נציג מטעמה של פיפ"א נאלץ להתערב אתמול (ראשון) במהלך מסיבת עיתונאים של נבחרת מרוקו בכדורגל נשים לקראת משחקי גביע העולם, זאת לאחר שעיתונאי הפנה לקפטנית הנבחרת ר'יזלאן שיבאק שאלה "לא אתית" על ספורטאים להט"ב במרוקו, מדינה בה הומוסקסואליות נמצאת מחוץ לחוק.
הקפטנית המרוקאית שיבאק הופיעה נרגשת בפני כלי התקשורת, שכן מדובר באירוע היסטורי עבורה ועבור מדינתה: מרוקו מגיעה למשחקי גביע העולם בכדורגל נשים כשהיא המדינה הערבית הראשונה שעושה זאת, ומביאה איתה גם את השחקנית נוהילאת בנזינה, שהפכה הבוקר לשחקנית הראשונה בטורניר שעולה למגרש עם חיג'אב.
אלא שעל ההתרגשות העיבה התקרית המדוברת, במהלכה הפנה אליה עיתונאי של ה-BBC שאלה שנויה במחלוקת: "אנחנו יודעים שבמרוקו זה לא חוקי לנהל מערכת יחסים גאה, האם יש שחקניות לסביות בקבוצה שלך ואיך זה מרגיש עבורן?".
את המבטים המופתעים של נציגי נבחרת מרוקו היה קשה לפספס, אבל עוד לפני ששיבאק התחילה לחשוב איך היא מתחמקת באלגנטיות מהשאלה, מיהר נציג מטעם פיפ"א לדחות את העיתונאי ולהזכיר לכל הנוכחים בחדר שאסור להם לשאול שאלות פוליטיות. למרות שהשאלה נדחתה, דווח כי העיתונאים שנכחו במקום היו בהלם מהסיטואציה, זאת משום שהשאלה סיכנה את הביטחון של שחקניות הנבחרת, שכן מערכות יחסים חד-מיניות במרוקו אסורות על פי חוק והעונש יכול להגיע לעד שלוש שנות מאסר.
Vor dem Spiel gegen Deutschland wurde Marokkos Kapitänin Ghizlane Chebbak gefragt, ob es homosexuelle Spielerinnen im Team gibt und wie es ihnen in ergeht - homosexuelle Handlungen sind in Marokko illegal. Eine FIFA-Sprecherin wies die Frage als "politisch" ab.#FIFAWWC #GERMAR pic.twitter.com/olvc9j1Q6b
— Deutschlandfunk Sport (@DLF_Sport) July 24, 2023
"אחד הכתבים כאן שאל ישירות אם יש שחקניות לסביות בנבחרת המרוקאית, בהתחשב בכך שמערכות יחסים חד מיניות אינן חוקיות במרוקו", כתבה עיתונאית סטף יאנג בעמוד הטוויטר שלה. "מנקודת מבט של צמצום נזקים, זו לא שאלה מתאימה לשחקנית והיא מסכנת את השחקניות עצמן. ברור שאנחנו הולכים לדבר על נקודת המפגש בין פוליטיקה וספורט במונדיאל הזה - חיוני לעשות זאת. אבל אנחנו צריכים לדאוג שהשאלות שלנו לא יגרמו נזק למי שמושפע מאותה פוליטיקה ממש".
היא לא הייתה העיתונאית היחידה שיצאה נגד שאלת העיתונאי. גם שירין אחמד, עיתונאית ה-CBS מקנדה, החליטה להשמיע קול. "הכתב היה ממש לא בסדר. השאלה אמנם בוטלה על ידי נציג פיפ"א, אבל היא בכלל לא הייתה צריכה להישאל", כתבה.
כשלא התחמקה משאלות, סיפרה שיבאק שהיא מודעת לרגע ההיסטורי בו היא נמצאת. "זה כבוד גדול להיות המדינה הערבית הראשונה שלוקחת חלק במשחקי גביע העולם בכדורגל נשים", אמרה לעיתונאים. כאמור, מרוקו אמנם הפסידה הבוקר מול נבחרת גרמניה החזקה, אך לפניה עוד שלושה משחקים שיכולים להטות את הכף לטובתה.