בית משפט בעיר אורנבורג ברוסיה הורה לעצור גבר ואישה שניהלו את הבר הגאה "פוזה" בהשתייכות ל"תנועה קיצונית". השניים ישהו במעצר לפחות עד 18 במאי ואם יורשעו הם עלולים לקבל עונש מאסר עד 10 שנים. הדיון בבית המשפט נערך בדלתיים סגורות, זאת בשל "אי חשיפת מידע על חיים פרטיים". זהו התיק הפלילי הראשון מסוגו במדינה מאז שבית המשפט העליון פסק בחודש נובמבר כי "תנועת הלהט"ב הבינלאומית" היא תנועה "קיצונית" ואסר את פעילותה במדינה. 

שני העצורים, המנהלת של הבר והמנהל האמנותי, הואשמו מוקדם יותר החודש גם ב"קידום יחסי מין לא מסורתיים בין המבקרים בבר", זאת לאחר שרשויות החוק ערכו פשיטה משטרתית במקום. ברשת הופצו סרטונים המתעדים את הפשיטה ואת המעצרים המשפילים של כמה מהבליינים. 

"במהלך החקירה התברר כי הנאשמים, בעלי נטייה מינית לא מסורתית, פעלו עם קבוצת אנשים לא מזוהים אשר תומכים גם הם בפעילות תנועת הלהט"ב הבינלאומית", נאמר בבית המשפט בזמן שאחד הנאשמים, המנהל האמנותי של הבר אלכסנדר ק. פרץ בבכי. "מנהלת הבר בחרה צוות ופיקחה על איכות השירות למבקרי הבר, אישרה תכניות של הופעות ואירועים, סיפקה צילומים של הופעות המקדמות מערכות יחסים מיניות לא מסורתיות וביצעה תפקידים פיננסיים. המנהל האמנותי בחר באמני דראג, קיים איתם פגישות ואף קידם מערכות יחסים מיניות לא מסורתיות בקרב הבליינים בבר וטלגרם". 

"תנועת הלהט"ב הבינלאומית", שלא קיימת במציאות, מתוארת ברוסיה בצורה מעורפלת והיא ניתנת לפרשנות רחבה. הדבר סולל את הדרך להעמיד לדין כל אדם שמתבטא בעד זכויות להט"ב, מזדהה כחבר הקהילה הגאה, או אפילו נוכח באירועים או פעילויות שעלולות להיות מוגדרות "גאות", אפילו בדיעבד. 

הפוליטיקאית הרוסייה יקטרינה מיזולינה, מנהלת ליגת האינטרנט הבטוח, בתה של חברת הפרלמנט הימנית-קיצונית ילנה מיזולינה, אשר ניסחה את הצעת החוק הרוסית מ-2013 האוסרת על "תעמולה להט"בית", ועל פי דיווחים שונים בת הזוג הנוכחית של פוטין, בירכה את הרשויות על ההליך הפלילי נגד הגברים. "זהו התיק הפלילי הראשון ברוסיה לאחר החלטת בית המשפט העליון להכיר בלהט"ב כתנועה קיצונית", אמרה מיזולינה, והוסיפה כי מי שסיפרו לרשויות על הבר המדובר היו "פעילים מקומיים". 

בעקבות ההליך הפלילי, פרסם ארגון אמנסטי אינטרנשיונל קריאה לעצור את רדיפת הקהילה הגאה ברוסיה. "מה שלהט"ב ופעילי זכויות אדם חששו ממנו מאז סוף השנה שעברה התגשם", נכתב בהודעה. "הקהילה הבינלאומית חייבת לקרוא לרשויות ברוסיה לבדוק את פסיקת בית המשפט העליון ההומופובי ולעצור לאלתר את רדיפת הלהט"ב במדינה". 

מועדון
מועדון "פוזה", אורנבורג, רוסיה|צילום: Telegram

רדיפת הלהט"ב ברוסיה החלה בשנת 2013, אז אישרו הרוסים את הצעת החוק של ילנה מיזולינה, האוסרת על "קידום מערכות יחסים לא מסורתיות" בפניי קטינים, מה שהגביר את הלחץ על החברה הליברלית במדינה. הרטוריקה השמרנית החמירה עוד יותר לאחר פלישת הצבא הרוסי לאוקראינה, והקרמלין החל להציג את המלחמה כמאבק רחב יותר נגד המערב וערכיו הליברליים, תוך כדי "הגנה על ערכים מסורתיים". 

בדצמבר 2022 הרחיב ולדימיר פוטין את חוק "התעמולה הלהט"בית" כך שהוא יכלול גם מבוגרים, מה שהוביל להפללה של כל אזכור חיובי של הקהילה הגאה או או נראות להט"בית. לאחר מכן אסרו המחוקקים כל התערבות רפואית או הליכים מנהליים ומשפטיים אפשריים לקהילה הטרנסית.

הפגנה מול שגרירות רוסיה ברומא נגד המדיניות האנטי להט
הפגנה מול שגרירות רוסיה ברומא נגד המדיניות האנטי להט"בית במדינה|צילום: Stefano Montesi/Corbis, Getty Images

שיא הרדיפה הגיע בנובמבר האחרון, אז פסק בית המשפט העליון במדינה כי "תנועת הלהט"ב הבינלאומית" היא תנועה "קיצונית" ואסר את פעילותה במדינה. מאז הרשויות פצחו במסע רדיפה מתמשך נגד הקהילה הגאה: המשטרה הרוסית פשטה על מועדונים וברים גאים, פלטפורמות סטרימינג סיווגו סדרות אנימציה לילדים בתור תכנים למבוגרים בלבד בגלל צבעי הקשת, אזרחים שהציגו ברשת דגל גאווה נקנסו ונאסרו, ערוץ מוזיקה נקנס בגלל נשיקה בין שתי נשים, עיתונאי רוסי גאה מוכר הותקף באלימות במרכז מוסקבה, זמרים נשלחו למאסר באשמת "הפצת תעמולה להט"בית", כוכבות רשת נקנסו בגלל נשיקה לסבית ועדויות על אשפוזים בכפייה בטיפולי המרה התרבו. 

זה לא נעצר שם, וככל שהזמן עבר הדיווחים רק התגברו והחמירו. הפשיטות המשטרתיות התרחבו גם לאירועים פרטיים, כוחות ביטחון תועדו מתעללים בבליינים במועדונים וברים גאים, הסוכנות הפדרלית אף פתחה בהליכים משפטיים נגד אפליקציית "דולינגו" בטענה להפצת תעמולה להט"בית, ואפילו מורה דרשה מתלמידה לצבוע בשחור בובה שכפות ידיה היו צבועות בצבעי הקשת. כל אלה מתרחשים במקביל לאמירה מגוחכת של פוטין, שהתעקש כי רוסיה "סובלנית לאנשים עם נטיות מיניות לא מסורתיות".