בעקבות פסיקת בית המשפט העליון ברוסיה מחודש נובמבר כי "תנועת הלהט"ב הבינלאומית" היא "קיצונית", עדכן  בתחילת החודש משרד המשפטים במדינה את רשימת העמותות והארגונים שפעילותם נאסרה במדינה. במקרה או שלא, העדכון נעשה ב-1 במרץ, יום מסע הלוויה של אלכסיי נבלני, וכעת "התנועה החברתית הבינלאומית של להט"ב והחלוקות המבניות שלה" כלולה באופן רשמי ברשימת ה"סוכנים הזרים" ופעילותה אסורה לחלוטין במדינה. 

בנוסף ל"תנועת הלהט"ב הבינלאומית", התווספה לרשימה השחורה גם לודמילה אוליצקיה - סופרת, תסריטאית ומחזאית ממוצא יהודי, שהמירה דתה לנצרות בשנות ה-70 אך ממשיכה עד ימינו להזדהות בתרבותה בתור יהודייה. אוליצקיה בת ה-81 היא יוצרת מוערכת שזכתה לאורך שנות יצירתה לתארים שונים כמו קצינה בלגיון הכבוד הצרפתי ובפרסים יוקרתיים רבים, בהם פרס אוסטריה לספרות אירופית, פרס מדיסיס הצרפתי, פרס פנס האיטלקי, פרס קוריאני על שם הסופרת פארק קיונג ני, פרס סימון דה בובואר, פרס בוקר הרוסי ועוד. 

בנוסף ליצירותיה, בהן ניתן למצוא לא פעם דמויות קוויריות, אוליצקיה הביעה לא פעם התנגדות להומופוביה הממוסדת ברוסיה ויצאה נגד המלחמה באוקראינה. לאחר אישור החוק האוסר על "תעמולה להט"בית", למשל, היא אמרה כי החוק מתדלק רגשות תוקפניים בסביבה חסרת השכלה, ולאחר פלישת הצבא הרוסי לאוקראינה היא פרסמה בעיתון הרוסי האופוזיציוני "נובאיה גאזטה" הצהרת גינוי חריפה כלפי השלטון. 

לודמילה אוליצקיה (צילום: JOEL SAGET/AFP, GettyImages)
לודמילה אוליצקיה|צילום: JOEL SAGET/AFP, GettyImages

בעקבות המלחמה, עזבה אוליצקיה את רוסיה והשתקעה בברלין, וכעת החליט משרד המשפטים להוסיף אותה לרשימת "הסוכנים הזרים", יחד עם "תנועת הלהט"ב הבינלאומית", המדען סרגיי מדבדב, הבמאי איליה חרז'אנובסקי ושני ארגוני סיוע וזכויות אדם. "אוליצקיה קידמה מערכות יחסים לא מסורתיות", נכתב בהודעת משרד המשפטים על ההחלטה. "היא התנגדה למלחמה ולקחה חלק ביצירת חומרים על ידי סוכנים זרים". 

כעת, כפי שאסור להציג דגלי גאווה ברוסיה, שכן הם נחשבים סמלים של "ארגון קיצוני" שפעילותו אסורה במדינה, משמעות ההחלטה להגדיר את אוליצקיה כ"סוכנת זרה" היא שחל איסור למכור את יצירותיה במדינה וכי היא לא תהיה זכאית מעתה והלאה למימון ממשלתי לפעילותה. 

"הומואים ולסביות הם אותם אנשים, רק שההבדל היחיד הוא שהחיים שלהם ברוסיה בתקופה הסובייטית היו קשים יותר מחיי אזרחים אחרים", אמרה אוליצקיה לפני כשנתיים. "כעת המדינה מנסה להרחיב את שליטתה על חייהם הפרטיים של אנשים ואין בזה שום דבר טוב. בין החברים שלי יש גם כמה עם מיניות 'לא שגרתית', אם כך בוחרים לתאר אותם. הם גיבורים בעיניי וזה טבעי לחלוטין עבורי. חלקם הם חברים קרובים".