כלי התקשורת העצמאי הרוסי "מדוזה" חשף אתמול (רביעי) כי משרד הפנים ברוסיה מרכיב מאז תחילת השנה שעברה מאגר מידע לצורך מעקב אחרי חברי קהילת הלהט"ב ועובדי ועובדות מין במדינה. עם זאת, על פי הדיווח התוכנית נתקלה בקשיים בשל משאבים מוגבלים, שנגרמו בעיקר בעקבות עזיבת עובדים לטובת הלחימה באוקראינה.
על פי התחקיר, בהסתמך על מקורות אנונימיים מתוך משרד הפנים או מקורבים, מתקיימים במשרד הפנים הרוסי מאז אביב 2024 דיונים על הקמת מערך רחב היקף לצורך מעקב אחרי "תנועת הלהט"ב הבינלאומית", שהוכרזה על ידי בית המשפט העליון כ"תנועה קיצונית" בנובמבר 2023. בית המשפט העליון אסר אז את פעילותה של התנועה במדינה, אם כי היא איננה קיימת במציאות והתשובה לשאלה "מהי תנועת הלהט"ב הבינלאומית?", כמו גם מי הפעילים החברים בה ומי המוסדות והארגונים המשרתים אותה - היא שאלה שאין עליה תשובה אמיתית והיא ניתנת לפרשנות.
הטענות שעלו בתחקיר אושרו על ידי דמיטרי צ'וקרייב, חבר הלשכה האזרחית של יקטרינבורג, העיר הרביעית בגודלה ברוסיה, שמסר ל"מדוזה" כי מאז פסק הדין של בית המשפט העליון המשטרה מנהלת רשימות לא-רשמיות של להט"בים. כפי שדיווחנו לא פעם, כוחות משטרה ברוסיה ביצעו לפחות 42 פשיטות על מקומות בילוי, ברים ומועדונים אשר ידועים כידידותיים לאוכלוסייה להט"בית, כאשר לרוב הם כפו על הבליינים לשכב על הרצפה במשך שעות ארוכות והתעללו בהם, בזמן שבדקו את מסמכיהם ואספו את פרטיהם.
פעילי זכויות אדם שהתראיינו ל"מדוזה" טענו כי המטרה האמיתית של הפשיטות המשטרתיות היא חשיפת חברי וחברות קהילה אשר עובדים במוסדות שלטון, ומפיק אירועים אחד סיפר כי שוטרים אשר פשטו על אחד המועדונים באזור הרי אורל במדינה קיוו "לתפוס חברי פרלמנט או מפורסמים" שנכחו במקום.
בנוסף, לצד רשימות חברי וחברות קהילת הלהט"ב, משרד הפנים הרוסי תכנן על פי הפרסום להקים מאגר מידע דומה עבור עובדי ועובדות מין. המאגר המדובר אף עשוי להיות פומבי, כדי לאפשר לכל אדם "לבדוק חבר או ארוסה", כך על פי מקור במשרד הפנים שדיבר עם כלי התקשורת. למרות הכל, מקור במשרד הפנים טען כי מאגרי המידע הללו לא הוקמו באופן רשמי בהיקף רחב, אך רק בשל מחסור בכוח אדם ומקורות מימון, שכן עובדים רבים במשטרה עזבו את עבודתם כדי להצטרף לצבא הרוסי באוקראינה.
חשיפת כלי התקשורת "מדוזה" הפכה לשיחת השבוע בצ'אטים הגאים הרוסים, כך על פי הדיווח בכלי התקשורת הלהט"בי הרוסי "פארני פלוס", שהביא מספר דעות וקולות של פעילי להט"ב רוסים. שני מרואיינים צעירים בני 19 ו-17 ממוסקבה הביעו פחד עמוק מהתחקיר, כאשר הראשון הביע נכונות להגר אם המגר יהפוך למציאות והודיע כי יפסיק לעשות שימוש באפליקציות דייטינג, בעוד השני הביע זעזוע מהמתרחש והוסיף כי לדעתו אפילו תומכי הקהילה הגאה לא מודעים למתרחש. שניהם ראו בתוצאות התחקיר כשלב נוסף בהחמרת הדיכוי ברוסיה, ועל המשך המגמה המסוכנת של התגברות האלימות והשליטה של המדינה נגד האזרחים.
אך לא כולם מרגישים כך ויש הרואים בתחקיר של "מדוזה" בעייתיות. שני פעילים נוספים שמסרו דעתם ל"פארני פלוס" הביעו חשש כי הכותרות של התחקיר לצד חלק מן הניסוחים עלולים להגביר את הפחד והפאניקה בקהילה הגאה ללא סיבה ממשית. "הכתבה נועדה להתריע אבל יש בה כמה בעיות", כתבה פעילה פמיניסטית גאה שרצתה להוריד את גובה הלהבות. "התחקיר מחזק את המיתוס שכל אדם קוויר ברוסיה נחשב עכשיו 'קיצוני' - מיתוס שנפוץ גם בקרב להט"ב ברוסיה וגם מחוצה לה. ברוסיה יש מיליוני אנשים קווירים, אבל מדובר בכמה מאות מקרים מתועדים בלבד, ופחות עוד יותר תיקים פליליים. כבר הרבה זמן מדברים על רישום של כל הלהט"ב בארץ אבל עדיין לא קרה דבר כזה. יותר מזה, אפילו בתחקיר נטען שאין לכך משאבים. אם כך - למה לכתוב על זה בכלל ולהפחיד אנשים? כדי לקבל צפיות? לדעתי זה די נמוך - להרוויח מקהילה מדוכאת ממילא".
ם איגור קוצ'טקוב, פעיל קווירי ומגן זכויות אדם, ניסה לתת הקשר רחב יותר לתחקיר, וטען כי ברוסיה המודרנית, בשל מחסור במשאבים, כוח אדם ומוטיבציה מצד השלטון, לא ניתן לשלוט באופן מוחלט על כל האוכלוסייה ולא ניתן לדכא קבוצות חברתיות באופן מוחלט. "הכתבה של מדוזה קובעת במפורש שהדיונים נערכו באביב 2024, אבל אני מזכיר לכולם שאנחנו בחורף 2025. אם מישהו במשרד הפנים אי פעם רצה להוציא לפועל יוזמה שכזאת, פשוט אין להם את המשאבים. הכתבה אינה מדווחת על שום דבר שלא היה ידוע קודם לכן. זה רחוק מלהיות קמפיין מרכזי להטלת 'שליטה מוחלטת ברחבי המדינה'".