באחד הכנסים הגדולים והחשובים בעולם העוסקים בנגיף ה-HIV, שנערך השנה באוסטרליה (IAS), הוצג לראשונה מחקר שבדק את ההשפעה שיש לברית מילה על סיכויי ההדבקה בנגיף, ספציפית בקרב גברים המקיימים יחסי מין עם גברים. בעבר היו מספר מחקרים שעסקו בנושא במקומות כמו אפריקה, אבל הם התמקדו ביחסי מין בין גברים ונשים, ולמעשה עד כה לא נבדק הנושא לעומק כשזה מגיע ליחסי מין בין גברים במחקר שאינו תצפיתי.
חשוב לציין כי בשנת 2019 פורסם מחקר בעיתון המדעי הנחשב LANCET, שבדק מעל 40 מאמרים שעסקו בנושא (תצפיתיים בעיקר) והגיע למסקנה כי ישנה ירידה בסיכויי ההדבקה בקרב גברים נימולים המקיימים יחסי מין עם גברים ב-23%. הסקירה הזו הראתה אפוא ירידה בהדבקה לא רק בנגיף ה-HIV , אלא גם במחלות נוספות כמו וירוס הפפילומה והרפס. ההיגיון הביולוגי מאחורי הירידה בהדבקה היא שבאזור העורלה קיים ריבוי של תאי מטרה עבור נגיף ה-HIV, ולכן עלולה להיות נטיית יתר להדבקה.
במסגרת המחקר הסיני החדש גויסו גברים בני 18-48 משמונה מחוזות בסין, שדיווחו על לפחות שני גברים איתם קיימו יחסי מין בשנה האחרונה, ומקיימים יחסי מין בתור אקטיבים (חודרים). כל המשתתפים במחקר הסכימו, אם יהיה צורך, לבצע ברית מילה בהתנדבות או להיות בקבוצת בקרה בהתאם. בקרב 124 משתתפים שעברו ברית מילה והיו פעילים מינית, לא נצפתה אף הדבקה במשך שנה של מעקב, בעוד שבקרב 123 משתתפים שלא עברו ברית מילה נצפו כ-5 הדבקות חדשות בנגיף ה-HIV באותה תקופת זמן. התוצאות הללו היו מובהקות סטטיסטית.
החוקר הואצ'ון זו ציין שזאת הפעם הראשונה בה בדקו את נושא ברית המילה ספציפית בגברים המקיימים יחסי מין עם גברים, והוא סבר כי המחקר הראה יתרון בביצוע ברית מילה בגברים הנמצאים בסיכון להדבקה ומקיימים יחסי מין עם גברים. באותה נשימה, ציין החוקר כי יש צורך לבצע מחקר גדול יותר בנושא כדי להציג הוכחות חד-משמעיות. למרות זאת, יתכן שיהיה קשה לקיים מחקר בינלאומי גדול בנושא, מהסיבה שכיום כבר קיים טיפול אפקטיבי ביותר לאלה הנמצאים בסיכון גבוה להדבקה ב-HIV (פרפ, PrEP). פרפ לא הוצע למטופלים שהשתתפו במחקר, ובמקומות בהם הטיפול קיים יהיה קשה להעביר מחקר שכזה מבחינה אתית.
במחקרים שנעשו בדרום אפריקה בקרב גברים הטרוסקסואלים נמצא כי הייתה הפחתה בהדבקה בין גבר לאישה בקרב גברים שעברו ברית מילה בין 50%-60%, תלוי במחקר. על פי נתונים אלה אפשר להניח שבמקומות כמו אפריקה ביצוע ברית מילה מרצון עשוי למנוע אלפי הדבקות חדשות בשנה.
נושא ברית המילה הפך לשנוי במחלוקת בשנים האחרונות, ואין בתוצאות המחקר ניסיון לשכנע בצורך בברית מילה, אלא בתיאור מחקר אובייקטיבי שבדק את נושא ברית המילה ספציפית בהקשר להדבקה ב-HIV, ואין בו על מנת לדבר על הצדדים הנוספים של ברית מילה אשר בהחלט ראוי לדון בהם. כן יש להוסיף כי אחת ההשערות לכך שמספר ההדבקות בישראל קטן יחסית לשאר העולם טמונה בעובדה שרוב הזכרים בישראל נימולים.