המחוקקים בגיאורגיה אישרו אתמול (שלישי) בקריאה שלישית ואחרונה את חוק "ערכי המשפחה והגנה על קטינים", המטיל מגבלות ומעצורים חריפים על זכויות להט"ב במדינה. החוק החדש מספק בסיס חוקי לרשויות במדינה לאסור על אירועי גאווה או הנפת דגלי גאווה, זאת בנוסף לצנזורה על סרטים, תוכניות טלוויזיה וספרים.
לדברי מנהיגי "החלום הגיאורגי", מפלגת השלטון במדינה, יש צורך לשמור על אמות המידה המוסריות המסורתיות בגיאורגיה, שבה הכנסייה האורתודוקסית היא בעלת השפעה רבה. פעילים מקומיים טוענים כי הצעד נועד להגביר את התמיכה בממשלה השמרנית לקראת הבחירות הכלליות לפרלמנט, שיתקיימו ב-26 באוקטובר. לגיאורגיה היא לכאורה מדינה בעלת שאיפה להצטרף לאיחוד האירופי, אך כעת ממשלות המערב חוששות כי הצעד מעיד כי המדינה נוטה כעת לכיוונה של רוסיה.
בגיאורגיה כבר קיים איסור על נישואים חד-מיניים וניתוחים להתאמה מגדרית, אך החוק החדש חזור על האיסור ומשריש אותו עמוק יותר. מנכ"לית עמותת "טביליסי פרייד", תמרה ג'קלי, אמרה כי החוק ייאלץ את הארגון הגאה לסגור את שעריו. "זה הדבר הנורא ביותר שקרה לקהילת הלהט"ב בגיאורגיה", אמרה ג'קלי בת ה-28 לסוכנות הידיעות רויטרס. "אין לנו דרך להמשיך לעבוד וסביר להניח שנאלץ לסגור את העמותה".
נשיאת גיאורגיה סלומה זוראבישווילי, מתנגדת ווקאלית למפלגת "החלום הגיאורגי", הודיעה כי תטיל וטו על החוק החדש. עם זאת, בדומה לישראל, סמכויותיה הן בעיקר טקסיות ובין כה וכה למפלגת השלטון יש מספיק מושבים בפרלמנט כדי לעקוף את המהלך הסמלי.
זכויות להט"ב בגיאורגיה הן לא נושא לוויכוח במדינה, שכן הסקרים מראים בבירור כי הציבור ברובו מתנגד למערכות יחסים חד-מיניות והחוקה אוסרת נישואים חד-מיניים. יתרה מזאת, המשתתפים בצעדות הגאווה השנתיות בעיר הבירה טביליסי ספגו בשנים האחרונות התקפות פיזיות ממפגינים אנטי-להט"ביים. בשנה שעברה מחאה נגד פסטיבל הגאווה יצאה מכלל שליטה ואלפי מתנגדים לאירוע התפרצו למתחם, שדדו את הברים, השחיתו את הבמה והציתו אש במקום. משתתפי הפסטיבל פונו בשלום, אך המארגנים מתחו בשעתו ביקורת חריפה על חוסר היכולת של המשטרה להתמודד עם המפגינים האלימים.
מפלגת "החלום הגיאורגי" חיזקה את הקשרים עם רוסיה, התרחקה ממדינות המערב והפכה את הקמפיין האנטי-להט"בי למרכזי לקראת הבחירות באוקטובר, כשהיא מבקשת להיבחר בפעם הרביעית להנהיג את המדינה. אם תנצח בבחירות, יעמוד בראשות הממשלה המיליארדר וראש הממשלה לשעבר בידזינה איוואנישווילי, שכיהן כבר בתפקיד בשנים 2012-2013.
מוקדם יותר השנה אישרו המחוקקים בגיאורגיה את חוק "הסוכנים הזרים", ששואב השראה רבה מרוסיה והוביל להפגנות סוערות, הגדולות במדינה מאז התפרקות ברית המועצות ב-1991. החוק מחייב כלי תקשורת וארגונים לא-מסחריים שלפחות 20% מהתקציב שלהם מגיע מחוץ לגיאורגיה להירשם בתור גוף ש"מקדם אינטרסים זרים". המתנגדים מכנים את החוק "החוק הרוסי", שכן רוסיה משתמשת בחוק דומה כדי לחסל כלי תקשורת עצמאיים וארגוני אופוזיציה במדינה.
סקרי דעת קהל במדינה מראים כי מפלגת "החלום הגיאורגי" נותרה המפלגה הפופולרית ביותר במדינה, זאת למרות שהיא מאבדת תמיכה בעקביות מאז שנת 2020, אז זכתה בבחירות ברוב דחוק. בשנת 2014 נחקק במדינה חוק האוסר על אפליה נגד להט"ב, אך מאז המדינה שינתה כיוון וחיזקה עמדות שמרניות יותר.
כעת, התקווה היחידה שנותרה עבור הקהילה הגאה במדינה היא רק אם מפלגת "החלום הגיאורגי" תאבד את השלטון בבחירות הקרובות, זאת למרות שגם מפלגות האופוזיציה במדינה לא תומכות באופן גלוי בזכויות להט"ב. "הדרך היחידה שבה נוכל לשרוד במדינה הזאת ולהתקדם בזכויות להט"ב היא שנלך להצביע בכמויות גדולות בעד שינוי", אמרה ג'קלי.