ארגון זכויות האדם NC SOS Crisis, המסייע בין היתר ללהט"ב בצפון הקווקז, מדווח כי לוחמי יחידת אחמט הצ'צ'נית, אשר גויסו לצידה של רוסיה במלחמה נגד אוקראינה, משתמשים בגברים הומואים שגויסו בכפייה כעבדי מין. לפחות אחד מהגברים שנוצלו יצר קשר ישיר עם ארגון הסיוע מהחזית, אך מת מאוחר יותר במהלך הלחימה.
מנהל ארגון זכויות האדם דוד איסטייב סיפר על המקרה בראיון לערוץ Dozhd TV במסגרת תחקיר רחב יותר על היחידה הצבאית הצ'צ'נית. לדבריו, הגיוס הצבאי בצ'צ'ניה הפך לאמצעי של עינוי, הכולל מעצרים של אנשים החשודים בהומוסקסואליות בידי כוחות הביטחון ושליחתם לחזית מול אוקראינה. איסטייב הוסיף כי לאחר שליחתם לחזית הגברים מוחזקים כעבדי מין, וקיים סיכוי כי הם מנוצלים מינית גם על ידי חיילים מיחידות צבאיות אחרות, אם כי המידע שבידיו מתייחס רק ללוחמי יחידת אחמט הצ'צ'נית.
"כ-60% מהפניות שקיבלנו בין מאי לספטמבר קשורות להטרדות מצד כוחות אכיפת חוק. דמי הכופר עלו משמעותית, בעיקר בעיר גרוזני (בירת צ'צ'ניה) - אנשים שנעצרו בשל נטייתם המינית נאלצו לבחור בין תיק פלילי מפוברק לבין גיוס למלחמה באוקראינה", אמר איסטייב בתחקיר.
בצ'צ'ניה קיימת מסורת ארוכת שנים שבה המשטרה עוצרת תושבים בעוון עבירות קלות על מנת לסחוט מהם כופר תמורת הימנעות מכתב אישום כלשהו. על פי איסטייב, לפני פרוץ המלחמה הכופר שדרשו כוחות הביטחון הגיע עד 500,000 רובל (כ-5,000 דולר), אף הסכומים לאחר פרוץ המלחמה הוכפלו ואך שולשו.
"היו לפחות שני מקרים שבהם נעצרו 10-13 בני אדם בו זמנית. קצין צבאי הגיע והציע להם לחתום מרצונם על הסכם לפיו הם יצטרפו למלחמה, אך איים שאם הם יסרבו יגישו נגדם כתב אישום פלילי. שלושה אנשים לפחות נאלצו להסכים, משום שהם לא יכלו לשלם את דמי הכופר שהגיע לסכום של מיליון רובל (כ-10,000 דולר)", סיפר אסטייב והוסיף כי הסיבה לדמי הכופר המוגדלים היא תוצאה של "מודל עסקי חדש" המאפשר לכוחות הביטחון להרוויח יותר כסף.
ארגון SOS Crisis הצליח לאמת את זהותם של שבעה גברים הומואים שנשלחו למלחמה בכפייה, ולפחות אחד מהם נהרג. מעבר לכך שהם מנוצלים מינית, הם ככל הנראה מוחזקים ביחידות הצבאיות תחת שליטה מתמדת. "הם המשרתים של הגדוד והנטייה המינית שלהם מדווחת מיד עם הגעתם", סיפר איסטייב וציין כי הארגון החל לחקור את הנושא לאחר שגבר צ'צ'ני העיד כי הוא מוחזק בגדוד בתור עבד מין. "הקול שלו רעד. הוא אמר שמתעללים בו, אונסים אותו, שהוא לא יודע מה לעשות ורוצה למות. האנשים האלה מפחדים לפנות לארגוני זכויות אדם כי הם לא סומכים על אף אחד. הם חוששים תמיד שהמידע עליהם - בין אם הנטייה המינית שלהם או עצם הפנייה - יודלף".
במשך שנים ארוכות הצבא הרוסי פועל עם מסורת שנקראת בשפה הרוסית "דדובשצ'ינה", במסגרתה חיילים חדשים חייבים לציית לפקודות של ותיקים מהם, גם אם מדובר בפעולות משפילות או אבסורדיות. לרוב מדובר במשימות כמו שטיפת רצפות או ניקוי שירותים, אך לעיתים הדבר כולל גם מתן "שירותים" מיניים בכפייה. "כמו כל מה שקורה להומואים בצ'צ'ניה לא תואם בשום צורה את האסלאם. זו אינה התקרית היחידה שבה שוטרים צ'צ'נים מפעילים אלימות מינית, וכשאדם מוחזק במרתפי המשטרה זה נפוץ מאוד. לרוב, אונסים אותו עם אלה משטרתית. היו לנו גם מקרים קשים יותר", סיכם איסטייב.
יחידת אחמט הצ'צ'נית זכתה למוניטין מפוקפק של יחידה אשר מתמקדת יותר בצילום מאשר בלחימה בפועל, מה שהקנה לה את התואר "חיילי הטיקטוק". על פי מומחים צבאיים ועדי ראייה, חיילים צ'צ'נים נותרים לרוב בשטחים שכבר נכבשו על ידי רוסיה, שם הם מצלמים סרטונים שבהם הם מעמידים פנים שהם באמצע קרב, אך למעשה הם יורים על בתים הרוסים מראש או מביימים משימות חילוץ לצורך תעמולה או לצורך שידור בכלי תקשורת ממלכתיים.