פרנסואה זנקיח, הומו סורי שעבר עינויים אכזריים על ידי קבוצת המורדים שהפילה את משטרו של בשאר אל-אסד, מספר כי בני ובנות הקהילה הגאה הסורית עדיין חוגגים את מפלתו של אסד, זאת למרות החששות שלהם מעתידה של המדינה תחת המורדים. נפילת משטר אסד מגיעה לאחר יותר מ-50 שנות שלטון של משפחתו בסוריה. בשעות הבוקר המוקדמות של ה-8 דצמבר הגיעו כוחות המורדים לדמשק, בזמן שאסד נמלט מהמדינה לרוסיה. 

זנקיח נמלט מסוריה בשנת 2020 לאחר שארגון המורדים "היאת תחריר אל-שאם" (HTS) חטף אותו פעמיים ולבסוף הוציא נגדו "צו מוות". אבל למרות זאת, כיום הוא טוען בראיון מיוחד ל-Metro כי הארגון "שינה את ההתנהגות שלו כלפי מיעוטים", ומוסיף כי להט"ב סורים חוגגים את מפלתו של אסד, שאותו הוא מתאר בתור "המקור הגדול ביותר לאלימות נגד להט"בק". 

"עבורי ועבור סורים רבים אחרים אין סיכון גדול יותר ממשפחת אסד", אמר זנקיח, מייסד ארגון הלהט"בק הסורי הראשון בעולם, תנועת "שומרי השוויון" (GEM). "אסד הפך את המדינה למדינת עינויים עבור להט"בק. כמובן שאנחנו מודאגים מהעתיד שלנו, אני לא רוצה ש-HTS תהיה הממשלה של סוריה לעולם. אין לנו מושג מה יהיה הלאה, אבל כרגע השמחה חזקה יותר מהדאגה".

זנקיח היה רק נער כשג'בהת' א-נוסרה, קבוצת המורדים המקושרת לארגון הטרור אל-קאעידה, חטפה אותו ב-2016 מעיר הולדתו אידליב. הוא נענש על פעילותו וכתיבתו בנושאי זכויות להט"בק ומגדר, עבר סקילה וספג עינויים מיניים קשים על ידי קבוצת האופוזיציה ששלטה באותה תקופה בעיר. זמן קצר לאחר מכן מנהיג הקבוצה דאז, אבו מוחמד אל-ג'ולאני, ניתק קשר עם ארגון הטרור והקים את HTS. שנתיים לאחר מכן זנקיח נחטף ועבר התעללות נוספת על ידי קבוצות מורדים, כולל HTS, ולדבריו האחד המקרים החיילים המורדים הפילו על ראשו אבן גדולה, מה ששבר את גולגלתו. 

פרנסואה זנקיח (צילום: twitter/X @francoiszankih)
פרנסואה זנקיח|צילום: twitter/X @francoiszankih

בתחילת 2020 זנקיח ניסה להקים את הארגון הגאה ובתגובה HTS הוציאו נגדו צו המתיר את דמו. הוא נמלט באמצע הלילה, חצה את הגבול מסוריה והלך ברגל במשך ארבעה ימים כדי להבטיח את חירותו. אבל למרות כל זה, הוא מאמין כיום כי ארגון המורדים "שינה את התנהגותו מאז". "הם שינו את ההתנהגות שלהם על ידי הגנה על מיעוטים כמו נוצרים", אומר מומחה לגיאופוליטיקה סורית. "הם רוצים להיות פתוחים יותר ולבנות מערכת יחסים עם הקהילה הבינלאומית. HTS לא מסמן פעילים". 

זנקיח, המתגורר כיום במונטריאול שבקנדה, קיבל לאחרונה מסר מקבוצת המורדים לפיה אין להם יותר בעיה עם פעילותו, אם כי הוא עצמו אינו מרגיש שהוא יכול לסמוך עליהם לחלוטין. "כשאנו מסירים את מקור האלימות הגדול ביותר, שהוא המשטר הדיקטטורי של אסד, אנחנו ממזערים את האלימות כלפי קהילת הלהט"ב'. רבים מהלהט"בקים הסורים יחזרו", הוא טוען. 

על פי ההערכות, כ-260,000 להט"בק סורים נמלטו מהמדינה כדי להימלט מרדיפת משטר אסד, שבו פעילות מינית "לא טבעית" בין בני אותו המין נאסרה על פי חוק בשנת 1949. כעת, קבוצת המורדים הקימה ממשלה זמנית, בראשותו של מוחמד אל-בשיר, בטענה שהיא תנהל את המדינה לפחות עד מרץ 2025. 

מומחים גיאופוליטיים מביעים חשש כי HTS ירצו לשלוט בכל סוריה, והם מציינים שהקבוצה לא הציגה מפת דרכים להקמת קואליציה רחבה לניהול המדינה. "מה שמדאיג אותו הוא אם הממשלה הזמנית תאריך את כהונתה ליותר משלושה חודשים, אבל אם זה רק לשלושה חודשים - זה בסדר", אמר אסעד אל-עאצ'י, מנכ"ל הארגון "ביתנא", שתמך בקבוצות אזרחיות סוריות במהלך המלחמה. 

נשיא סוריה בפועל, אבו מוחמד אל-ג'ולאני (צילום: AREF TAMMAWI/AFP, gettyimages)
נשיא סוריה בפועל, אבו מוחמד אל-ג'ולאני|צילום: AREF TAMMAWI/AFP, gettyimages

ל-HTS יש היסטוריה עשירה של אלימות והומופוביה. דוח שפרסמה ועדת זכויות האדם של האו"ם משנת 2021 הצביע על כך שבתי משפט "לא מורשים" שהוקמו על ידי ארגון המורדים הוציא עונשי מוות נגד "נשים מיעוטים מיניים, כולל גברים שהואשמו בהומוסקסואליות". עם זאת, ובניגוד לרדיפה שעברו רבים תחת שלטונות של אסד, זנקיח שומע כיום סיפורים על להט"בק סורים אשר חזרו בבטחה לשטחים הנמצאים תחת שליטת המורדים. יותר מכך, אחד מחברי הדירקטוריון של GEM, גבר טרנסג'נדר, חי בימים אלה בדמשק. 

סיפור נוסף שהגיע לידיו של הארגון הגאה מספר על גבר הומו שגורש מטורקיה בחזרה לסוריה לפני כחמישה חודשים, והוא נכלא על ידי המורדים רק למשך שבועיים במטרה לשנן פסוקי קוראן. העונש היה קל בהשוואה לשנים קודמות, אך הארגון הגאה נותר זהיר בנוגע למנהיגים החדשים של סוריה. "יש שינוי בהתנהגות, אבל ייתכן שמחר מישהו ייהרג על ידי המורדים כי הוא גיי. אנ לא יודע", אומר זנקיח. "אנחנו לא יכולים לסמוך עליהם מספיק, כי ההתנהגות שלהם הייתה רעה. מוקדם מדי לשפוט". 

ישנו חוסר ודאות בנוגע לשינוי הגישה של HTS, ולא ברור אם מדובר בשינוי אידיאולוגי אמיתי או באסטרטגיה שהמטרה שלה היא לזכות בלגיטימציה בינלאומית ולבסס שליטה בסוריה. גם לאחר נפילתו של אסד, גורמים איסלאמיסטים קיצוניים, ביניהם אנשי דת משפיעים, ממשיכים להחזיק בכוח משמעותי בפוליטיקה הסורית. בשבוע שעבר, למשל, מנהיג HTS ונשיא סוריה בפועל, אבו מוחמד אל-ג'ולאני, ספג ביקורת לאחר שצולם עם אישה שלדבריהם הייתה לבושה בצורה "לא צנועה". 

דמשק סוריה כיכר (צילום: BAKR ALKASEM, getty images)
דמשק, סוריה|צילום: BAKR ALKASEM, getty images

זנקיח מזהיר כי המכשול העיקרי לבטיחות להטב"ק בסוריה היא ההומופוביה הקיצונית המושרשת בחברה. "המשטר פעל באופן שיטתי כדי להפוך את האנשים לשמרנים, גזענים והומופובים. הקהילה מאוד הומופובית. אם הרשויות לא יסמנו להטב"קים אז החברה תעשה זאת", הוא טוען ונותן בתור דוגמה אישה טרנסג'נדרית שגורשה חזרה לסוריה ונרצחה על ידי בני משפחתה. 

הוא ממשיך וטוען כי יהיה בלתי אפשרי פוליטית למורדים לבטל חוקים הומופוביים, והוא הביע חשש מחקיקה מפלה נוספת נגד להטב"קים. "HTS עסוקים בשליטה על כל המדינה. הם לא מתמקדים בקהילה הגאה. יש עכשיו פער בביטחון וגם במשילות, ולכן להטב"ק נמצאים בסיכון גבוה יותר. הם יהיו ממוקדים יותר, אם לא מהרשויות, אז מהקהילה". 

למרות הכל, הוא עדיין אופטימי לגבי שינוי חברתי בעקבות נפילתו של אסד ומאמין שסוריה עשויה להיות מקום בטוח ללהט"בק. "יש לנו מחילה חברתית בסוריה. גם אם סוריה היא לא המדינה העשירה ביותר, יש לנו מחויבות חברתית עשירה. המחויבות הזו אומרת שאלפים ומיליונים של אנשים וניצולים יסלחו. עכשיו יש לנו בסיס משותף שנוכל לעבוד עליו".