אחת התופעות שרובנו כבר שמענו עליה היא "כמסקס" - בינג' של מין מרובה משתתפים, לרוב עם הסם קריסטל מת', המכונה 'טינה': שאיפה אחת קטנה ממנה ולכאורה כל דאגותיך יוסרו, אתה קל כענן, עירני ומוכן, ומתעורר בך דחף בלתי נשלט להתרבות כמו שפן. כל חוסרי הביטחון, תעוקת המיעוטים והעכבות משתחררים לבינג' מופרע שיכול להימשך מספר ימים ללא שינה ומין כפייתי עם מספר רב של פרטנרים ככל הניתן. ימים ארוכים אלו נגמרים לרוב בקריסה לשינה טרודה עמוסת כדורים, שלאחריה דאון, עד לפעם הבאה.
"אנחנו בעצמנו תורמים למגיפה הקטלנית ביותר לגברים מאז משבר האיידס", אומר ד"ר דאלאס בראג, מומחה אמריקאי לגמילה מהתמכרות לקריסטל-מת' בסרטון שפרסם אחרונה ברשתות החברתיות. ד"ר בראג, שאת הדוקטורט שלו במנהיגות רכש באוניברסיטת צ'רלסטון, מכיר את חוויית ההתמכרות לסם באופן אישי, לאחר שכמעט איבד את חייו, משפחתו וכל כספו בעקבותיה. הוא יצא מזה, וכעת הוא מסייע לאחרים שנמצאים באותה בעיה.
הצגת פוסט זה באינסטגרם
בסרטון, שזכה לאלפי לייקים ונצפה קרוב ל-140 אלף פעמים, מסביר ד"ר בראג מדוע דווקא הומואים בגיל 55 ומעלה וצעירים גייז בגילאי 18-25 הם פלחי האוכלוסייה הצומחים ביותר בשימוש בסם הממכר, וכיצד הקהילה ההומוסקסואלית והגאה תורמת להרס הקהילה עם תרבות המקדשת נעורים, לצד קליקות חברתיות סגורות של אנשים שדומים אחד לשני.
"גברים בני 55 ומעלה בדיוק כעת פורשים לגמלאות", מסביר המומחה בראג בסרטון, "ובצאתם אל 'השוק' הם מרגישים נשכחים, בלתי נראים וזנוחים על ידי תרבות המיינסטרים ההומואית. מהר מאוד הם מבינים שאם הם יציעו 'טינה' פתאום רואים אותם - גברים חתיכים וצעירים, שלרוב מתעלמים מהפרופילים שלהם באפליקציות ופתאום מאמצים תסביך אב".
ד"ר בראג ממשיך ומתאר בסרטון כיצד הפלח המבוגר באוכלוסיית ההומואים סוף סוף מוצאים את הערך העצמי שלהם באמצעות הסם, וחווים את ההתנסויות המיניות שעליהן הם רק היו יכולים לחלום בעבר, והפרישה שלהם הופכת להיות מנגנון פיצוי על 'זמן שאבד'.
"לעומתם", ממשיך ד"ר בראג להסביר באנגלית רהוטה, "הדור הצעיר בגילאי 18-25, אלו שגדלו עם הייצוגים של כל הפנטזיות שלהם, שבהן צפו בטלפונים שלהם בכף ידם, פיתחו נראטיב של מין שאינו מציאותי". עוד הוא מוסיף כיצד הם צופים בסרטוני מין של גברים שעושים מין כאשר הם בעצמם משתמשים בסם ולכן "הם יכולים למצוא את מה שהם חושבים שהם רוצים רק דרך החוויה של הסם – ואם דאדי יספק את זה בחינם – בואו ננצל אותו".
לבסוף, מסיים ד"ר בראג את הסרטון בתיאור כיצד מרכזי הטיפול ברחבי המדינה מתמלאים במטופלים שהם חלק מקבוצות הגיל הללו, וכי הקהילה הקווירית פשוט יושבת בשקט בצד "ומתנערת מראשי המת' המגעילים האלה - וזה חייב להיפסק". "אלו גברים אמיתיים, עם בעיות נפשיות אמיתיות וחיים אמיתיים, אז בואו נתחיל את הדיון הזה, שאינו עוסק בהתמכרות, אלא דווקא במצב של הקהילה שלנו, ומה שאנחנו מייצגים ומה שאנחנו מתירים".
הצגת פוסט זה באינסטגרם
העמותה הבריטית שנלחמת בכמסקס בגריינדר
יש מי שעושים הכל כדי להילחם במגפת הכמסקס ולצמצם את התופעה ככל הניתן. באנגליה, למשל, ישנם ארגונים שונים המציעים סיוע ועזרה מקצועית לגברים הומואים בהתמודדות עם התמכרות לסמים, וספציפית לגברים המתמודדים עם התמכרות ל'כמסקס'. אחד מהארגונים הללו הם 'קונטרולינג כמסקס' – ארגון צדקה בריטי המציע תמיכה בנושא בחינם עם מידע מהימן, מפגשי תמיכה אנונימיים אונליין אחד על אחד והכשרה למטפלים מקצועיים בתחום.
שותף מייסד ומנכ"ל הארגון, איגנסיו לבאיין דה אינזה, שיתף כי חווית ההתמכרות לכמסקס לא זרה לו. היא כללה דרך חתחתים שאותה שרד בקושי, בשילוב סם נוסף שזורע הרס בקהילת ההומואים, GHB, או בכינויו בארץ 'סם האונס', אשר גורם להתקפים פסיכוטיים ופעמים רבות בקלות מאוד גם למוות מיותר ממנת יתר.
"לאחר שחוויתי בעיות קשות עם כמסקס בעצמי, כשאני סובל מתלות חמורה ב-GHB, ואחרי שימוש יום-יומי בטינה וחומרים אחרים, משנת 2008 אני עובד ללא לאות בתמיכה בגברים הנאבקים עם כמסקס, סביב נושאים כמו בידוד, הומופוביה, טראומה, ערך עצמי נמוך, קושי עצום בקיום יחסי מין או כל סוג של אינטימיות שלא תחת השפעת סמים, HIV, ועוד", סיפר דה אינזה ל-mako בשיחת זום.
הצגת פוסט זה באינסטגרם
דה אינזה ממשיך ומתאר כיצד משנת 2019 הוא משתף פעולה עם אפליקציות דייטינג כמו גריינדר וסקראף על מנת לאתר גברים המתמודדים עם התמכרות לכמסקס ולסייע להם אונליין. "אלו הן הפלטפורמות שרוב הגברים המחפשים כמסקס פועלים בהן, אז זה רק הגיוני להתחיל שם", הוא תורם מניסיונו העשיר.
לדבריו של דה אינזה, גברים רבים מביעים חשש לפנות לטיפול בשל הפרנויה המלווה לשימוש בסמים הללו, ולכן עלה צורך מרכזי ביכולת לקבל ייעוץ בצורה אנונימית לחלוטין. חשש נוספים שעלו בקרב המטופלים היה הסטיגמה האיומה שיש על המשתמשים, ולכן הוא החליט לייסד את הארגון 'קונטרולינג כמסקס'. דה אינזה מוסיף בשיחה ומספר כי הייעוץ והתמיכה האנונימית אונליין הוכיחו את עצמם יותר אפקטיביים מאשר התמיכה המסורתית בנפגעים מהתופעה.
"צוקר אומר: 'להיזהר לשמור'"
תופעת הכמסקס לא דילגה על קהילת ההומואים בישראל ולאחרונה, בעקבות מספר מקרים טרגיים שבהם גברים הומואים הלכו לעולמם בטרם עת כתוצאה מצריכה סמים או סיבוכים הקשורים לסמים, הנושא מוצף ביתר שאת. בתקופה האחרונה החל להתעורר מחדש שיח בקהילה הגאה סביב הסם הסינטטי הממכר MMC, המכונה גם "ממסי" או "דוקטור", שלפי הדיווחים האחרונים נפוצו בעיר זיופים שלו המכילים חומרים דומים לאלו שצרכו מחבלי חמאס שימוש ב-7 באוקטובר.
התופעה עד כדי כך נפוצה שברשתות החברתיות פורסמו יוצרי תוכן שונים סרטונים המזהירים מפני השימוש בסם, ונדמה כי הם אפקטיביים יותר מכל קמפיין נגד שימוש בסמים שנראה בשנים האחרונות. אחד הסרטונים הללו, קליפ היתולי והומוריסטי המשלב בינה מלאכותית, תחת השם "סאטלות של אלכסנדר מוקדון", צבר כבר למעלה מ-21 אלף לייקים באינסטגרם ו-370 אלף צפיות. קליפ בינה מלאכותית נוסף, שיצר עודד טרטמן וזכה ליותר מ-50 אלף צפיות במספר ימים, מציג בין היתר את ראש הממשלה בנימין נתניהו מבקר את המשתמשים הזומבים בבית החולים ואת המפיק המוזיקלי עופר ניסים לצד שלט "עצור".
הצגת פוסט זה באינסטגרם
"ממסי תמיד היה השטן, עכשיו מסתבר שהוא גם נשק ביולוגי. כדי להמתיק את הגלולה (או האבקה) הקלדתי מילה במילה את מה שד"ר רועי צוקר אמר בסרטון שלו, וביקשתי מהצ'ט שיעביר לי את המסר הקשה הזה בצורה הומוריסטית של שיר בחרוזים", מספר טרטמן בשיחה עם mako על תהליך היצירה. "מידע שמועבר באמצעות הומור מאפשר לאנשים לאנשים להתמודד עם נושאים מפחידים בסביבה בטוחה יותר".
ואילו מענים יש בתל-אביב? במסגרת מטר"א (מוקד טיפול ראשוני אבחוני לנפגעי התמכרויות) של העירייה קיימות תוכניות המיועדות לקהל יעד להט"בי המתמודד עם התמכרויות לחומרים או התנהגויות, אך לא הוקצו משאבים באופן ייעודי לגברים הומואים הנאבקים בהתמכרות ספציפית לכמסקס. "השירות פועל מטעם עיריית תל אביב-יפו ומשרד הרווחה בשיתוף האגודה למען הלהט"ב. מרכז מטר"א להט"ב ממוקם בצפון הישן של תל אביב ומהווה שירות אזורי לתושבי תל אביב-יפו והסביבה".
המרכז מיועד לאוכלוסייה הגאה הבוגרת (18 ומעלה) ומספק מענים לפונים על רצף שימוש בחומרים פסיכו-אקטיביים (סמים, אלכוהול וכד') או התנהגויות מתמכרות (מין, אכילה, פורנו, אפליקציות וכד'). כל מי שחש תלות, קושי תפקודי או מצוקה נפשית ומבקש להשיב שליטה ובחירה בחייהם יכול לפנות ולבקש סיוע.
הצגת פוסט זה באינסטגרם
המרכז מציע מרחב טיפולי של אנשי מקצוע (עובדים ועובדות סוציאליות ומדריכים טיפוליים) בעלי ניסיון בתחום. הטיפול מתמקם במפגש שבין גישות טיפול בסוגיות הקשורות לזהות מינית ומגדרית, לבין גישות טיפול המתמקדות בהתמכרויות (התנזרות מלאה ומזעור נזקים). ייחודיות המרכז היא בתהליך אבחון ובניית תוכנית טיפולית ייחודית עבור כל פונה המותאמת לצרכי המטופל, זאת מתוך הבנה כי להט"ב רבים לא רואים עצמם מכורים, חרף תחושת קושי בדפוסי התנהגות. לכן מותאמת התוכנית הטיפולית בין הפסקה מוחלטת של השימוש ובין גישה "מזעור נזקים", אשר שמה דגש על הפחתת השימוש והשבת אלמנט השליטה והבחירה בחיים לצד השימוש.
"השירות מציע טיפול פרטני או קבוצתי, ליווי בשלבים האמביוולנטיים, סיוע בכניסה לתהליכי גמילה, סיוע בהתארגנות, תיווך לשירותים וארגונים רלוונטיים, מיצוי זכויות, השתלבות במסגרות הכשרה, שיקום תעסוקתי, השתלבות קהילתית וחברתית ועוד. כל המטופלים מטופלים תחת חיסיון וקהל היעד נחשף לשירות העירוני דרך פרסום באתר העירוני, חבר מביא חבר, נוכחות של היחידה במצעדי הגאווה, נוכחות של מדריך היחידה בפגישות-אן-איי והרצאות בפורומים של אנשי מקצוע והקהילה", נמסר מטעם העירייה. כמו-כן, מבחינת סיוע ראשוני ניתן לפנות לקו הקשב שמפעילה האגודה למען הלהט"ב.