בתחילת השבוע רכש קונה אנונימי בניו יורק, בסכום של למעלה ממיליון דולר, מחברת שהייתה אחת הסיבות לניצחון בנות הברית על גרמניה.
המחברת, שהייתה שייכת לאלן טיורינג, מתמטיקאי ומדען הומו, הכילה רישומים וחישובים מדעיים שביצע בשנות הארבעים במסגרת הניסיון לפצח את קוד ההצפנות של הגרמנים במכונת הקידוד שנחשבה עד לאותה עת "בלתי ניתנת לפיצוח" ונקראה ה"אניגמה".
המחברת היא אחת ממספר קטן במיוחד של כתבי יד שהשאיר אחריו מי שנחשב לאבי תורת המחשב, והופקדו בידי המתמטיקאי רובין גנדי אחרי מותו. מר גנדי הפקיד את הניירות של טיורינג בארכיון של קינגס קולג' בקיימברידג' בשנת 1977, אך השאיר אצלו את המחברת בעלת 56 עמודים בגלל הודעה אישית עמוקה שנכתבה בדפי האמצע הריקים של המחברת, והיא נשארה חבויה בין חפציו האישיים עד לאחר מותו של מר גנדי.
"אלן טיורינג היה חסכן במילים ולכן לכל דבר פרי עטו יש ערך מיוחד", אמר החוקר אנדרו הודג'ס, "מחברת זו מטילה אור נוסף על האופן בו נותר טיורינג מחויב לחשיבה חופשית ועבודה במתמטיקה טהורה, גם כשהיה לכוד באירועים גדולים בעולם".
המדען ההומו שניצח את הנאצים
אלן טיורינג נולד בלונדון ביוני 1912. בגיל 6 זיהה אצלו מנהל בית הספר את כשרונו למתמטיקה ובגיל 13 נשלח טיורינג לבית ספר פרטי. טיורינג למד מתמטיקה בקינגס קולג' באוניברסיטת קיימברידג', שם פיתח את רעיון 'מכונת טיורינג', בניסיון לענות על שאלות העוסקות ביסודות המתמטיקה.
בשנים 1936–1938 למד באוניברסיטת פרינסטון שבארצות הברית, ובשנת 1938 השלים את הדוקטורט שלו וחזר למולדתו בריטניה, שם עבד במשרה חלקית בבית הספר לקידוד והצפנה.
עם תחילת המלחמה הוקמה בבריטניה יחידה גדולה לפיצוח צפנים. טיורינג התייצב בבלצ'לי פארק (Bletchley Park), מקום מושבה של יחידה זו, והצטרף למחלקת פענוח הצפנים של משרד החוץ הבריטי, יום אחרי שבריטניה הכריזה מלחמה על גרמניה הנאצית.
טיורינג צורף אל הצוות שעסק באחת המשימות הסודיות והחשובות ביותר במאמץ המלחמתי נגד גרמניה הנאצית: פענוח הצופן הצבאי הגרמני.
ה"אניגמה" היה שם הקוד של מכונת ההצפנה בה השתמשו הגרמנים על מנת להעביר הודעות בין כלל היחידות השונות – באוויר, בים וביבשה. המכונה, שהייתה בנויה על דיסקיות הצפנה, קודדה את הידיעות והפכה אותן לרצף של סימנים אקראיים, אותם ניתן לתרגם חזרה לטקסט המקורי רק באמצעות מכונת "אניגמה" נוספת.
על מנת לפענח את הצופן פעלו טיורינג ואנשי צוותו על בניית המחשב המודרני הראשון, שיוכל לפענח באמצעות חישובים מתמטיים את ההודעות המוצפנות.
בנוסף עסק צוותו של טיורינג בפיצוח צפנים נוספים של גרמניה ויפן. בין השאר הצליחו הבריטים לפצח את ה"אניגמה" של הצי, שהייתה מורכבת יותר מזו של חיל הרגלים. ב-17 בינואר 1940 הצליחו הבריטים לפענח לראשונה תשדורת של "אניגמה", ובאפריל 1940 הגיעו ליכולת לקרוא שדרים תוך 24 שעות ממועד שידורם. מכונת הפיענוח שפיתח טיורינג, שכונתה "בומב", מיכנה והאיצה את תהליך הפענוח של הודעות האניגמה המוצפנות.
פיצוח צופן האניגמה של הצי הנאצי העניק לצי הבריטי יתרון משמעותי הלחימה מול הגרמנים, וסייע רבות לעמידה של בריטניה בתקופה הקשה של מתקפת הצוללות הגרמניות על שיירות הסיוע מאמריקה, ובעיקר התברר כאחד הגורמים לניצחון בעלות הברית במלחמה, זאת מאחר ולגרמנים לא נודע כי קוד האניגמה פוצח במשך שנים.
זכה לחנינה מהמלכה אליזבט
על אף העובדה שהומוסקסואליות הייתה עבירה פלילית בבריטניה של אותה עת, טיורינג מעולם לא הסתיר את עובדת היותו הומוסקסואל. בשנת 1952, לאחר שהתגלה כי טיורינג נמצא במערכת יחסים עם בחור צעיר, הוא נאסר והורשע בהומוסקסואליות, ובית המשפט אפשר לו לבחור בין עונש מאסר לבין סירוס כימי – "טיפול הורמונלי לדיכוי ההומוסקסואליות". טיורינג בחר לעבור את הטיפול ההורמונלי ובמשך הזמן שלאחר מכן אולץ לקבל אסטרוגן לדיכוי החשק המיני.
כעבור שנתיים, שבועיים לפני יום הולדתו ה-42, ב-7 ביוני 1954, ככל הנראה בעקבות השינויים הפיזיים שנגרמו לגופו בשל הטיפול, החליט טיורינג לשים קץ לחייו. על פי ממצאי המשטרה, טיורינג הזריק ציאניד לתפוח ונגס בתפוח המורעל, בדומה לסיפור שלגיה ושבעת הגמדים שהיה אהוב עליו. התפוח הנגוס נמצא לצד גופתו של טיורינג, ולפי אחת השמועות הוא היווה את ההשראה ללוגו של חברת אפל, כמחווה לטיורינג שנחשב לאבי תורת המחשב.
בשנת 2009 נפתח בבריטניה קמפיין שדרש מראש הממשלה דאז, גורדון בראון, להביע התנצלות רשמית על מה שנעשה לאלן טיורינג. בעקבות הקמפיין התנצל בראון התנצלות רשמית ופומבית "בשם ממשלת בריטניה, וכל מי שבזכות עבודתו של אלן חי בחופש", אמר על היחס המחריד שנהגו השלטונות הבריטים כלפי טיורינג. בהצהרה הכיר בראון בטיורינג כקורבן המפורסם ביותר של ההומופוביה בבריטניה וכתב, "אין זו הגזמה לומר שבלעדי תרומתו יוצאת הדופן, ההיסטוריה של מלחמת העולם השנייה הייתה יכולה להיות מאוד שונה. הוא אחד מהיחידים שניתן להצביע על תרומתם האישית לשינוי תוצאות המלחמה. התודה העצומה שאנו חייבים לו הופכת את היחס הבלתי אנושי שלו זכה לנורא אף יותר".
בשנת 2012 זכה המדען הבריטי לכבוד מיוחד כאשר רשות הדואר המלכותית של הממלכה המאוחדת הוציאה בול לזכרו במסגרת סדרת הבולים "עשרה בריטים דגולים".
בשנת 2013 הובילו פעילי זכויות להט"ב, בתמיכה של פעילי זכויות אדם ומדענים, בהם פרופ' סטיבן הוקינג, קמפיין לטיהור שמו של טיורינג, שכאמור הורשע כעבריין מין רק בשל היותו הומו. בעקבות הקמפיין חתמה המלכה אליזבת השנייה על כתב חנינה שלאחר המוות, ובכך נמחק לחלוטין הרישום הפלילי של המדען. החנינה שניתנה לטיורינג היא צעד יוצא דופן בממלכה המאוחדת, זאת כיוון שנהוג לחון בדיעבד אדם שמת רק כאשר מתברר שהוא באמת היה זכאי מהעבירה בה הורשע.
כריס גריילינג, שכיהן כשר המשפטים בזמן הענקת החנינה, הסביר כי הצעד יוצא הדופן של חנינה לאדם שעבר על החוק שהיה נהוג בזמנו נובע מ"דרישת הצדק הטבעי". "אלן טיורינג ראוי להיזכר בזכות תרומתו המדהימה לניצחון על הנאצים ולא כאזרח מורשע בעבירה פלילית. הרשעתו בגין הומוסקסואליות הייתה נחשבת כיום למעשה של עוול ואפליה. על כן דרישת הצדק הטבעי היא לטהר את שמו. החנינה היא הוקרה ראויה לאדם דגול ויוצא דופן".
פסלו של טיורינג יושב על ספסל ואוחז בתפוח מורעל, מוצב עד היום בגני סאקוויל שבגיי וילג' במנצ'סטר, הקרובים לפארק תעשיות המדע של מנצ'סטר, כסמל לשילוב בין הזיקה של טיורינג למדע ולהיותו קורבן הומופוביה.