זה לא סוד שכל מי שמטפל בשנים האחרונות בגברים אשר מקיימים יחסי מין עם גברים, בדגש על מטופלים ב-PrEP למניעת HIV, חשים עלייה משמעותית במספר ההידבקויות במחלות מין אחרות, בעיקר לאור הירידה בשימוש בקונדומים לצד שיפור ביעילות הבדיקות ואף עלייה בתדירות הבדיקות.  בכל מספר חודשים אנו עדים לעוד כתבה שבה מוצגת עלייה במספר מחלות המין בישראל, בדגש על עגבת, שאם אינה מטופלת היא עלולה לסכן חיים, וגם השנה סביר שנחזה בעלייה נוספת בהידבקויות. 

זו אינה מגמה מקומית, שכן אנו עדים ל"טרנד" הזה בכל העולם. בתחילת 2024 פרסם המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) את שיעור מספר מקרי העגבת לשנת 2022, שהציג עלייה של 80% בין השנים 2018-2022. גם מחלות מין אחרות כמו כלמידיה וזיבה, שהן הנפוצות ביותר, עדיין מהוות בעיה עצומה ועומס על מערכת הבריאות, עם יותר מ-1.5 מיליון הדבקות מדי שנה רק בכלמידיה. גברים המקיימים יחסי מין עם גברים נמצאים בסיכון מוגבר להידבקות במחלות אלה. 

המרכז לבקרת מחלות ומניעתן פרסם בחודש אוקטובר האחרון כי בכוונתו לעודד את השימוש באנטיביוטיקה בשם "דוקסילין" לאחר קיום יחסי מין הנמצאים בסיכון גבוה, זאת לאחר שמספר מחקרים בעולם הראו בבירור כי השימוש מפחית משמעותית את הסיכוי להידבק במחלות מין בכ-60%, בדגש על כלמידיה או עגבת בקרב גברים המקיימים יחסי מין עם גברים ונשים טרנסג'נדריות. לאור שאלות חוזרות מצד מטופלים לאחרונה החלטנו לעשות קצת סדר בנושא ולגעת במספר נושאים הקשורים לטיפול דוקסי-פפ. 

החוט המתפתל החיוור עגבת (צילום: Shutterstock)
עגבת|צילום: Shutterstock

מה זה DOXYPEP?

מספר מחקרים עוקבים, ביניהם גם שני מחקרים גדולים שנעשו בארה"ב ובצרפת, הראו כי נטילה של אנטיביוטיקה מוכרת בשם "דוקסילין" (המשמשת גם כטיפול למחלות המועברות במין) יכולה להפחית הדבקה במחלות המועברות במין בכ-60% , עם דגש על מניעה של עגבת או כלמידיה, ופחות זיבה.

למי מיועד DOXYPEP?

המחקרים נעשו ברובם בקרב גברים המקיימים יחסי מין עם גברים ונשים טרנסג'נדריות, שם השימוש בדוקסילין הראה יעילות משמעותית. מחקר שנעשה לאחרונה בקניה בקרב הטרוסקסואלים הראה יעילות נמוכה בנשים, בעיקר לאור לקיחה בעייתית ולא בעיות בהגעה לרמת תרופה מספקת. יתכן והטיפול יהיה גם יעיל באוכלוסיה זו, בכפוף להתמדה בלקיחת הטיפול.כיום ארגוני הבריאות שיצאו בהמלצה החליטו להתמקד בקבוצה של גברים המקיימים יחסי מין עם גברים ונשים טרנסג'נדריות.

כיצד נוטלים DOXYPEP בצורה יעילה?

מחקרים הראו כי היעילות של דוקסילין הנה מקסימלית בנטילה עד 72 שעות לאחר מגע מיני בסיכון (ללא קונדומים, מרובת משתתפים, תחת השפעת סמים וכו'). בפועל עדיף לקחת את הטיפול עד 24 שעות מהמגע המיני. המינון של דוקסילין הינו 200 מ"ג, ובארץ הכדורים מגיעים במינון 100 מ"ג, ולכן מדובר על 2 כדורים בבת אחת בכל נטילה.

במקרה של קיום יחסי מין בסיכון מספר ימים ברצף יש ליטול 2 כדורי דוקסילין (סה"כ 200 מ"ג), פעם נוספת כ-24 שעות לאחר המגע המיני הנוסף ובכל מקרה לא ליטול יותר מ 200 מ"ג ביממה אחת.

בדיקות לגילוי מחלות מין (צילום: New Africa, Shutterstock)
צילום: New Africa, Shutterstock

האם DOXYPEP רשום בארץ באופן רשמי?

התשובה הפשוטה היא לא. מצד שני, באנשים הנוטים להידבק במחלות מין באופן תדיר, יש יתרון משמעותי בליטול DOXYPEP. על כן, מכיוון שמדובר בסה"כ באנטיביוטיקה שהרופא המטפל יכול לרשום די בקלות, ניתן לדבר על כך עם רופא המשפחה ולדון על היתרונות והחסרונות בשימוש. 

חשוב לזכור כי חלק מהרופאים המטפלים עלולים שלא להכיר את האופציה הטיפולית הזו, בעיקר שאינה רשומה בארץ. במקרים כאלה ניתן לפנות למרפאות להט"ב בקופות השונות, על מנת ללמוד יותר ולקבל החלטה מושכלת. ככלל, אני נוטה להמליץ על הטיפול למתעניינים אם ובשנה האחרונה נדבקו יותר מפעמיים בעגבת או כלמידיה. 

מהן תופעות הלוואי של DOXYPEP?

רבים מכירים את האנטיביוטיקה כחלק מהטיפול במחלות המועברות במין כמו כלמידיה, אולם חשוב להדגיש כי יש לבלוע את הכדורים בעמידה עם כמות גדולה של מים, זאת על מנת להימנע ממעבר לא חלק בוושט. לעתים עלולות להיות תופעות לוואי של כאבי בטן ובחילות, לכן אנו ממליצים במקרה זה ליטול לאחר האוכל. יש להימנע מחשיפה ממושכת לשמש מיד לאחר השימוש בדוקסילין ולהשתדל להשתמש במקדם הגנה אם אין ברירה. חשוב להימנע מצריכת מוצרי חלב, סידן וויטמינים שעתיים לפני ושעתיים אחרי השימוש ב DOXYPEP.

כלמידיה (צילום: Kateryna Kon, Shutterstock)
כלמידיה|צילום: Kateryna Kon, Shutterstock

מה אנחנו יודעים על עמידות של התרופה?

בתור מומחים למחלות זיהומיות אנחנו עדיין מודאגים מהנושא, לאור העובדה שככל שעובר הזמן יותר קשה לטפל במחלות מין. עם זאת, במחקרים שנעשו בנושא לאחרונה, לא נצפתה התפתחות עמידות משמעותית בחיידקים הרלוונטים (עגבת וכלמידיה), ועבור זיבה גם כך כבר לא מדובר בתרופת הבחירה. 

בנוסף, עדיין קיים חשש להתפתחות של עמידות חיידקי מעיים ואחרים הנמצאים בגופנו ויצירה של חיידקים עמידים שאינם קשורים למחלות מין. כמו כל דבר בחיים יהיה עלינו לחשב את העלות מול התועלת , והגופים השונים אשר מתחילים לעודד את השימוש יצטרכו לעקוב ולוודא שלא נגרם נזק גדול מהתועלת המופקת מ-DOXYPEP.

ד"ר רועי צוקר הוא מומחה למחלות זיהומיות., יו"ר החברה לרפואת להט"ב ומנהל תחום רפואת להט"ב בבי"ח איכילוב וקופת חולים כללית.