הרשויות בתוניסיה הגבירו בחודשים האחרונים את הרדיפה אחרי להט"ב במדינה וביצעה עשרות מעצרים באופן שרירותי. לפי הדיווחים, מאז ה-26 בספטמבר 2024 ועד סוף ינואר 2025 נעצרו ונכלאו לפחות 84 בני אדם בערים תוניס, חמאמאת, סוסה ואל-קאף. ארגון זכויות האדם התוניסאי "למען צדק ושוויון", Damj Asociation for Justice and Equality, דיווח כי העצורים, בעיקר גברים הומואים ונשים טרנסיות, נעצרו ונכלאו באופן שרירותי ונשפטו באופן בלתי צודק רק בשל נטייתם המינית או זהותם המגדרית.
"גל המעצרים האחרון הוא נסיגה חמורה בזכויות האדם במדינה. איש לא צריך להיעצר, לעמוד לדין או להיכלא בשל נטייתו המינית או זהותו המגדרית. במקום לרדוף אנשים על בסיס סטריאוטיפים מגדריים ודעות הומופוביות מושרשות, על הרשויות בתוניסיה לשחרר מיד וללא תנאי כל אדם שנעצר בשל נטייתו המינית או זהותו המגדרית - אמיתית או נתפשת - ולהנהיג אמצעי הגנה לזכויות קהילת הלהט"ב", אמרה סגנית מנהל אזור המזרח התיכון וצפון אפריקה באמנסטי אינטרנשיונל, דיאנה אל-תהאווי.
גל המעצרים בתוניסיה החל לאחר קמפיין להט"בופובי רחב ברשת, שבו הופצו דברי שטנה נגד פעילי להט"ב וארגונים גאים במאות עמודי רשת חברתית, ביניהם עמודים רבים שהביעו תמיכה בנשיא תוניסיה קייס סעיד. אל הקמפיין הצטרפו גם כלי תקשורת מסורתיים, שבהם מגישי טלוויזיה ורדיו פופולריים תקפו ארגוני להט"ב וקראו לפרק אותם ולעצור את הפעילים.
כעת פעילי להט"ב מקומיים חוששים כי מספרם האמיתי של העצורים גבוה בהרבה. "הנתונים שלנו מבוססים על הסיוע הישיר שאנו מספקים לחברי הקהילה, כולל סיוע משפטי - הם לא מכילים את כל המקרים", מסביר סייף איידי, פעיל להט"ב וראש תוכניות בארגון זכויות האדם Damj. "אנחנו מעריכים שהמספר האמיתי גבוה לפחות פי שלושה".
גברים הומואים וטרנסיות בתוניסיה נעצרים לעיתים קרובות רק על בסיס ההתנהגות או הופעתם החיצונית, ופעמים רבות ראיות דיגיטליות מהטלפונים שלהם מוצגות בבית משפט שלא כדין ומשמדות נגדם. הפללת יחסי-מין חד-מיניים בהסכמה לפי חוק העונשין 230, "מעשי סדום ולסביות", הופכת להט"ב חשופים לאלימות מצד המשטרה, שמנצלת את החשש שלהם מהעמדה לדין כדי לסחוט מהם כסף, לאיים עליהם ואף לתקוף אותם מינית.
חלק מהעצורים נופלים קורבן למלכודות של גורמי הביטחון במדינה, שפועלים במסווה ברשתות החברתיות ובאפליקציות דייטינג כדי להפליל, לסחוט ולאיים על להט"ב באאוטינג או בחשיפת פרטיהם האישיים ברשת. פעמים רבות גברים המואשמים בקיום יחסי-מין חד-מיניים נאלצים לעבור "בדיקות" אנאליות בכפייה, שנחשב על ידי אמנסטי אינטרנשיונל לעינויים.
אל-תהאווי מסבירה כי חוקי העונשין המפלילים "פגיעה בצניעות הציבורית" או מעשים הנתפשים כ"נוגדים את המוסר הציבורי" מסוכנים מאוד משום שהם מנוסחים בעמימות, מה שמאפשר לרשויות אכיפת החוק לפרש אותם באופן שרירותי ולבצע מעצרים נרחבים של אנשים רק משום שהם אינם מצייתים לנורמות מגדריות או בשל הופעה או ביטוי מגדרי שאינו תואם את ציפיות החברה.
באוקטובר האחרון פרסם משרד המשפטים במדינה הודעה שבה הוא מגנה את השימוש הגובר בפלטפורמות מדיה חברתית להפצת "תוכן המנוגד למוסר הציבורי" וקרא לתובעים "לנקוט בצעדים משפטיים הכרחיים ולפתוח בחקירות נגד כל מי שמייצר, מציק או מפרסם תוכן הפוגע בערכים המוסריים".
כמה ימים לאחר ההודעה עצרה המשטרה חמישה יוצרי תוכן גאים, ביניהם "חוביב", יוצר תוכן בעל ביטוי מגדרי לא קבוע. הם הואשמו ב"פגיעה בצניעות הציבור והפצת תוכן המנוגד למוסר הציבור", הורשעו ונשלחו לעונשי מאסר של עד ארבע וחצי שנים. בשבוע שעבר בית המשפט אישר את פסק הדין פעם נוספת, אך שחרר ארבעה מהם לאחר שהופחת עונשם. על חוביב, שהביטוי המגדרי שלו משתנה, נשאר בכלא לאחר שנגזרו עליו שנתיים מאסר וקנס של 1,000 דינר בגין "פגיעה במוסר על ידי הסתה של קטינים להוללות".
פעילים וארגונים למען להט"ב מתמודדים עם הטרדות גוברות מצד הרשויות. הפעילה הטרנסג'נדרית מירה בן סלאח, למשל, זומנה להיחקר מספר פעמים על עבודתה בארגון Damj ועל קשריה עם מהגרים ופליטים. כעת היא עומדת בפני מספר אישומים וממתינה להכרעה בעניינה. "זומנתי ונחקרתי כל כך הרבה פעמים בגלל פעילותי, אבל כשאני מגישה תלונות על הטרדות, איומים ואלימות שאני חווה – הם לא מזמנים אותי לתת עדות ולא מתייחסים ברצינות לתלונות שלי", היא העידה בפני אמנסטי אינטרנשיונל והוסיפה שבעוד שהחקירה נגדה מתקדמת במהירות, הטיפול בדבר התלונות שהיא עצמה הגישה עומד במקום.