>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

בדומה לישראל, השירות הצבאי בטורקיה הוא שירות חובה לכל הגברים במדינה. בשונה מצה"ל, הומואים בצבא טורקיה יכולים להשתחרר משירות צבאי אם הם "מוכיחים" כי הם הומוסקסואלים. בריאיון שהעניקו חיילים הומואים טורקים לרשת BBC, עולה כי מדובר בהליך משפיל ולא פשוט כלל.

חיילים טורקים (צילום: Burak Kara, GettyImages IL)
לא פשוט לצאת משם - גם אם אתה הומו. חיילים בצבא טורקיה|צילום: Burak Kara, GettyImages IL

"שאלו אם אני אוהב בגדי נשים"

"הם שאלו אותי מתי קיימתי יחסים אנאליים בפעם הראשונה, מתי עשיתי סקס אוראלי ובאילו צעצועים שיחקתי כילד", מספר אחמט לרשת הבריטית. "הם 'התעניינו' אם אני אוהב כדורגל, אם אני לובש בגדי נשים או משתמש בבושם נשי", הוא מספר. "היה לי זקן של כמה ימים בהם לא התגלחתי. בכלל, אני טיפוס גברי. הם אמרו לי שאני לא מתאים ל'הומו הטיפוסי'".

הצעיר הטורקי בשנות השערים לחייו, סיפר לגורמים בצבא הטורקי על נטיותיו המיניות כבר בשלב הראשון של הבדיקות הרפואיות. מייד לאחר מכן הוא התבקש להמציא תמונה בה הוא לבוש בבגדי אישה. "סירבתי, אך הצעתי להם הצעה אחרת: תמונה של מתנשק עם בחור אחר. הם הסכימו". הוא עדיין ממתין ל"תעודה הוורודה" שתשחרר אותו משירות צבאי, לאחר שבקשתו האחרונה נדחתה. לדעתו, משום שסירב להופיע בבגדי נשים.

"הצגתי תמונות במיטה מקיים יחסי מין עם גבר"

חייהם של חברי הקהילה הגאה בטורקיה השתפרו מאד בשנים האחרונות. לאחרונה נראים יותר ויותר בתי קפה וברים בערים הגדולות, אנקרה ואיסטנבול, ורק בשנה שעברה התקיים מצעד הגאווה הגדול ביותר אי פעם – מחזה לא שגרתי במדינה מוסלמית.

מצעד הגאווה טורקיה (צילום: AFP, GettyImages IL)
תמונות ממצעד הגאווה האחרון באיסטנבול|צילום: AFP, GettyImages IL
ובכל זאת, ואף על פי שאין חוקים רשמיים נגד הומוסקסואליות, הומואים אינם רצויים בצבא ועליהם "להוכיח" את נטייתם המינית בשלל פרוצדורות מביכות ומשפילות, על מנת להשתחרר משירות צבאי.

גוקהאן, גבר טורקי שהשתחרר משירות צבאי בשנות ה-90, מספר כי תמיד פחד מרובים ומנשק. בנוסף, הוא חשש מהצקות ומאלימות עקב נטיותיו המיניות. כעבור שבוע בלבד בצבא, הוא אזר את האומץ וסיפר למפקד שלו על נטיותיו המיניות. על מנת להשלים את משימתו לעזוב את הצבא, הצטייד גוקהאן מבעוד מועד בתמונות שלו מקיים סקס עם גבר אחר. "שמעתי שזו הדרך היחידה באמצעותה אוכל להשתחרר מהשירות הצבאי, הוא מספר בכתבה. "הבנתי כי חובה לראות את הפנים שלי בתמונות, והיה עליי להיות הצד הפאסיבי ביחסי המין".

התמונות, כצפוי, סיפקו את הגורמים הצבאיים ששחררו את גוקהאן משירות בצבא טורקיה, אך ההשפלה והפחד נותרו בעינם. "יש בידיהם התמונות שלי. הם יכולים לעשות בהם שימוש, להראות אותם להוריי, למשפחתי, לכפר בו אני חי".

הומואים אחרים מספרים, כי דרישות הצבא ל"הוכחה בדבר נטייה מינית הומוסקסואלית", משתנה ממפקד למפקד ומרופא לרופא. יש הדורשים "מבחן אישיות" בלבד בעוד אחרים מבקשים הוכחות ברורות יותר.

"הומואים מחוץ לארון יגרמו לבעיות משמעת"

ארמגא קולוגרו, מפקד שפרש מהצבא הטורקי, אישר את הדברים ל-BBC. "הומואים מחוץ לארון בצבא הטורקי יגרמו לבעיות משמעת. בלתי אפשרי לספק שירותים נפרדים, חדרי שינה נפרדים ואזורים שונים לאימונים", אמר. "במידה והומואים מעוניינים לשרת בצבא, הם יכולים – מבלי לחשוף את זהותם המינית", הוסיף.

מדיניות זו בדומה לשיטה "לא נשאל – אל תספר", אשר הונהגה בארה"ב במשך 17 שנה, זכתה לביקורת רבה ושונתה לפני מספר חודשים. "בשעה שמישהו בוחר לצאת מהארון ולספר שהוא הומו, על הצבא לעשות את הבדיקות הנדרשות על מנת להוכיח שהוא אכן הומו. זאת על מנת למנוע מצב בו גברים מתחמקים משירות צבאי בתירוץ זה", מדגיש קולוגרו. יחד עם זאת, ולמרות שהמציאות החברתית והסטיגמה השלילית ביחס להומואים בטורקיה היא כזו שסביר כי גברים סטרייטים ימנעו מלהגדיר עצמם כהומואים רק על מנת להשתמט מהשירות הצבאי, עדיין נדרשים הומואים לעבור את מסכת ההשפלות.

בניגוד לקולגורו ולמפקדים רבים בצבא הטורקי, נשמעים גם קולות אחרים של שפיות. רופאים פסיכיאטרים טוענים ללחץ עצום מצד מפקדים, הדורשים מהם "לאבחן הומוסקסואליות", בשעה שלא באמת ניתן לאבחן נטייה מינית כזו, מעבר לפרקטיקה עצמה. "הרופאים נתונים תחת לחוץ עצום מצד המפקדים הדורשים אבחון, והם מצייתים להוראות למרות שלא ניתן באמת לאבחן זהות מינית בדרכים הללו", סיפר פסיכיאטר באחד מבתי החולים הצבאיים ל-BBC. "מבחינה רפואית זה בלתי אפשרי, שלא לדבר על הפן המוסרי הבעייתי".

מתקשים למצוא עבודה

ובכל זאת, גוקהאן מדגיש כי הוא מרוצה מהתעודה הוורודה שקיבל, עליה כתוב: "הפרעה פסיכו-סקסואלית, ובסוגריים "הומוסקסואליות".

אך אליה וקוץ בה. אותה תעודה מגבילה הומואים רבים במציאת עבודה, זאת משום שמעסיקים רבים נוטים לבדוק את עברו הצבאי של המועמד לתפקיד, ויש הפונים ישירות לצבא. כך קרה גם לגוקהאן בעבר, כאשר אחד ממעסיקיו הקודמים בירר על אודות עברו הצבאי, ומשגילה כי השתחרר על "סעיף הומוסקסואליות" החל להציק לו ולהטרידו.

בתי החולים בטורקיה עדיין מגדירים הומוסקסואליות כמחלה, בהסתמך על ה-DSM, ספר האבחנות הפסיכיאטריות האמריקאי, הלא מעודכן משנת 1968. זאת למרות שמרבית המדינות, ובהן ישראל, נוהגות על פי הספר המעודכן משנת-1973, אשר הוציא את ההומוסקסואליות מהספר כהפרעה נפשית או כמחלה.

>> הקהילה הגאה נגד צה"ל

>> הנשיקה הלסבית הראשונה בצבא ארה"ב

>> חיילים בצבא ארה"ב יכולים לצאת מהארון