במחאה נגד מה שמכונה במדינה "נאום השנאה" של נשיא ארגנטינה חאבייר מיליי בפורום הכלכלי העולמי בדאבוס, שוויץ, יצאו אתמול (שבת) רבבות רבות של אנשים למחות בדרום אמריקה ואירופה במחאה "אנטי-פשיסטית" ו"אנטי-גזענית". למעלה ממאה ארגונים להט"ביים וארגוני זכויות אדם התאספו בקונגרס הלאומי בבואנוס איירס ויצאו בצעדה אל מושב הממשלה. "ארון וצינוק - לעולם לא עוד", "התנגדות טרנסית" וגם "לא ניקח צעד אחורה" היו חלק מהסיסמאות שנשאו המפגינים ב"מצעד הגאווה האנטי-פשיסטי והאנטי גזעני". 

הפגנה (צילום: LUIS ROBAYO/AFP via Getty Image, GettyImages)
הפגנה נגד חאבייר מיליי בבואנוס איירס|צילום: LUIS ROBAYO/AFP via Getty Image, GettyImages

לדברי המארגנים, בבואנוס איירס לבדה השתתפו כמיליון אנשים, באירוע שהתרחש שבוע לאחר הנאום השערורייתי של מיליי, שבו תקף את "האג'נדה הלהט"בית", "האידיאולוגיה המגדרית הנפשעת" ו"הפמיניזם הרדיקלי", ואף קישר בין הומוסקסואליות ופדופיליה וטען ש"כולם פדופילים". 

הנאום הוביל רבים לצאת במחאות שהתקיימו בארגנטינה, אורוגוואי, צ'ילה וברזיל. המשתתפים מחו גם נגד הפגיעה במערכת הבריאות הציבורית, סגירת אתרי זיכרון ומוסדות לזכויות אדם, המחסור במימון למטבחים קהילתיים ואוניברסיטאות, וכן קראו להגנה על גמלאים, החינוך הציבורי ומשאבי הטבע של המדינה. מחאות נגד הנשיא הארגנטינאי התקיימו גם במהלך הפורום בשוויץ, ולאחרונה התקיימו נגדו הפגנות בכ-100 ערים בדרום אמריקה ואירופה - ממדריד וליסבון, דרך פריז ולונדון ועד ברלין וג'נבה.

אחת המפגינות בבואנוס איירס סיפרה לתקשורת שכבר זמן נמנעת מהקהילה טרנסית גישה לזכויות בסיסיות כמו חינוך, בריאות וגישה שוויונית לעבודה. כעת, היא חוששת שבקרוב הקהילה תצטרך לבקש סיוע תמיכה ממוסדות בינלאומיים. "זו מדינה הומופובית אשר רמתנגדת לזכויות ומשחקת פוליטיקה זולה עם החוקים שלנו", היא אמרה. "אנחנו זיכרון חי - ולכן אנחנו נצא החוצה לצעוד כשנצטרך".

הפגנה (צילום: LUIS ROBAYO/AFP via Getty Image, GettyImages)
הפגנה נגד חאבייר מיליי בבואנוס איירס|צילום: LUIS ROBAYO/AFP via Getty Image, GettyImages

אלישיה גונזלס, לסבית בת 18 מבואנוס איירס, אמרה לסוכנות הידיעות הצרפתית שדבריו של הנשיא "מקוממים". "זה לא מקובל שמישהו בתפקיד כה חשוב יגיד דברים כאלה", היא אמרה והוסיפה כי היא מרגישה "מותקפת" והציעה לנשיא "להגן על זכויות - לא להגביל אותן". את הדברים היא אמרה כשברקע הצעת חוק חדשה שמטתה ביטול מסמכי זהות א-בינאריים, שאושרו ב-2021. 

המדיניות ההומופובית של מיליי לא חדשה, אבל הנאום האחרון בשוויץ היה הקש ששבר את גב הגמל והוציא רבים לרחובות. סייעו לכך מספר איגודים משפיעים שהצטרפו למארגנים, כמו ארגון עובדי המדינה ומרכז האיגודים המקצועיים, כמו גם פוליטיקאים מהאופוזיציה. "זה המצעד הראשון שהגעתי עליו", אמרה רפאלה בת ה-19, שנסעה 140 קילומטרים מהעיירה גרמן דה ארקו לבואנוס איירס, ואמרה לכלי תקשורת מקומי שהיא מאמינה שהנשיא "חייב להצטער" על דבריו.