התובע הראשי של בית הדין הפלילי הבין-לאומי בהאג (ICC), כרים אסד אחמד קאן, ביקש לפני מספר ימים לעצור שני בכירים במשטר הטאליבן באפגניסטן בשל "רדיפות חסרות תקדים, בלתי מתקבלות על הדעת ומתמשכות" של להט"ב במדינה, בנוסף להחמרת והקצנת האי-שוויון מגדרי באפגניסטן. 

חאן הודיע ביום חמישי כי בית הדין הפלילי הבין-לאומי הגיש שתי בקשות לצווי מעצר נגד המנהיג העליון הטליבאן, הייבתוללה אח'ונדזאדה, ונגד נשיא בית המשפט העליון במדינה עבדול חכים חקאני. על פי צווי המעצר, השניים "נושאים באחריות פלילית לפשע נגד האנושות על רקע רדיפה מגדרית". 

על פי בית הדין, השניים אחראים "באופן פלילי" לרדיפות נגד נשים ונערות אפגניות, כמו גם נגד אלו שהטליבאן מחשיב כמי שלא "עומד בציפיות האידיאולוגיות שלהם בנוגע לזהות או ביטוי מגדרי" ואנשים אשר "נתפסים כבעלי ברית של נערות ונשים". 

בפוסטר: המנהיג העליון הטליבאן, הייבתוללה אח'ונדזאד (צילום: WAKIL KOHSAR/AFP, GettyImages)
בפוסטר: המנהיג העליון הטליבאן, הייבתוללה אח'ונדזאדה|צילום: WAKIL KOHSAR/AFP, GettyImages

צווי המעצר מבוססים על ראיות מגוונות הכוללות עדויות מומחים ועדים, צווים רשמיים, דוחות פורנזיים, הצהרות של החשודים עצמם ושל נציגי טליבאן אחרים וחומרי שמע ווידאו. "הרדיפות כוללות שלילית זכויות יסוד רבות של הקורבנות, בניגוד לחוק הבינלאומי, כולל להזכות לשלמות גופנית ואוטונומיה, לחופש התנועה והביטוי, לחינוך, לחיי משפחה ופרטיות וחופש ההתקהלות", אמר חאן במסגרת צו המעצר על אי-שוויון מגדרי באפגניסטן. 

גם קהילת הלהט"ב מוזכרת בצו המעצר, ועל פי הארגון הבינלאומי לזכויות להט"ב ILGA WORLD (שלאחרונה השעה את חברותה של האגודה למען הלהט"ב הישראלית) מדובר בפעם הראשונה שבה הקהילה הגאה מוזכרת במפורש בצו מעצר של בית הדין הפלילי הבין-לאומי. 

מאז השתלט על הטליבאן על אפגניסטן מחדש באוגוסט 2021, ארגוני זכויות אדם וקבוצות נשים ולהט"ב מותחים ביקורת חריפה ומתריעים על הידרדרות מתמדת של מצב הזכויות במדינה, שאותו הם מגדירים "אפרטהייד מגדרי". זכויות נשים מצטמצמות באופן מתמיד ונאסר עליהן ללמוד, לבקר בפארקים, לצאת מהבית ללא מלווה, לקרוא, לשיר או אפילו לדבר בפומבי בשל "הפיתוי" בקול הנשי. 

טאליבן אפגניסטן נשים (צילום: MOHSEN KARIMI, getty images)
צילום: MOHSEN KARIMI, getty images

חברי וחברות הקהילה הגאה במדינה מתמודדים על רדיפה אינטנסיבית ומערכתית. הומוסקסואליות נמצאת מחוץ לחוק והעונש עליה הוא מוות, קרוסדרסינג מוגדר בתור עבירה על החוק והטליבאן אף מעודד רצח על רקע כבוד המשפחה.

בספטמבר האחרון השחקנית מריל סטריפ אמרה בעצרת הכללית של האו"ם בניו-יורק כי אפילו "לחתולים וסנאים יש יותר זכויות מאשר לנשים באפגניסטן". "חתולה יכולה לשבת על המדרגות הקדמיות שלה ולהרגיש את השמש על פניה. היא יכולה לרדוף אחרי סנאי בפארק. לסנאי יש יותר זכויות מאשר לילדה באפגניסטן היום, כי הפארקים הציבוריים נסגרו לנשים ונערות על ידי הטליבאן". 

ג'וליה אהרט, מנכ"לית ארגון הלהט"ב העולמי ILGA, התייחסה להוצאת צווי המעצר נגד בכירי הטליבאן. "זהו צעד פורץ דרך שבית הדין הפלילי הבין-לאומי מכיר בקהילות שלנו בין הקורבנות והניצולים של הפשעים הנוראיים ביותר ותוצאותיהם, ומכיר בזהות מגדרית וגם ביטוי מגדרי כמניע להפרות זכויות אדם. צווי המעצר הללו שופכים אור על הפרות זכויות אדם המתועדות זמן רב על ידי החברה האזרחית, ושכעת העולם אינו יכול להתעלם מהן".