>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?
אם יש משפט שיכול לאפיין את יחסה של קהילת הלהט"ב הבריטית כלפי ראש הממשלה, דיוויד קמרון, הוא הפסוק הידוע מספר משלי: "מודה ועוזב ירוחם".
מפוליטיקאי שמרן שמתבטא נגד זכויות להט"ב, הפך, עם הגיעו לשלטון, לתומך נלהב בנישואים בין בני אותו מין, והחליט להטיל סנקציות כלכליות על מדינות באפריקה הרודפות להט"בים – מעשה חסר תקדים במגרש הבינלאומי. אז כיצד הפך מנהיג הימין הבריטי לליברלי כל כך?
קמרון נבחר - והקהילה הגאה חששה
ב-11 במאי 2010 עם השבעתו של דיוויד קמרון לתפקיד ראש ממשלת בריטניה, בקהילת הלהט"ב הלך וגבר החשש מפני העתיד לבוא. אמנם קמרון טען במערכת הבחירות כי שינה את עמדותיו לטובת הקהילה, אך הבטחות לפני בחירות זה דבר אחד. עדיין, אחרי 13 שנות שלטון של הלייבור, חזרה המפלגה השמרנית לאחוז במושכות.
והייתה להם סיבה טובה לחשוש. במהלך 18 שנות שלטון המפלגה השמרנית, קידמה ממשלת הוד מלכותה מדיניות הומופובית מוצהרת, שלא היטיבה עם הקהילה. ידועה במיוחד היא מרגרט תאצ'ר, "אשת הברזל", גיבורת כל קפיטליסט ימני והומופובית שגרמה לנזק בלתי ישוער.
בשנת 1988 חוקקה מרגרט תאצ'ר את תקנה 28 – חקיקה האוסרת על מורים בבתי ספר לעודד הומוסקסואליות, על מנת שהסביבה החינוכית לא "תהפוך" את בני הנוער לכאלה.
החוק יצר מצב שבו מורים פחדו לסייע לתלמידים שמספרים על נטיותיהם המיניות. במקרים קיצוניים יותר, תלמידים הוטרדו על רקע נטיותיהם המיניות, לעתים אף באלימות, והמורים פחדו לפעול נגד הבריונים, מחשש שהדבר יהווה עבירה על התקנה. מי יודע כמה בני נוער סבלו, נפגעו ואף התאבדו בגלל תקנה 28.
עידן בלייר: קץ המורשת ההומופובית של מרגרט תאצ'ר
בשנת 1997 החל עידן חדש בממלכה המאוחדת, עידן טוני בלייר. הפוליטיקאי הצעיר והכריזמתי גירש את המפלגה השמרנית מהשלטון, והביא עמו רוח של תקווה לאזרחי בריטניה, בכלל ולקהילת הלהט"ב, בפרט.
עד כדי כך הייתה השמחה גדולה בבריטניה, שקתרינה לסקניץ', סולנית קתרינה והגלים, אמרה שהיא רואה בניצחון הסוחף שלה בתחרות הזמר של האירוויזיון, עם שיר שנקרא Love Shine A Light ("אהבה האירי אור"), סמל לעידן החדש שהחל יומיים קודם לכן, עם נצחונו של בלייר בבחירות.
ואכן, הממשלה השמאלנית ביטלה את תקנה 28, חוקקה תקנות נגד הומופוביה והשוותה את גיל ההסכמה לקיום יחסי מין הומוסקסואליים של קטינים עם בגירים לגיל ההסכמה של קטינים המקיימים יחסים הטרוסקסואליים עם בגירים – 16 שנים (כמו בישראל).
הקהילה התייחסה בחשדנות לשינוי עמדותיו של קמרון
כאשר ביטלה ממשלתו של בלייר את תקנה 28, קמרון האשים את בלייר, וטען כי הוא פועל נגד "ערכי המשפחה" ולמען קידום הקבלה של הומוסקסואליות בבתי ספר. הוא הצביע נגד ביטול התקנה, וניסה ליזום חקיקה מחדש שלה. הוא הצביע נגד מתן הזכות להומואים לאמץ ילדים ונגד מתן אפשרות ללסביות לעבור הפריה חוץ-גופית.
כנראה שכל התשובות הנכונות. אבל אפשר גם לתת לו קרדיט, ולקבל את ההסבר הפשוט למדי שלו: "שיניתי את עמדותיי כי הבנתי שטעיתי".
בקהילת הלהט"ב התייחסו בחשדנות לפוליטיקאי המשופשף שעמד בראש האופוזיציה. פתאום הוא אומר שהוא שמח שתקנה 28 בוטלה. פתאום הוא מצביע בעד איחוד אזרחי של זוגות בני אותו מין. אבל מי יודע מה יקרה כשהוא יעלה לשלטון.
הראיון למגזין הלהט"בי: קמרון מתבלבל, מגמגם ומשנה את תשובותי
לקראת בחירות 2010 התראיין קמרון בווידאו למגזין הלהט"בי Gay Times, והמשיך לקדם את המסר העיקרי של קמפיין הבחירות: "המפלגה השמרנית השתנתה". במהלך הראיון, התקשה קמרון לנמק בצורה משכנעת את הסיבות לשינוי בעמדות מפלגתו, ובשלב מסוים ביקש לכבות לרגע את המצלמה, על מנת "לסדר את המחשבות".
"המפלגה השתנתה, ואני חושב, אתם יודעים, שכל מפלגות המרכז-ימין, כל המפלגות השמרניות, צריכות ללכת במסע הזה", אמר קמרון באותו הראיון. "אני חושב שהתקדמנו קצת יותר ומעט מהר יותר ממפלגות שמרניות במדינות אחרות. לא תהיה כל דרך חזרה. אז אני מבין את הדאגה, אבל אני חושב שהשינוי שהתרחש הוא אמיתי, קבוע ובלתי הפיך".
כאשר נשאל אם לגבי הצבעות בפרלמנט על זכויות להט"ב, אותן הוא רואה, כך לדבריו, כזכויות אדם בסיסיות, התקשה קמרון להשיב האם יטיל משמעת סיעתית או יאפשר חופש הצבעה. קמרון התבלבל, שתק לפרקים, גמגם ושינה את תשובותיו.
הראיון בהחלט גרם לפקפוק בקרב רבים בקהילה. מצד אחד, קמרון מחזר אחרי הקול שלהם. מצד שני, האזרח רוצה שהמנהיג יילחם על זכויותיו ויעשה הכל כדי שזכויות אלו יעוגנו בחוק. חבל לבזבז את הקול על מי שיאפשר חופש הצבעה.
"אני לא תומך בנישואים גאים למרות שאני שמרן – אלא בגלל שאני שמרן"
קצת יותר משנה ושבעה חודשים מאז שקמרון נכנס לתפקידו, ונראה שקהילת הלהט"ב בממלכה המאוחדת יכולה לנשום לרווחה. קמרון עומד בהבטחותיו לקדם את זכויות הלהט"ב.
במהלך ועידת המפלגה השמרנית, הכריז קמרון קבל עם ועדה בתמיכתו הנלהבת בנישואים בין בני אותו מין.
"אני עושה זאת דווקא בגלל שאני חבר המפלגה השמרנית", אמר קמרון. "למי מכם שיש השגות בנושא, אני אענה: 'כן, מדובר בשוויון, אבל מדובר בעוד משהו חשוב – מחויבות. אנחנו השמרנים מאמינים שכאשר זוגות אוהבים נשבעים אמונים זה לזה, התמיכה והתא המשפחתי חזק יותר. אז אני לא תומך בנישואים גאים למרות שאני שמרן – אני תומך בהם בגלל שאני שמרן".
ואם זה לא מספיק, לפני כמעט שלושה חודשים החל קמרון במדיניות כמעט חסרת תקדים במגרש הבינלאומי: סנקציות על מדינות באפריקה המפלות להט"בים, מתנכלות להם ורודפת אותם."לא ייתכן שממשלת הוד מלכותה, הדוגלת בשוויון, תמשיך לתקצב ממשלות שמפלות הומואים ולסביות", אמר קמרון.
נשיא זימבבואה: "דיוויד קמרון הוא שליח השטן"
וכך החל המשבר המדיני עם זיממבואה, הזקוקה לסיוע הבריטי כמו אוויר לנשימה. קמרון קיצץ למדינה 19 מיליון ליש"ט (כ-111 מיליון שקל). המדיניות החלה להוכיח את עצמה, שכן בזימבבואה החלו לדון ברצינות בשאלה האם לעגן את זכויות הלהט"ב בחוק.
אולם, בעוד ראש הממשלה, מורגן צ'נגיראי, הגיב באופן מתון וקרא לקמרון שלא להתערב בענייניה הפנימיים של ארצו, הרי שהנשיא רוברט מוגאבה, שבמשך שנים ניהל שלטון רודני במדינה, הגיב באופן דיפלומטי הרבה פחות. "דיוויד קמרון הוא שליח השטן, הדורש מאיתנו לקבל את ההומוסקסואליות", אמר מוגאבה. "הומוסקסואלים הם גרועים יותר מחזירים ומכלבים".
בממשלתו של קמרון כבר שמו מדינות נוספות על הכוונת, בהן אוגנדה, גאנה והרפובליקה המרכז אפריקנית. נותר, לסיום, רק לשאול, האם קמרון יפעל באותה נחישות גם נגד ההומופוביה ההולכת וגוברת ברוסיה?
>> ציפי לבני: קשה לצפות בסרטון של ג'ונה
>> חיות בסוד: סיפורן של הלסביות החרדיות
>> היכנסו ותיהנו מכתבות נוספות בערוץ הגאווה