מחקר חדש שפורסם בימים האחרונים מצא כי ילדים הומואים, ביסקסואלים וטרנסג'נדרים נמצאים בסיכון גבוה יותר לסבול מהשמנת יתר או מהפרעות אכילה. במחקר, שפורסם בכתב העת היוקרתי JAMA Pediatrics, השתתפו בין השנים 2016-2018 כ-12,000 ילדים אמריקאים, אותם שאלו החוקים מאוניברסיטת מרילנד על גילם, נטייתם המינית, המוצא שלהם, מצבם הכלכלי-חברתי, משקלם והרגלי האכילה שלהם.

ההורים של משתתפי המחקר עקבו אחרי שינויי הגובה והמשקל של ילדיהם, תיעדו את הנתונים והעבירו לצוות המחקר. בסיום תקופת המחקר, נערכו ראיונות אבחנתיים על מנת לאתר הפרעות אכילה. על סמך הממצאים, הגיעו החוקרים למסקנה כי ילדים וילדות המגדירים עצמם על הקשת הלהט"בית נוטים לסבול יותר מהשמנה בהשוואה לשאר הילדים.

למעשה, 1.6 אחוזים מהנשאלים (כ-190 ילדים) השיבו שהם מגדירים את עצמם כחד מיניים, דו מיניים, טרנסג'נדרים או שאינם בטוחים לגבי הזהות המינית או המגדרית שלהם. על פי מסקנות החוקרים, אותה אוכלוסייה נמצאת בסבירות של פי 3.5 לסבול מאכילה מופרזת. מנגד, החוקרים לא מצאו קשר בין הנטייה המינית או המגדרית לבין הפרעות אכילה. ממצא נוסף שעלה במחקר היה קשור למוצא האתני של הילדים. על פי החוקרים, ילדים שחורי עור, אסייתיים והיספאנים סבלו יותר מהשמנה בהשוואה לילדים לבנים בני גילם.

השמנת יתר אצל ילדים (צילום: Elizaveta Galitckaia, Shutterstock)
צילום: Elizaveta Galitckaia, Shutterstock

החוקרים סייגו את הממצאים והסבירו כי הילדים עוד לא גיבשו לגמרי את הזהות המינית והמגדרית שלהם, ולכן ייתכן והתוצאות עשויות להשתנות בהמשך. כמו כן, ממליצים החוקרים לרופאים לערוך מעקבים ולנסות ולזהות הפרעות אכילה או השמנת יתר בקרב מתבגרים, המגדירים את עצמם כחד מיניים, דו מיניים או טרנסג'נדרים. בנוסף, הם המליצו לבצע מחקר נוסף על קבוצה גדולה יותר של להט"בים, כדי להבין את הסיבות שגורמות לאותה אוכלוסייה לסבול מהשמנה. 

על פי דו"ח של המכון הלאומי לחקר מדיניות הבריאות בישראל בשנת 2018, 6.9 אחוזים מהילדים בני 7 סבלו מהשמנה. אמנם מדובר בירידה בהשוואה לשנים 2016 ו-2017, אולם הערכה שבשנה הבאה יהיה זינוק חד בשיעור הילדים הסובלים מהשמנה בגלל מגפת הקורונה, שלא תרמה להרגלי האכילה שלהם. על פי סקר שנערך בארצות הברית, העלייה הממוצעת של הילדים בניו יורק מוערכת ב-4.5 קילוגרם בממוצע במהלך הסגרים בשנת 2020. נתונים נוספים מהשנים האחרונות מצאו כי אחד מכל חמישה ילדים בארה"ב מאובחנים עם השמנת יתר, למרות תוכניות לאומיות שניסו בשנים האחרונות לטפל בבעיה.   

ד''ר רז הגואל (צילום: רויטל טופיול,  יח
"יש חשיבות מכרעת לזיהוי וטיפול רפואי מוקדם בהשמנה כבר מגיל צעיר". ד"ר רז הגואל |צילום: רויטל טופיול, יח"צ

"ב-20 השנים האחרונות, השכיחות של ילדים ובני נוער עם עודף משקל והשמנת יתר הוכפלה", מסביר ד"ר רז הגואל, רופא מומחה והמנהל של המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה. "ידוע כיום, שכ- 90% מהמתבגרים המתמודדים עם השמנה עלולים לסבול מהמחלה גם כמבוגרים, ולהימצא בסיכון גבוה לפתח סיבוכים נלווים כגון סוכרת, דיכאון, מחלות לב ותחלואות נוספות. לכן, יש חשיבות מכרעת לזיהוי וטיפול רפואי מוקדם בהשמנה כבר מגיל צעיר. תהליך הטיפול, בייחוד באוכלוסייה זו, צריך להיות מותאם אישית, קשוב ורגיש, המעניק מקום בטוח ומקבל, נותן מענה גם לצרכים הפיזיים וגם לצרכים הרגשיים של המטופלים הצעירים, ועוזר להם לשמור על תוצאות התהליך גם לטווח הארוך".