בזמן שהתארח אמש (שלישי) בפורום שנתי שכותרתו "רעיונות חזקים לעידן חדש" אשר מאורגן על ידי הסוכנות הרוסית ליוזמות אסטרטגיות, סוכנות הנתמכת על ידי הממשלה, התייחס נשיא רוסיה ולדימיר פוטין למצבה של קהילת הלהט"ב ברוסיה וסיפק התבטאות שקשה להגדיר במילים מלבד צינית. 

"יש לנו אנשים מלאומים שונים חיים (ברוסיה), 190 קבוצות אתניות, וכולם מרגישים בנוח. זה נכון", אמר פוטין במהלך הפורום, כפי שניתן לראות בסרטון שהחל להסתובב אמש בטלגרם וטוויטר (או X), בעיקר בקרב פעילי ימין-קיצוני המבקשים להוכיח כי מצבה של הקהילה הגאה ברוסיה לא גרוע כפי שנדמה. "אנחנו גם די סובלניים כלפי אנשים עם נטיות מיניות לא מסורתיות, אנחנו פשוט לא מתהדרים בזה, ואנחנו לא מאמינים שזה נכון להתהדר בזה. אנחנו נותנים להם, למבוגרים, לחיות כפי שהם רוצים, אף אחד לא מגביל אותם בשום דבר". 

לדבריו של פוטין, רוסיה "די סובלנית" כלפי להט"ב - כל עוד אנשים עם "נטיות מיניות לא מסורתיות", כפי שהגדיר אותם, לא מחצינים את התנהגותם, מתגאים בה, או מכוונים אותה כלפי ילדים. "אבל בנוגע לילדים - אמרתי את זה הרבה פעמים - אל תגעו בילדים. מדינה מתמקדת בערכים מסורתיים, זה הכל". עוד הוסיף פוטין בהמשך כי ברוסיה יש רק קומץ חוקים קטן שמגביל להט"ב. 

דבריו של פוטין מתקבלים בציניות רבה, שכן מאז שנת 2013 הקשיחה רוסיה בהדרגה את החקיקה נגד הקהילה הגאה במדינה, וככל שהזמן עבר הפכו חייהם של חברי וחברות קהילת הלהט"ב במדינה לבלתי נסבלים. ברשתות היו אף מי שהגיבו שיש להגיש תלונה על על הנשיא, שכן הוא נשמע כמו אדם אשר "מקדם תעמולה להט"בית", ויש מי שהציפו תמונה ישנה שלו מנשק ילד כתגובה להכרזה שלו "לא לגעת בילדים". 

מסע הרדיפה של רוסיה נגד הקהילה הגאה החל בשנת 2013, עם החוק הידוע לשמצה אשר אוסר על "תעמולה להט"בית" בקרב קטינים, חוק שהורחב בשנת 2022 וקבע ענישה למי שנמצא אשם בקידום "מערכות יחסים לא מסורתיות" בקרב קטינים ומבוגרים כאחד. שיא חדש הגיע בחודש נובמבר האחרון, אז פסק בית המשפט העליון במדינה כי "תנועת הלהט"ב הבינלאומית" היא תנועה "קיצונית" ואסר את פעילותה במדינה. מאז אותה פסיקה הרשויות פצחו במסע רדיפה נגד הקהילה הגאה שלא עוצר.

המשטרה הרוסית פשטה על מועדונים וברים גאים, פלטפורמות סטרימינג סיווגו סדרות אנימציה לילדים בתור תכנים למבוגרים בלבד בגלל צבעי הקשת, אזרחים שהציגו ברשת דגל גאווה נקנסו ונאסרו, ערוץ מוזיקה נקנס בגלל נשיקה בין שתי נשים, עיתונאי רוסי גאה מוכר הותקף באלימות במרכז מוסקבה, סלבס רבים במדינה היו נתונים לביקורת חריפה כי השתתפו במסיבה שסומנה כ"תעמולה להט"בית" וזמרים שהשתתפו בה נשלחו למאסר, כוכבות רשת נקנסו בגלל נשיקה לסבית, חקירה נפתחה נגד אפליקציית לימוד השפות "דולינגו" בחשד להפצת "תעמולה להט"בית" ועדויות על אשפוזים בכפייה בטיפולי המרה התרבו. 

הידיעות הללו, שהן רק קצה הקרחון במסע הרדיפה שרק מחמיר, מפריכות את טענותיו של פוטין כי הרשויות במדינה "די סובלניות" ללהט"ב וכי הרשויות "נותנות למבוגרים לחיות כפי שהם רוצים ואף אחד לא מגביל אותם בשום דבר". רק בתחילת השבוע דיווחנו איך כוחות ביטחון בעיר טולה, דרומית למוסקבה, פשטו על מועדון בו התקיימה מסיבה המקדמת "אהבה ומיניות" והתעללו בבליינים, כפי שניתן לראות בקטעי וידאו קשים שהופצו ברשתות.

מקרה נוסף שאירע בתחילת השבוע ומדגים היטב את הרדיפה האבסורדית נגד להט"ב ברוסיה היא פשיטה משטרתית על כנס מעריצים של סדרת האנימציה לילדים "הפוני הקטן שלי" שהתקיים במוסקבה, בחשד להפצת "תעמולה להט"בית". 

מארגני הכנס, שהיה מיועד למעריצים הבוגרים של הסדרה, החליטו על סגירה מוקדמת לאחר ששני שוטרים הגיעו למקום על מנת למצוא עדות לפעילות בלתי חוקית. "המשטרה קיבלה תלונה שאנחנו מקדמים מערכות יחסים לא מסורתיות ומציגים סמלים של תנועה קיצונית ותוכן של מבוגרים לקטינים", כתבו מארגני האירוע ברשת החברתית הרוסית VK. "שתי בדיקות משטרה לא אישרו את התלונות הללו". 

"הפוני הקטן שלי", נשיא רוסיה ולדימיר פוטין|צילום: "הפוני הקטן שלי": YouTube | פוטין: gettyimages

על פי הדיווח, השוטרים ביקשו מהמארגנים לסגור את האירוע כמה שעות מוקדם יותר מהמתוכנן, אך המארגנים החליטו לסגור את הכנס מוקדם עוד יותר, לאחר ששמעו דיווחים על שוטרים נוספים שהגיעו למקום. המארגנים, המתנדבים והאורחים שהיו בכנס הצליחו לעזוב את המקום בלי היתקלויות מיותרות עם השוטרים, כך על פי הדיווח.

למרות שהסדרה מיועדת לילדים ועוסקת בכוחה של ידידות, "הפוני הקטן שלי" עוררה סערה ברוסיה והסתבכה בעקבות פסיקת בית המשפט העליון. מיד לאחר אותה פסיקה, פלטפורמת הסטרימינג הרוסית Kinopoisk סיווגה מחדש את הסדרה והגדירה אותה "למבוגרים בלבד". סיבה רשמית לשינוי לא ניתנה, אבל ניתן לשער כי ההחלטה נבעה משום שלאחת הדמויות, "ריינבו דאש", יש זנב המזכיר את צבעי הקשת. אז מה אמרנו על סובלנות?