מנהל המזון והתרופות האמריקאי, ה-FDA, מבקש מהציבור להפסיק לרכוש ולצרוך פופרס, זאת לאחר שחלה עלייה במספר הדיווחים על מקרי מוות ואשפוז בעקבות שימוש ב"סם המסיבות" הפופולרי. 

"ה-FDA ממליץ לצרכנים לא לרכוש או להשתמש ב'פופרס', אשר עלול לגרום להשפעות בריאותיות שליליות חמורות ואף למוות", נכתב בהודעה שפורסמה ברשתות החברתיות. "המוצרים משווקים בתור מסירי לק לציפורניים בבקבוקונים קטנים המכילים בין 10-40 מ"ל, אבל נצרכים לרוב בשאיפה למטרות פנאי". 

בנוסף, ציין ה-FDA מספר שמות של מותגים מוכרים: Jungle Juice, Extreme Formula, HardWare, Quick Silver, ו-Super RUSH. 

פופרס (צילום: wikipedia)
פופרס|צילום: wikipedia

מנהל המזון והתרופות הבחין במקרים רבים בהם אושפזו בבתי החולים גברים אשר סבלו מכאבי ראש חמורים, סחרחורות, עלייה בטמפרטורת הגוף, קשיי נשימה, ירידה קיצונית בלחץ הדם וגם בעיות ברמת החמצן בדם. בנוסף, חלה עלייה נוספת במוות ומוות מוחי כתוצאה משאיפה של "פופרס". 

המידע שמפרסם ה-FDA לא חדש, אבל ד"ר גל וגנר-קולסקו, מנהל מרפאת "כללית" גן מאיר ויו"ר החברה לרפואת להט"ב, מספר בשיחה עם mako כי האזהרה ככל הנראה מתפרסמת בעקבות מספר מקרים שהובילו למוות. עם זאת, הוא מבקש להדגיש כי מדובר בחומר שאסור לייבא לישראל וכי גם במרפאה הגאה הם נתקלים פעמים רבות באנשים שחווים נזקים חמורים בגלל שימוש בפופרס. 

"אנחנו פוגשים מטופלים עם פגיעה בעצב הראייה או פגיעה בלתי הפיכה בראייה", הוא מפרט. "החומר עצמו יכול לגרום למה שאנחנו קוראים המוליזה של כדוריות דם אדומות. הן מתפוצצות וזה גורם לנפילה משמעותית של המוגלובין - מה שנקרא אנמיה. מי שנמצא בסיכון מאוד גבוה אלו אנשים הסובלים ממחסור באנזים G6PD, מה שאנחנו מכירים בתור אלרגיה לפול. היו לי מטופלים שהיו זקוקים לאשפוז בעקבות זה". 

למרות הכל, השימוש בפופרס בישראל מאוד פופולרי. 
"אני תמיד אומר למטופלים שאם הם לוקחים מעוררי זקפה כמו ויאגרה ודומיהם, סיאליס ואפילו קמגרה, לא לגעת בפופרס בכלל. זו סכנת חיים ועלול לגרום למוות מיידי. גם למי שיש מחסור באנזים G6PD ממליץ לא לגעת בכלל, זה מאוד מסוכן. מי שבכל זאת מחליט להשתמש, אז כמה שפחות. ככל שהתדירות תהיה נמוכה יותר כך הנזקים יהיו נמוכים יותר".

פופרס מוכר כ"סם מסיבות" אשר נועד להגביר את ההנאה ביחסי מין. הוא נצרך לרוב בשאיפה דרך הנחיריים ומוביל לעוררות מינית מוגברת. שימוש בו גורם לשחרור השרירים, ביניהם שריר פי הטבעת, מה שהפך אותו לפופולרי בקרב גברים הומואים וביסקסואלים. 

ד
ד"ר גל וגנר-קולסקו

השימוש בפופרס הופך מסוכן ביותר כאשר נצרך בסמוך לתרופות המטפלות באין-אונות כמו ויאגרה, זאת משום שגם פופרס וגם ויאגרה גורמות לירידה בלחץ הדם. השילוב בין השניים עלול לגרום לעילפון, שבץ, התקף לב ומוות. הסיכונים הללו הובילו את קנדה להוציא מחוץ לחוק את המוצר ב-2013 והם כמעט הוצאו מחוץ לחוק בארצות הברית ב-2016.