המתיחות הגוברת בין רוסיה ואוקראינה לצד ההערכות כי בקרוב פוטין יפלוש למדינה, מעוררות דאגה רבה בקרב חברי וחברות הקהילה הגאה באוקראינה, החוששים לגורלם במידה והגרוע מכל יקרה. פלישה לאוקראינה, תקיפה רוסית או בתרחיש חמור יותר כיבוש חלקים מהמדינה הם אסון עבור העם האוקראיני, אך עבור להט"ב כל תרחיש כזה משמעותו חיסול החופש המועט שהיה להם וסיכון כל התקדמות שכבר הושגה. 

אוקראינה היא לא המקום הטוב ביותר באירופה עבור קהילת הלהט"ב, אבל בתמיכת הנשיא ולדימיר זלנסקי, שהכריז לצד נשיא ארה"ב ג'ו ביידן כי ילחם עבור זכויות הקהילה הגאה, היא הצליחה להשיג מספר הישגים משמעותיים. בין היתר: חוק המונע אפלייה נגד להט"ב בעבודה, זכויות טרנסג'נדרים, הקמת עשרות ארגונים גאים ברחבי המדינה וזכויות אימוץ לגברים יחידנים, בין היתר.  

מצעד הגאווה בקייב, 2021  (צילום: SERGEI SUPINSKY/AFP, GettyImages)
מצעד הגאווה בקייב, 2021|צילום: SERGEI SUPINSKY/AFP, GettyImages

עכשיו חברי וחברות הקהילה הגאה באוקראינה מביעים רצון להילחם עבור המדינה שלהם, אבל מודעים בכאב לעובדה שהמאבק לטובת זכויות להט"ב עלול להיעצר בקרוב. "אנחנו מוכנים להיאבק בתוקפנות - בנקודה הזו כולנו מאוחדים", אמר לני אנסום, מנכ"ל "גאווה בקייב", ל-PinkNews. "זה לא משנה מהי הנטייה המינית או הזהות המגדרית שלך, כולנו ביחד צועדים קדימה".

אנסום הסביר כי המתיחות בין המדינות משפיעה לרעה במיוחד על הקהילה הגאה באוקראינה. היסטורית, בזמן משבר או מלחמה, הפחד והתוקפנות שמתעוררות באזרחים מופנות כלפי קבוצות מיעוט, הנתפסות לעיתים קרובות כשעיר לעזאזל. מסיבה זו, אנסום חושש כי להט"ב עלולים לספוג את התוקפנות ולחטוף מכה קשה למאבק שלהם לשוויון זכויות, גם אם אוקראינה תצא כשידה על העליונה. 

אזרחית אוקראינית מתאמנת מחשש לפלישה רוסית (צילום: רויטרס)
אזרחית אוקראינית מתאמנת מחשש לפלישה רוסית|צילום: רויטרס

"מצד אחד, תנועת הלהט"ב האוקראינית מצליחה מאוד במאבק שלה", הוא מספר. "ספטמבר האחרון היה לנו מצעד מוצלח בו השתתפו אלפי אנשים ובערים הגדולות באוקראינה מתקיים מצעד שנתי. בכל המדינה פועלים 30 ארגונים גאים, אבל הקהילה עדיין מאוד מאוימת. עכשיו אנחנו רואים עלייה באיומים היומיומיים עליה".

אדוארד ריס, פעיל להט"ב נוסף מאוקראינה, מצהיר כי חברי וחברות הקהילה הגאה מוכנים להילחם עבור המדינה במידה ותפרוץ מלחמה, אך יחד עם זאת, הוא מודאג מפני אפליה בצבא. "יש הרבה להט"ב בצבא עכשיו, אבל אם תפרוץ מלחמה בכל האזור, תהיה יותר אפליה נגד להט"ב במערכת הצבאית. אם יש אפליה כרגע שאנחנו מודעים לה, במידה ותהיה קריאה להתגייסות יהיו יותר להט"ב בצבא וכפועל יוצא מזה יותר אפליה". 

חייל רוסי בתרגיל סמוך לגבול עם אוקראינה (צילום: רויטרס)
חייל רוסי בתרגיל סמוך לגבול עם אוקראינה|צילום: רויטרס


למרות זאת, להט"ב אוקראינים מביעים נכונות להתגייס ולהילחם עבור המדינה מתוך תחושת פטריוטיות, כך אמר מקסים פוטפוביץ', בכיר נוסף בארגון "גאווה בקייב". "אנחנו אוהבים את המדינה שלנו", אמר. "אנחנו נלחמים בכל יום עבור החופש שלנו, עבור חופש מרוסיה ועבור להט"ב באוקראינה. איך שאני רואה את זה, למאבק ברוסיה ולמאבק לטובת החופש שלנו יש הרבה במשותף"

מקסים טוען שרוב ההומופובים באוקראינה הם בעלי "עמדות פרו-רוסיות", התומכים בחוק "התעמולה ההומוסקסואלית" הרוסי, האוסר על כל קידום והפצת מידע על הקהילה הגאה בתקשורת ובבתי הספר, חוק לו אוקראינים רבים מתנגדים. "מה שאנחנו צריכים כרגע זה שהמדינה שלנו תבין שתמיד צריך לקדם זכויות אדם, לא משנה מה המצב של המדינה", אמר אנסום. "אנחנו צריכים את התמיכה של הקהילה הבינלאומית, שיכולה להפעיל לחץ על הממשלה והחברה באוקראינה לקדם זכויות אדם עבור כל המיעוטים, כולל להט"ב". 

מצעד הגאווה בקייב, 2021  (צילום: SERGEI SUPINSKY/AFP, GettyImages)
מצעד הגאווה בקייב, 2021|צילום: SERGEI SUPINSKY/AFP, GettyImages

המתיחות בין המדינות מעוררת דאגה רבה גם בקרב להט"ב אוקראינים שעזבו את המדינה, כמו בוגדן גלובה, אקטיביסט אוקראיני שחי בארצות הברית מאז 2016. לדבריו, כל אזור שיפול תחת שליטה רוסית יסכן יותר ויותר להט"ב והוא נותן כדוגמה את אלו החיים באזור חצי האי קרים, שנתון תחת שליטה רוסית. "זה אפילו מפחיד עוד יותר עבור להט"ב שחיים באוקראינה, כי הם מבינים שאם רוסיה תכבוש עוד אזורים המצב שלהם יהיה קשה יותר מאשר ברוסיה", אמר. "זה כמו מה שקורה בחצי האי קרים, שם להט"ב נאבקים לקבל שירותים בסיסיים".

רוסיה ואוקראינה נמצאות במלחמה מאז המהפכה האוקראינית ב-2014, בסיומה גורשה הממשלה הפרו-רוסית. אחרי העברת הכוחות הרוסים לגבול בשבועות האחרונים, הודיעה ארצות הברית כי תשלח 8,500 חיילים לאוקראינה במידה ותפרוץ מלחמה בין המדינות, כמו כן גם כוחות נאט"ו, המוכנים לתמוך בה עם ספינות ומטוסי קרב.