע אל קו הסיום: בית המשפט העליון של ארצות הברית. כעת ייתכן שקהילת הלהט"ב תקבל שחקן חיזוק משמעותי שיבקש מבית המשפט לתמוך בנישואים בין שני גברים או בין שתי נשים: הנשיא ברק אובמה. סוכנות הידיעות אי.פי מדווחת כי בממשל שוקלים ברצינות לבקש להצטרף לדיון כ"ידיד בית המשפט" (Amicus Curiae), על מנת להציג את עמדת הממשל בעד הקהילה.

לפני כשנה ביטל בית המשפט לערעורים בקליפורניה את הצעה 8 – האיסור על נישואים בין בני אותו מין במדינה, שעבר במשאל עם שהתקיים בשנת 2008 ברוב של כ-52%. בית המשפט קבע כי האיסור מנוגד לחוקה של קליפורניה.

המתנגדים לנישואים בין בני אותו מין עברו מספר ערכאות, וכעת מגיע הנושא לדיון בערכאה הגבוהה ביותר: בית המשפט העליון בוושינגטון. ההכרעה הסופית בנושא תיעשה באופן מקרי אך סמלי בחודש הגאווה הקרוב, יוני 2013.

"דבריו של הנשיא בנאום ההשבעה אינם רק מילים מן השפה אל החוץ"

עצם התגייסותו של ממשל אובמה לטובת הקהילה אינה מבטיחה ניצחון, אך ללא ספק יש לעמדת הממשל האמריקני משקל נכבד בשיקולי השופטים. גורם בכיר בבית הלבן אמר לאי.פי כי טרם התקבלה החלטה בעניין, והדבר נידון בשיחות בין הנשיא אובמה, פרקליט המדינה, דונלד ורילי הבן והתובע הכללי, אריק הודלר.

"דבריו של הנשיא בנאום ההשבעה אינם רק מילים מן השפה אל החוץ, ללא תוכן ממשי מאחוריהן", אמר הגורם. "הנשיא אמר חד-משמעית: 'מסענו לא יושלם עד שיושג שוויון זכויות עבור הומואים. מה שהחל במהומות סטונוול, כאבן דרך בתולדות החברה האמריקנית והחברה האנושית בכלל, חייב להסתיים בשוויון מוחלט'. אם נדמה למישהו שהנשיא יישב בחיבוק ידיים ולא יקיים הבטחות – הוא טועה.

"אני מאמין שהממשל אכן יתגייס למען קהילת הלהט"ב ויבקש להצטרף לדיון כ'ידיד בית המשפט'. הנשיא מאמין שחשוב בדיון שכזה להשמיע את עמדת הממשל".

השאיפה: נישואים גאים בכל ארה"ב

פסיקתו של המשפט העליון עשויה להיות משמעותית לקהילת הלהט"ב האמריקנית בכללותה:

התרחיש הגרוע ביותר יהיה הקביעה כי אין להתערב בהכרעה של אזרחים במשאל עם, ובכך לאשרר את הצעה 8.

תרחיש חיובי יותר עשוי להיות אישרור של החלטת בית הדין לערעורים, מה שייתן תוקף מחודש לנישואים בין בני אותו מין בקליפורניה.

בתרחיש החיובי ביותר, עשוי בית המשפט לפסוק באופן גורף ושאינו ניתן לערעור בערכאה נוספת כי האיסור על נישואים בין בני אותו מין מנוגד לחוקת ארצות הברית – ולאסור על כל 51 המדינות בארצות הברית למנוע משני גברים או משתי נשים להתחתן.