חסוס אוסיאל באנה, השופט הא-בינארי הראשון במקסיקו, נמצא ביום שני ללא רוח חיים בביתו, ומותו מעורר מתיחות וחוסר אמון בין הקהילה הגאה למשטרה. גופתו של השופט באנה נמצאה לצד גופתו של בן זוגו, דוריאן דניאל נייבס, והחוקרים מאמינים כי מדובר במקרה של רצח והתאבדות. עם זאת, משפחתו של השופט דוחה את התיאוריה וקוראת למשטרה לחקור האם אדם שלישי רצח את השניים.
חסוס, שופט בית משפט השלום בעיר המקסיקנית אגואסקליינטס, היה פעיל להט"ב נמרץ ודמות צבעונית וססגונית אשר זכתה להערכה רבה במדינה ובכל רחבי אמריקה הלטינית, ואף היה אחד האנשים הראשונים במדינה שקיבלו דרכון בעל סימון נייטרלי מבחינה מגדרית. הוא נבחר לתפקיד באוקטובר בשנה שעברה, והמינוי ההיסטורי נחשב למפתיע ופורץ דרך, במיוחד משום שמקסיקו ידועה בחוסר הסובלנות שלה לקהילה הטרנסג'נדרית.
עם היוודע הידיעה על מותו של השופט הא-בינארי אלפים צעדו בבירת מקסיקו, הדליקו לזכרו נרות ודרשו שהצדק ייעשה. מפגינים רבים האשימו את המשטרה כי היא נוהגת לטאטא מתחת לשטיח פשעי שנאה המופנים כלפי חברי וחברות הקהילה הגאה.
ביממה הראשונה התקשו החוקרים לקבוע האם מדובר במקרה רצח או בתאונה כלשהי, והדבר הוביל לקריאה נרחבת למשטרה לזכור כי מדובר בשופט חבר הקהילה הגאה שקיבל איומים רבים על חייו. "הוא היה אדם שקיבל הרבה הודעות שנאה, ואפילו איומים באלימות ובמוות. אי אפשר להתעלם מזה בחקירות", אמר אלחנדרו בריטו, מנכ"ל ארגון הלהט"המקסיקני "לטרה אס". "אם זה היה פשע שנאה, אז הכוונה הייתה לשלוח מסר של הפחדה, להגיד שזה מה שיקרה לך אם תפרסם את הזהות שלך".
גורמים רשמיים במשטרה אישרו כי בזירת הפשע נמצאה סכין גילוח מגואלת בדם, אך לא היו ראיות על נוכחותו של אדם שלישי. כעת המשטרה חושדת שנייבס רצח את בן זוגו השופט ואז שם קץ לחייו, אך משפחתו של השופט חולקת על התיאוריה. התובע הראשי בתיק, חסוס פיגוארה, אמר כי על גופתו של השופט נמצאו 20 פצעים, כולל אחד בצוואר, ועל פי הראיות שבידי המשטרה, נדמה כי נייבס אחז בכלי הרצח. עם זאת, החקירה עדיין נמשכת.
"זאת תהיה בושה גדולה לתת למערכת המשפט לתת גזר דין שאינו נכון ושהרוב כלל לא מאמין בו", אמר אביו של השופט באנה, חואן. לא רק משפחתו של השופט מערערת על אמינות התיאוריה של המשטרה, וגם ארגוני זכויות אדם ולהט"ב קראו למשטרה לחקור האם מותם של בני הזוג היה פשע שנאה, כשהם מציינים את איומי המוות הרבים שקיבל השופט.
על אף שהומואים, לסביות וביסקסואלים זוכים להגנה משפטית וסטטיסטית מתקבלים בחברה המקסיקנית, אנשים על הקשת הטרנסית ואנשים א-בינארים מופלים לרעה ואף נתונים להתעללות ואלימות באופן שגרתי. זכויות רבות אשר ניתנות לזוגות חד מיניים, כולל איסור על אפליה בדיור או תעסוקה, לא מגנות גם על אנשים טרנסג'נדרים או א-בינאריים. נוסף על כך, פשעי שנאה נגד להט"ב גבוהים מאוד - בשנת 2019 לבדה נרצחו 117 להט"ק במקסיקו.